Lifestyle

Komentari 9

Sve ti je mutno, često 'škiljiš'? Pazi na srce, tlak i šećer u krvi

Sve ti je mutno, često 'škiljiš'? Pazi na srce, tlak i šećer u krvi

Zamagljen vid najčešće se javlja zbog problema s očima. Međutim, postoje slučajevi u kojima je takvo stanje uzrokovano medicinskim stanjima poput dijabetesa i hipertenzije.

Prema oftalmolozima, zamagljen vid može utjecati na oba oka, iako je moguće da utječe samo na jedno. Problem obično nastaje zbog refrakcijskih pogrešaka koje se mogu ispraviti nošenjem naočala ili leća. Nažalost, postoje slučajevi u kojima magljenje vida nastaje zbog problema s očima koji vas mogu koštati vida.

Najčešći uzroci zamagljenog vida su: 

Refrakcijske pogreške

Astigmatizam, kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) - sve su to refrakcijske pogreške. U osnovi, nastaju kada se zbog zakrivljenosti očiju svjetlost nepravilno fokusira na mrežnicu. Nošenje naočala ili leća može pomoći, kao i laserska operacija. 

Glaukom

Nezaustavljiv proces starenja može uzrokovati nepotrebno povećanje tlaka unutar očiju i na taj način oštetiti optički živac. Važno je riješiti se glaukoma što je prije jer se takvo stanje naglo pogoršava i lako može dovesti do gubitka vida.

Starosna makularna degeneracija

Odnosi se na proces starenja i može uzrokovati zamagljen vid, koji se još naziva i degeneracija makule. Jednostavno rečeno, riječ je o propadanju središnjeg dijela mrežnice nazvanog makula. Starosna degeneracija makule smatra se glavnim uzrokom sljepoće kod starijih od 60 godina, kažu oftalmolozi.

Katarakta

Stariji su također izloženi velikom riziku od razvoja katarakte - zamagljivanja leće koja se nalazi u prednjem dijelu oka. Katarakta može spriječiti ulazak svjetla, uzrokujući zamagljen vid ili čak gubitak vida ako je zamućenje vrlo jako. Dobra je stvar što zamjena pogođenih leća umjetnima može pomoći u vraćanju oštrog vida.

Kronična suhoća očiju

Sindroma suhog oka nije rijetka pojava, a to je nešto što utječe na vid na sve moguće načine poput zamagljivanja. Obično se preporučuje primjena umjetnih suza, iako se onima koji pate od jakog sindroma suhog oka mogu preporučiti i određeni lijekovi ili punktalni čepovi kako bi im se oči podmazale.

Trudnoća

Možda je do genetike, pa se nemojte iznenaditi ako vam se čini da vam je vid zamućen - hormonalne promjene koje se događaju u tijelu jedne trudnice mogu promijeniti oblik ili debljinu rožnice. Također, trudnoća može uzrokovati suhoću očiju pa i to može utjecati na vaš vid.

Dijabetička retinopatija

Visoki šećer u krvi može uzrokovati oštećenje krvnih žila, uključujući one koje opskrbljuju mrežnicu prijeko potrebnim kisikom i hranjivim tvarima. Loša cirkulacija krvi u očima može oštetiti mrežnicu, što dovodi do dijabetičke retinopatije koja može uzrokovati sljepoću ako dijabetes ne držite pod nadzorom.

Kardiovaskularni problemi

Netko tko pati od visokog tlaka može imati i zamagljen vid (ili čak izgubiti vid) kao rezultat oštećenja krvnih žila u očima. Ljudi koji su imali moždani udar također mogu osjetiti zamagljenje vida.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci