Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Sva imena šećera: Ima još bar 7 sinonima na deklaracijama

Sva imena šećera: Ima još bar 7 sinonima na deklaracijama
1

Korištenjem raznih oblika šećera trgovci pokušavaju prodati "zdravije" verzije šećera dobivenih drugačijom proizvodnjom. Obratite pozornost na nazive koje koriste

VIDEO

Između 85.451 prehrambenih proizvoda koji su se na američkom tržištu mogli kupiti između 2005. i 2009., oko 75 posto njih sadržavalo je dodatne zaslađivače, otkrila je studija Sveučilišta Sjeverna Karolina.

- Sve više imena pod kojima proizvođači navode šećer u svojim proizvodima zbunjuju ljude. Također stavljanje šećera pod drugačije formulacije kamuflira njegov ukupan udio u proizvodu - objašnjava voditelj studije, dr. Barry Popkin.

Tako je jedan oblik šećera koncentrirani voćni sok, koji se odnosi na šećerne sirupe koji se dobivaju iz voća, ali nisu ništa zdraviji od šećera dobivenog iz šećerne trske ili visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, objašnjava Popkin za Huffington Post.

Dekstroza tj. glukoza

Radi se o grožđanom šećeru kao zaslađivaču, a zapravo je riječ o još jednom obliku glukoze. Proizvođači vjeruju da dekstroza kupcima djeluje manje odbojno na popisu sastojaka nego glukoza.

Maltoza

Radi se o drugom nazivu za šećer dobivenom iz kukuruznog slada. To je vrlo čest zaslađivač koji se dobiva iz kukuruza, ali drugačijim načinom proizvodnje nego visoko fruktozni kukuruzni sirup. 

- Ono što ljudi trebaju znati je da se iste vrste šećera, premda prerađene na drugi način, u našem organizmu  metaboliziraju na isti način - objašnjava Popkin.

Kristalna fruktoza (Crystalline fructose)

To je fruktoza koja se također dobiva iz kukuruza ali je za oko 20 posto slađa od šećera iz šećerne trske i pet posto slađa od visoko fruktoznog kukuruznog sirupa.

Invertirani šećer

Poznat kao invertirani šećerni sirup je zapravo jednostavni oblik šećera tj. saharoza ili stolni šećer. Razlika je što on ima duži rok trajanja od kristala šećera te je slađi od njega. Takav šećer po svom je okusu i svojstvima sličan medu i javorovom sirupu.

Sirovi šećer

Radi se o minimalno obrađenom šećeru tj. prirodnom nusproduktu obrade šećerne trske u kristalni šećer. Iako se čini kao prirodniji oblik šećera od kemijskih sladila, dr. Katy Nonas iz Opće bolnice New York i voditeljica programa Pretilost i dijabetes ističe da samo zato što nešto zvuči prirodnije, ne znači da je zdravije.

Sirup od ječmenog slada

Još se naziva i maltozom, a taj zaslađivač je najčešće dobiven iz ječma. Nađete li ga na drugom ili trećem mjestu u udjelu proizvoda na deklaraciji uz "običan" šećer, budite uvjereni kako je proizvod krcat šećerom, objašnjavaju znanstvenici.

Fruktoza

Prirodni šećer koji se nalazi u voću najčešći je komercijalno dostupni šećer. Radi njegove široke upotrebe i marketinga kao zdravije alternative šećeru, znanstvenici vjeruju da značajno doprinosi pretilosti i dijabetesu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač
'Oprostila sam bivšem prevaru, a tek onda me do kraja ponizio'
NEOBIČNA PRIČA

'Oprostila sam bivšem prevaru, a tek onda me do kraja ponizio'

Odluka o ponovnom braku s bivšim supružnikom nije uobičajena, a oni koji to učine obično imaju jak razlog vjerovati da je to pravi izbor. Tako je bilo i u ovom slučaju...