Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
140 komentara

Sveta Stolica: Za Uskrs neće biti ni pranja nogu ni procesije

Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos, piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
140 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Mladencima teško pala odgoda: Vjenčanje nam uništila korona

Proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvijat će se bez vjernika, bez pranja nogu i procesije, prema uredbi "u vrijeme Covida-19", koju je u srijedu objavila Sveta Stolica.

- Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos - piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente.

Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi. U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti "oboljeli" i "umrli". Bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem.

Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi. Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja.

ZAŠTITA OD ZARAZE Kaić: Maske koje se šivaju kod kuće nisu odgovarajuća zaštita

Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Ivanom Đikićem:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Djeca vas mole: Ostanite doma, zbog vas naša srca mogu stati!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message