Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sve što pedijatri žele da znate o zdravlju i potrebama djece

Sve što pedijatri žele da znate o zdravlju i potrebama djece
1

Dijete će usvojiti naviku pranja zubiju, doručkovanja i bavljenja sportom ako to radi s roditeljima. Naučite ga pravilima ponašanja u prometu i izbacite TV iz njegove sobe

VIDEO

Već kad navrši godinu dana, dijete bi moralo ići kod zubara, slažu se pedijatri. Od njegove najranije dobi, čim počnu nicati prvi zubi, roditelji bi ih trebali četkati nježnim četkicama, i to dvaput na dan. Iako će dijete negodovati, morate biti uporni. Ne zaboravite mu povremeno pohvaliti lijep osmijeh, no oralna higijena bit će mu važna samo ako vidi da i vi redovito perete zube i čistite ih koncem. 

Djeca slijede vaš primjer i u prehrani, pa ako primijete da preskačete doručak ili jedete nezdravu hranu, teško da će vas poslušati dok im govorite što bi trebali jesti. Pedijatri savjetuju i da u djetetovoj sobi ne bi smjelo biti računala, igraćih konzola i televizora jer će ih previše razbuđivati u vrijeme kad bi već trebali spavati. 

Također, nije poželjno da djeca mlađa od dvije-tri godine uopće gledaju televiziju, a starija djeca ne bi trebala provoditi više od dva sata pred TV-om. Radije ih potičite da se igraju na svježem zraku ili bave sportom.

Lijekove je najbolje držati zaključanima

Sve više djece dolazi na hitnu zbog trovanja lijekovima, pokazalo je američko istraživanje. Zbog toga je važno uvijek ih držati izvan njihova dosega - idealno bi bilo da su u zaključanim ormarićima. Ni dodatne vitamine ne bi trebalo olako davati djeci. Oni su nužni samo ako je nakon pretrage utvrđeno da zbog različitih zdravstvenih stanja nedostaju djetetovu organizmu.

Neka vama dijete ponavlja pravila

Dijete što ranije učite pravilima sigurnog ponašanja u prometu. Recite mu da prvo pogleda ulijevo pa udesno i opet ulijevo, ali i da vam samo kaže kad je sigurno prijeći cestu. Izbjegavajte dočekivanje djeteta na drugoj strani ceste, dozivanje i mahanje jer bi pri izlasku iz škole moglo neoprezno potrčati prema vama. Ako su djeca mlađa od 16, obvezno im recite da moraju nositi kacigu ako voze bicikl. 

Nemojte siliti prerano odvikavanje od pelena

Većina pedijatara preporučuje odvikavanje pelena u dobi od 18. do 24. mjeseca. Raniji početak odvikavanja od pelena vrlo se rijetko preporučuje, i to kako bi se izbjegli eventualni neuspjesi koji bi se mogli negativno odraziti na samopoštovanje djeteta. Dijete je zrelo da se odvikne od pelene kad samostalno hoda do kahlice, sigurno sjedi na njoj i može izraziti svoje potrebe.

Pripazite na igračke koje prolaze kroz rolu papira

Igračke ne moraju biti skupe da bi razvijale djetetove motoričke sposobnosti, pa će se ono zabaviti i kutijom papirnatih maramica. A kako biste bili sigurni da dijete neće progutati igračku, napravite test. Ako predmet može proći kroz otvor na roli WC papira ili kroz krug koji tvore palac i kažiprst, tada je bolje da mu ga ne dajete u ruke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje