Obavijesti

Lifestyle

Komentari 88

Svečani jelovnik: Drugo lice tradicionalne i ukusne purice

Svečani jelovnik: Drugo lice tradicionalne i ukusne purice
3

Zdrava, dostupna i lako probavljiva, puretina osvojila je moderne jelovnike i caruje njima. Tradicionalno se sprema za blagdane, a donosimo neke drugačije recepte..

VIDEO

Uz piletinu, puretina je vjerojatno najspominjanije meso u svakom razgovoru o zdravom načinu prehrane. Razlog za to je taj što dijelovi bijelog mesa sadrže vrlo malo masti, a zadovoljavaju potrebe za proteinima. Iako će mnogi baš za te dijelove piletine i puretine reći da su najmanje ukusni pa stoga i nezanimljivi, treba samo osloboditi maštu jer se gotovo svako omiljeno mesno jelo može pripremiti s puretinom, koja se zbog svojeg blagog okusa može kombinirati s nebrojeno namirnica. 

Sarma, kosani odresci, bolonjez, pa i mnogima omiljeni ćevapčići ili pljeskavice, bit će laganiji, a ništa manje ukusni, ako ih pripremite s mljevenom puretinom. Postupak je jednak kao i kad pripremate ta omiljena jela s crvenim mesom, s tim da je puretina čak i brže kuhana. I nije to izmišljotina novog doba, kad svi nešto zbrajaju kalorije i traže nemasne zamjene za masnije zalogaje, nego puretinu na sto načina pripremaju širom svijeta. Talijani je, pirjaju na luku, češnjaku i uz dodatak gljiva te rajčice, pa je koriste kao nadjev za omiljene lazanje. 

Slažu mesni umak između redova tjestenine i patlidžana te zapeku s mozzarellom i parmezanom. Naravno da isti umak s puretinom možete koristiti i samostalno, tako da ga prelijete preko omiljene tjestenine. Na Havajima se pečena puretina uroni u umak od gustina i ananasa, a i  američki chilli con carne ne izgubi ništa od svojeg ukusa i privlačnosti ako ga pripremite s puretinom. Mađari pripremaju tokany, pureće meso u vrhnju, a u Sloveniji posebno vole pureće batke na različite načine. No ni ljubitelji pečenja ne moraju ostati zakinuti: izvadite kosti i cijelu puricu nadjenite nadjevom od šumskih gljiva i mirisnih začina te zarolajte, obložite ploškama pancete i ispecite u pećnici za vrhunsko i zasitno svečano jelo. 

Svečano pečenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 2 šalice jabukovače, 4 grančice mladog timijana, 3 grančice ružmarina, 1 pureća prsa, 1 manja glavica luka, maslinovo ulje, sol, papar, 1 jabuka, 1 žlica meda, žlica umaka Worcestershire 

Priprema: 

Izmiješajte jabukovaču, sol, listiće timijana i iglice ružmarina i potopite u to pureća prsa. Ako nisu posve prekrivena, dodajte vode koliko treba da budu posve potopljena. 

Pokrijte i pustite neka odstoje dva sata u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U manjoj posudi na malo maslinova ulja pirjajte nasjeckani luk dok omekša. Dodajte jabuke, med, umak Worcestershire i pustite neka provri. Neka vrije na laganoj vatri dok se umak zgusne, oko 12 minuta. 

Meso izvadite iz marinade, osušite te ga i natrljajte solju i paprom. Stavite u posudu za pečenje i pecite 15 minuta. Potom obilno premažite umakom s jabukama i medom, smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još oko 40-tak minuta. Pečeno meso mora odstajati desetak minuta prije rezanja i iznošenja na stol. 

Stockfood/Guliver

Puretina na grčki

Sastojci: 1 pureća prsa, 1 šalica povrtnog temeljca, 1/3 šalice maslina, 3 rajčice, 1/2 šalice namrvljene fete, šalica maslinova ulja,  sok pola limuna, sol, papar, vezica peršina, žlica svježeg bosiljka  

Priprema: 

Pureća prsa očistite od žilica i narežite na tanke odreske. Posolite ih i popaprite i kratko popržite s obje strane na roštilj tavi koju ste premazali s malo maslinova ulja.  Odložite ih na toplo. Rajčice operite i narežite na ploške, masline na komadiće, a peršin i bosiljak sitno nasjeckajte. Lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje. 

U lim posložite pečene odreske. Preko njih položite ploške rajčice i posipajte drobljenim feta sirom, nasjeckanim maslinama i dvjema trećinama peršina i bosiljka.     

Podlijte temeljcem, nakapajte maslinovim uljem  i stavite peći u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na tridesetak minuta. Pazite da vam sastojci ne zagore, trebaju se samo lijepo spojiti okusi. Po gotovom mesu posipajte ostatak peršina i bosiljka i poslužite uz sezonsku salatu. 

Stockfood/Guliver

Puretina s gljivama

Sastojci: 4 fileta purećih prsa, 2 žlice maslaca, 1 glavica luka, 2 dl vina, vezica peršina, 250 g gljiva, 250 ml vrhnja za kuhanje, maslinovo ulje, 2 listića kadulje, 1 žličica dižonskog senfa, 2 dl temeljca 

Priprema: 

Gljive, najbolje odabrati mješavinu šumskih gljiva, očistite vlažnom krpicom i narežite ih na krupnije listiće. Luk nasjeckajte. U tavi rastopite maslac i kad se rastopi na njemu popržite kocke puretine. Posolite, popaprite i popržite je sa svih strana. 

Nakon nekoliko minuta, kad meso poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte sitno nasjeckani luk, a nakon dvije do tri minute kadulju i gljive te pirjajte dalje. Nakon nekoliko minuta ulijte bijelo vino i temeljac. Promiješamo sastojke i kuhamo dok se tekućina ispari. 

Potom ulijte vrhnje za kuhanje, protresite tavu i polako promiješajte te kuhajte još dvije do tri  minute, dok se umak zgusne. Jelo rasporedite na tanjure, posipajte svježe nasjeckanim peršinom  i poslužite. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru