Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Svaki obiteljski odmor na djecu djeluje kao prava ‘pilula sreće’

Obitelji se na odmoru povezuju, smanjuje se stres i aktivira optimizam koji traje još dugo. U kasnijem život ljudi često gledaju na obiteljske odmore iz djetinjstva kao najdraže uspomene

Foto: Dreamstime
3 komentara

Nedavno istraživanje pokazuje kako su obiteljski odmori prijeko potrebni jer i odrasle i djecu čine sretnijima, grade čvršću vezu te stvaraju uspomene.  

- Iskustveni dar izmamljuje emocionalnu reakciju, poput uzbuđenja na adrenalinskoj avanturi, koncertu ili mirnoće wellnessa, te je puno intenzivniji od bilo kojeg materijalnog dara - govori autorica istraživanja Cindy Chan sa sveučilišta u kanadskom Torontu.

Zbližavanje obitelji

Foto: Dreamstime

Obiteljski godišnji odmor zbližava nas s djecom i čini cijelu obitelj sretnijom još dugo nakon što odmor završi. Istraživanje je otkrilo kako je pola ispitanika istaknulo obiteljske odmore kao najdražu uspomenu iz djetinjstva, a druga polovica je naglasila kako će im te uspomene zauvijek ostati.

John McDonald, direktor dobrotvorne organizacije Family Holiday Association, koja omogućuje odmor obiteljima s lošim imovinskim stanjem, tvrdi kako je to poput utočišta sreće. 

DJECA I LAGANJE Prve laži su mašta, a kasnije laganjem rješavaju probleme

Odmor je prioritet

- Novo ‘obogaćeno’ okruženje omogućuje djeci nova iskustva koja su ne samo zabavna, nego i jako važna za socijalnu, fizičku, kognitivnu i osjetilnu interakciju - kaže dječja psihoterapeutkinja dr. Margot Sunderland.

Ističe kako bi uvijek trebali prije potrošiti novac na zajednički odmor nego na novi tablet ili išta materijalno.

- Snažan utjecaj povezivanja na odmoru ne može se mjeriti s materijalnim - rekla je i dodala kako igra na plaži, planinarenje ili kampiranje oslobađaju oksitocin i dopamin pa se smanjuje stres i aktivira optimizam.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message