Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Sve dobrobiti sočne lubenice

Sve dobrobiti sočne lubenice

Budući da u lubenicama nema masnoća i sadrže vrlo malo natrija, one neće povisiti razinu kolesterola niti krvni tlak. Drugim riječima, ova namirnica je izvrsna za zdravlje vašeg srca

VIDEO

Lubenica je povrće bez masnoća koje sadrži malo natrija i razne vitamine koji njeguju tijelo. Ona pruža prijeko potrebne hranjive sastojke i izvrsna je za konzumaciju - kaže dijetetičarka i nutricionistica Kim Rose.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izabrati pravu lubenicu?

Pokretanje videa...

01:21

Još jedna prednost lubenice je to što možete smanjiti otpad jer je cijela lubenica jestiva, uključujući i koru i sjemenke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Možete jesti koru bogatu vlaknima jednako kao i slatko ružičasto meso te sjemenke lubenice koje su prepune proteina - kaže Rose.

U nastavku doznajte koje to sve blagodati pruža lubenica.

Kaftani za plažu: Prozračni i lagani istaknut će vas u trenu
Kaftani za plažu: Prozračni i lagani istaknut će vas u trenu

Hranjiva vrijednost lubenice

Jedna šalica lubenice sadrži 0,2 grama masti, 11,5 grama ugljikohidrata, 0,6 grama vlakana, 0,9 grama proteina, 9,5 grama šećera i 1,5 miligrama natrija, prema USDA (United States Department of Agriculture). Izuzetno nizak udio natrija i masti u ovom povrću znači da je ova namirnica dobar odabir za srčane bolesnike.

- Budući da su lubenice prirodno bez masnoća i sadrže malo natrija, one neće povisiti razinu kolesterola niti krvni tlak. Drugim riječima, lubenica je izvrsna za zdravlje vašeg srca  - kaže Rose.

Blagodati lubenice

- Lubenica ima oko 45 kalorija po šalici i u sebi oko 90 posto vode. Jedna šalica osigurava 13 posto dnevne potrebe za vitaminom C i 11 posto dnevne potrebe za folatima. Te hranjive tvari odlične su za imunološki sustav, a vitamin C također je dobar za zdravlje kože. Lubenica je isto tako nevjerojatan izvor antioksidansa likopena i spoja nazvanog l-citrulin - kaže dijetetičarka Samantha Cassetty.

Još nekoliko drugih blagodati lubenice:

1. Odlično hidratizira tijelo

Lubenica je kultna ljetna namirnica zbog bogatstva zelenih i jarko ružičastih nijansi, ali također je fantastična u vrućim vremenskim uvjetima jer ima odlične hidratacijske prednosti - uostalom, osigurava približno 20 posto preporučenog dnevnog unosa vode.

- Voda je općenito podcijenjeni hranjivi sastojak, a lubenica je prepuna vode. Naime, svaka stanica u našem tijelu treba vodu da bi pravilno funkcionirala. Voda je posebno važna i tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada je dehidracija češća pojava - kaže Rose.

- Istraživanja sugeriraju da kada niste dovoljno hidratizirani, to može rezultirati povećanim glavoboljama, umorom i tjeskobom - dodaje Cassetty.

Jednostavan trik za živahan konjski rep za sve tipove kose
Jednostavan trik za živahan konjski rep za sve tipove kose

2. Gorivo za vježbanje

- L-citrulin iz lubenice je odličan jer smanjuje bol mišića nakon vježbanja. Ovaj spoj pomaže u povećanju proizvodnje dušikovog oksida, koji opušta sluznicu krvnih žila i omogućuje im širenje. Ovaj proces potiče bolji protok krvi, što pomaže poboljšati opskrbu mišića kisikom tijekom treninga - kaže Cassetty.

3. Upravljanje težinom

Ako vam je cilj održati zdravu tjelesnu težinu, pokušajte ubaciti više lubenice u svoju prehranu.

- Lubenica je niskokalorična hrana koja može biti dio bilo kojeg obroka ili međuobroka - kaže Rose.. 

4. Sjajna koža

Ako ste manje zainteresirani za proizvode za njegu kože izvana, a više za njegu kože iznutra, oduševit ćete se saznanjem koliko lubenica i tu pomaže.

- Među svježom hranom lubenica je jedan od najbogatijih izvora likopena. Likopen je također povezan sa zdravljem kože. Svakodnevna konzumacija hrane bogate likopenom i drugih karotenoida može zaštititi kožu od oštećenja od sunca. Uz to, vitamin C u lubenici potreban je za poticanje proizvodnje kolagena, što pomaže da koža izgleda mlađe i čvršće - kaže Cassetty.

5. Zdravije srce

Osim njege kože, likopen u lubenici također je izvrstan za vaš kardiovaskularni sustav.

- Likopen smanjuje upalu, snižava krvni tlak i poboljšava razinu kolesterola - tvrdi Rose.

Pravilna njega: Ovako će vam balkonske biljke preživjeti ljeto
Pravilna njega: Ovako će vam balkonske biljke preživjeti ljeto

Je li sok od lubenice zdrav?

Istraživanje je pokazalo da pijenje soka od lubenice prije treninga može pomoći ublažiti bol u mišićima nakon treninga, a odličan je i za brži oporavak srca. Sok je također prepun elektrolita koji su učinkoviti u obrani od toplotnog udara. Kako lubenica u sebi sadrži veliku količinu vode, sok od lubenice bolji je od mnogih drugih voćnih sokova.

- Lubenica sadrži preko 90 posto vode, stoga sok od lubenice zadržava ista nutritivna svojstva i jednako je zdrav kao i cijelo povrće - dodaje Rose, piše Yahoo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana