Obavijesti

Lifestyle

Komentari 70

Sve vrste tople čokolade: Pije se pikantna, na slamku, žlicu...

Sve vrste tople čokolade: Pije se pikantna, na slamku, žlicu...
1

Vruću čokoladu zgusnite maslacem od kikirikija ili vrhnjem za šlag, a ukrasite cimetom i zrnima kave. Đumbir, muškatni oraščić i čili dodatno će vas zagrijati

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici, ulijte je u kalupe te stavite u hladnjak da se stisne. U rastopljenu smjesu nemojte dodavati vode niti mlijeka jer se neće stvrdnuti. Ako čokolada previše očvrsne, prije ulijevanja u kalupe jednostavno je zagrijte desetak minuta u mikrovalnoj. Kad se malo stisne u hladnjaku, zabodite drvene štapiće za ražnjiće ili plastične za lizalice. Poslužite uz kipuće mlijeko i uživajte u mirisu koji nastaje dok miješate čokoladu na štapiću. Efektne su i čokoladne žlice, koje se rade na sličan način. Rastopljena čokolada se ulije u žlice i zatim ukrašava šarenim mrvicama, bijelom čokoladom ili bombonima. 

Upozorite djecu da se žlicu ne smije stavljati u usta dok je vruća. Toplu čokoladu obožavaju u cijelom svijetu. Talijani je vole gustu, dok se u Americi priprema razblažena, često s dodatkom pirea od bundeve. Irci u toplu mješavinu slatkog vrhnja, mlijeka i čokolade obavezno dodaju nekoliko kapljica mirisnog viskija. Kako bi napitak bio što ukusniji, preporučuje se čokolada sa 70 posto kakaa. U toplome mlijeku ili vrhnju možete rastopiti i bijelu čokoladu, onu s kavom, mljevenim lješnjacima, karamelom... 

Fotolia

Zgušnjava se dodatkom pudinga, vrhnja za šlag, maslaca od kikirikija te gustina. Osim egzotičnih dodataka poput čilija, toplu čokoladu obogatite cimetom, muškatnim oraščićem, vanilijom, kavom ili žličicom likera. Ukrasite je sitno sjeckanim orašastim plodovima, tučenim slatkim vrhnjem koje obojite jestivim bojama ili pospite usitnjenim keksima, zrnima kave te prelijte preljevom od karamele. Odličan dodatak su i trakice agruma koje mogu biti svježe ili ušećerene te sljezovi kolačići. Šalice zamijenite rustikalnim, “bakinim” lončićima, a dražesne su i male staklenke. Kad se napitak malo ohladi, ubacite u njih slamke širokog otvora. 

Kockice na štapiću

Sastojci: 200 g čokolade sa 70 posto kakaa, 50 ml slatkog vrhnja, 50 g šećera u prahu, 50 g kakaa, mlijeko

Priprema: Na vodenoj pari ili u mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu razlomljenu na kocke i slatko vrhnje. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te dodajte šećer u prahu i kakao. Izlijte u manje silikonske kalupe ili one za praline. Kad se čokolada počne stvrdnjavati, zabodite drvene štapiće i stavite ih u hladnjak. U staklenim čašama za tople napitke poslužite vruće mlijeko u kojem topite štapiće čokolade.

Slatke žlice s čokoladom i šarenim mrvicama  

Sastojci: 300 g tamne čokolade, 300 g slatkog vrhnja, 50 g maslaca, šarene mrvice za ukrašavanje, mlijeko za posluživanje 

Priprema: Zagrijte slatko vrhnje u posudi do vrenja te ga zatim postupno prelijte preko čokolade izlomljene na kockice. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim umiješajte maslac. Dok je još topla, ulijte je u žlice slastičarskom vrećicom te pospite šarenim mrvicama. Poslužite uz vruće mlijeko.

Thinkstock

Topli napitak s likerom od badema i medom 

Sastojci: 120 g tamne čokolade, dl mlijeka, 120 ml slatkog vrhnja, 50 g meda divljega kestena, žličica ruma, žličica likera od badema

Priprema: Čokoladu otopite. Mlijeko, slatko vrhnje i med zakuhajte. U otopljenu čokoladu stavite malo vruće mliječne smjese, promiješajte i nastalu mješavinu prelijte u preostalo mlijeko i vrhnje. Maknite s vatre i dodajte rum i liker.

Karamel čokolada

Sastojci: 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja, žlica šećera u prahu, 5 dl mlijeka, 500 g čokolade za kuhanje, đumbir, cimet, sljezovi kolačići, preljev od karamele

Priprema: Pola količine slatkog vrhnja i šećer u prahu izmiksajte u šlag. Preostalo slatko vrhnje i mlijeko ugrijte do vrenja, dodajte kocke čokolade i miješajte dok se otope. Dodajte đumbira i cimeta.  Prelijte u ugrijane čaše, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem, karamelom, sljezovim kolačićima i naribanom čokoladom.

Topla bijela čokolada

Sastojci: 7 i 1/2  dl punomasnog mlijeka, 2 žlice likera od kave, 250 g bijele čokolade, 125 ml slatkog vrhnja, cimet, ekstrakt vanilije

Priprema: Stalno miješajući, zavrijte mlijeko. Maknite ga s vatre, dodajte liker od kave, ekstrakt vanilije i naribanu čokoladu, te miješajte dok se čokolada otopi. Čokoladu ulijte u ugrijane čaše ili šalice, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i posipajte cimetom u prahu.

Čokolada s jesenskim začinima 

Sastojci: 125 ml mlijeka, 7 I 1/2  dl slatkog vrhnja, 2 žlice šećera u prahu, malo cimeta u prahu, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat čilija u prahu ili mljevenih feferona, 400 g čokolade za  kuhanje s visokim postotkom kakaa

Priprema: Mlijeko i slatko vrhnje kuhajte dok ne zavrije pa dodajte šećer u prahu, cimet, muškatni oraščić i čokoladu, te miješajte dok se čokolada otopi. Mješavinu istucite pjenjačom ili miksajte kako bi se što više zapjenila. Zatim je prelijte u ugrijane šalice i posipajte mljevenim cimetom. Prema želji ukrasite šlagom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 70
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo