Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Svako treće dijete svaki tjedan doživljava nasilje, udarce i viku

Svako treće dijete svaki tjedan doživljava nasilje, udarce i viku
7

Nova kampanja UNICEF-a "Učinimo nevidljivo vidljivim" s Liam Neesonom u glavnoj ulozi poziva i potiče na snažniji istup protiv sve češćeg nasilja nad djecom

VIDEO

Nova UNICEF-ova inicijativa nastala je kao rezultat užasavajućih napada na djecu, poput ranjavanja tadašnje 14-godišnjakinje Malale Yousafzai u Pakistanu u listopadu 2012., strijeljanja 26-orice učenika i nastavnika u Newtownu u Connecticutu u prosincu 2012. te grupnog silovanja djevojčica u Indiji i Južnoj Africi 2013. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka mlađih od 18 godina doživjeli su seksualno nasilje, a oko 1,2 milijuna ljudi žrtve su trgovanja ljudima svake godine. Posljednje UNICEF-ovo istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da gotovo svako treće trogodišnje dijete doživi udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno.

- Ovo je 15-godišnjakinja koja doživljava grupno silovanje - govori Liam Neeson u spotu kampanje, dok kamera prikazuje napušteno zemljište. 

- Ovaj učitelj tuče dječaka jer je bio drzak tijekom nastave, dok ostatak razreda gleda. Samo zato što ne možete vidjeti nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji. Učinimo nevidljivo vidljivim. Pomozite nam suzbiti nasilje nad djecom. Pridružite nam se. Neka se čuje i vaš glas - kaže Neeson.

Stanje u Hrvatskoj

Roditeljsko nasilje u odgoju djece u Hrvatskoj se još uvijek tolerira, premda je zakonom zabranjeno prije 14 godina. Prema istraživanjima više od dvije trećine trinaestogodišnjaka u svojem životu doživjelo nasilje od svojih roditelja.

- Nasilje ne uzrokuje samo fizičke ozljede, nego ostavlja i duševne ožiljke na djeci. Ono utječe na njihovo fizičko i duševno zdravlje, smanjuje njihovu sposobnost učenja i socijalizacije te narušava njihov razvoj - upozoravaju stručnjaci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'