Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svađajte se osjećajima, a ne dogmatskim izjavama

Svađajte se osjećajima, a ne dogmatskim izjavama
1

Želite li djetetu zabraniti kasne izlaske, iskreno mu recite da se bojite i brinete. Ono će prihvatiti takav argument, a na zabranu će se samo oglušiti

VIDEO

Saslušati i uvažavati dijete, ali ujedno i preuzeti odgovornost jedini je i najsigurniji put kroz minsko polje kojim korača svaki roditelj.
- Važno je da znaju da poštujete njihove stavove i razmišljanja. Ali jasne granice su neophodne - istaknula je psihologinja dr. Gordana Buljan Flander. Izlazak do 5 ujutro im možete zabraniti, ali bez dogmatskog “jer ja tako kažem”. Uz pojašnjavanje rizika, treba iskreno reći: “Jer ću se brinuti i bojati”. Djeca će prihvatiti argumentiranje osjećajem, a ne razumom.  
- Roditelji se moraju pomiriti s time da 'oni ne znaju ništa’, a da 'prijatelji znaju sve' - upozorila je dr. Buljan Flander. No osjeti li tinejdžer da ga se tretira kao odraslog čovjeka, otškrinut će roditeljima vrata svog svijeta.
- Ako smo do 12. godine ispravno pristupali djetetu, treća, pubertetska faza 'pobune’ proći će mirnije - zaključila je. Dodaje da djeca kroz prvu fazu prolaze s dvije, a drugu s pet-šest godina. Roditelje “podivljalih” tinejdžera tješi:
- Izdržite, to je samo faza.

>>> Nemojte cijelo vrijeme vi vikati. Naprotiv, dopustite djetetu da i ono katkad učini isto.


SLUŠAJTE PORUKU, A NE GLEDAJTE ODJEĆU
Počne li vam dijete nešto govoriti, ne razmišljajte o tome kako se izražava, je li vaša kći preizazovno odjevena ili o naušnici koju vaš sin ima u nosu. Usredotočite se na ono što želi reći te na osjećaje koje otkrivaju njegov glas i držanje tijela. Tako će i ubuduće htjeti pričati s vama i povjeravati vam se.

BUDITE SUGOVORNIK, A ONDA RODITELJ
Pristupite li mu kao ravnopravnom, veće su šanse da će tinejdžer vaš savjet prihvatiti. Iako vam je to možda teško, zabrinuti roditelj trebao bi hladnokrvno odslušati što tinejdžer misli i o “škakljivim” temama. Održite li mu “bukvicu”, automatski će se isključiti i nećete moći doprijeti do njega.

OTVORI LI DUŠU, DAJTE MU STO POSTO SEBE
Lagano ćaskanje tijekom pospremanja dobar je oblik opuštene komunikacije. No počne li dijete ili tinejdžer pripovijedati o događaju koji mu puno znači, osjećajima ili bilo čemu što smatra bitnim, ostavite sve, sjednite i slušajte ga. Tako će znati da su vam važni njegovi osjećaji i sve što proživljava.

"NE RADI ONO ŠTO JA RADIM NEGO ONO ŠTO TI GOVORIM"
Ne samo da neće poslušati ako roditelj jedno govori, a drugo čini, nego će to stvoriti svojevrsni kratki spoj u djetetovu umu. Ne možete ga kriviti što oponaša roditelje jer je to način na koji sva djeca uče i odrastaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje