Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Sva značenja 29. veljače - da ga nema zimu bi imali u lipnju

Sva značenja 29. veljače - da ga nema zimu bi imali u lipnju
1

Ne može svaka četvrta godina biti prijestupna, a bebe rođene na današnji dan nisu ništa manje stare od drugih. U Irskoj je tradicija da danas žene prose muškarce

VIDEO

U obitelji Keogh, Peter Anthony rodio se 29. veljače u Irskoj 1940. godine. Njegov sin, Peter Eric, rodio se na prijestupni dan 24 godine kasnije, 1964. godine u Velikoj Britaniji. Peterova kćer Bethany Wealth također se rodila 29. veljače u Britaniji 1996. Oni su jedina obitelj prema Guinessovoj knjizi rekorda koja provjereno ima tri generacije rođene 29. veljače. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:31

Obitelj Henriksen iz Norveške ima najviše članova obitelji koji su se rodili na današnji dan. Karin Henriksen rodila je troje djece 29 veljače, kćer Heidi 1960., te sinove Olava i Leif-Martina 1964. u 1968.

Prema gregorijanskom kalendaru godina ima 365 dana ali svake četiri godine dodaje se jedan dan, što je čini prijestupnom godinom. Tada veljača ima 29 dana, kao danas. Prijestupna godina nastupa na svaku godinu koja je djeljiva s četiri, osim na onu koja je djeljiva sa sto. Tako je ova 2020. prijestupna, a prije toga je bila 2016., 2012., 2008., 2004. 

Godine koje su djeljive sa sto mogu biti prijestupne ako su djeljive i sa 400. Tako su 1600. i 2000. i dalje bile prijestupne, ali 1700. i 1900. nisu. 

Baka za 5: Unuke nikad nisam tužakala i čuvala sam im tajne
Baka za 5: Unuke nikad nisam tužakala i čuvala sam im tajne

Bebe koje se rode na današnji dan nisu ništa mlađe kada narastu od drugih. Njihov rođendan se pomiče na prvi sljedeći dan, odnosno 1. ožujka. Ali, u svakom slučaju su posebne. Reper Ja Rule, papa Pavao III, Usher, glumci Joss Ackland, Dennis Farina i Peter Sanavino rođeni su na današnji dan. 

Prema statistikama, oko četiri milijuna ljudi je rođeno na današnji dan. 

Zanimljiva teorija

Prva prijestupna godina uspostavljena je 45 godine prije Krista za vrijeme Julija Cezara u julijanskom kalendaru. Prema pravilu rimskog cara Augusta, od 27. godine prije Krista, veljača je imala 30 dana, a kolovoz (august) 29. 

Navodno je August želio u svom mjesecu (august - kolovoz) imati isto dana kao i Julije (juli - srpanj), ukupno 31 dan. Zato je odlučio veljači oduzeti dva dana, a kolovozu ih dodati. I tako je onda veljača ostala s 28 dana, a kolovoz dobio 31. 

Prema profesoru astronomije na Hamline sveučilištu, Benu Goldu, Rimljani ionako nisu previše voljeli veljaču. 

Zvali su je mjesec ostataka za koji su jedva čekali da prođe.

- Imali su dugi period zime koji nisu pretjerano voljeli i nisu je ni htjeli staviti u mjesec - dodao je Gold. 

Danas je to ipak drugačije i veljača nam je poprilično drag mjesec, ponajviše zato što brzo dobijemo drugu plaću. 

Osam super svrha svakidašnjih predmeta za koje rijetki znaju
Osam super svrha svakidašnjih predmeta za koje rijetki znaju

Da nema 29. veljače zima bi bila u lipnju

Danas se ovaj dan dodaje veljači kako bi se uskladila kalendarska sezona sa solarnom. Vrijeme koje Zemlji treba da obiđe Sunce iznosi 365,25 dana. 

- Da nismo dodali jedan dan veljači svake četiri godine, za 750 godina, najhladnije razdoblje imali bi u lipnju - ispričao je Daniel Brown iz Škole za znanost i tehnologiju na Nottingham Trent sveučilištu za Independent. 

Danas je dan da žene prose

Prema irskoj legendi, sveta Brigita se nagodila sa sv. Patrikom da žene na prijestupni dan mogu zaprositi muškarce, a ne obrnuto. Svake četiri godine. Vjeruje se da su to uveli kako bi malo izbalansirali tradicionalne uloge muškaraca i žena. 

Fotolia

U nekim europskim zemljama, ako muškarac odbije ženu koja ga je zaprosila na današnji dan mora joj kupiti 12 pari rukavica. To je simboličan prikaz da žena sakrije sram i sramotu što nema zaručnički prsten. Tijekom srednjeg vijeka postojali su i zakoni o ovoj tradiciji. 

Grci smatraju da je loša sreća vjenčati se na prijestupnu godinu, a u Škotskoj nije dobar znak ako se rodiš na današnji dan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'