Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svi mitovi i istine o štetnosti modernih beauty tretmana

Svi mitovi i istine o štetnosti modernih beauty tretmana
2

Svi kozmetički tretmani su sigurni, no opasnost od opeklina laserom, infekcije oka ili bikini zone pripisuje se nestručnosti kozmetičara ili nehigijenskim uvjetima

VIDEO

Umjetne trepavice mogu oštetiti vaš vid jer zbog većeg protoka zraka ispred očiju u njih upada više prašine koja može inficirati oko, zaključak je studije američkih znanstvenika s Instituta Georgia za tehnologiju u Atlanti koja je prije nekoliko dana uzdrmala internetske medije. 

Stručnjaci smatraju da će trepavice dulje od trećine širine oka (koliko je uobičajena duljina prirodnih trepavica) ostaviti oči nezaštićenima te da će se one više isušiti. No dermatologinja dr. Ivana Nola kaže kako se ne morate brinuti da ćete umjetnim trepavicama privući preveliku prašinu i prljavštinu jer je njihova uloga ta da one štite oči od nečistoća. 

- Svakodnevno i uredno umivanje lica ili čišćenje micelarnom otopinom spriječit će infekcije nastale tijekom upadanja nečistoća u oči. Umjetne trepavice štetne su zapravo jer su nalijepljene na prirodne i tako ometaju rast. Stoga je savjet dermatologa da ih se ne nosi kontinuirano nego na dan, dva, tri ili za vikend - napominje Nola i dodaje kako se trepavice lijepe ljepilom koje može izazvati alergijsku reakciju. 

Ako govorimo o opasnim kozmetičkim tretmanima, stručnjaci upozoravaju da su najopasniji zapravo oni koji su krivo odabrani i nestručno odrađeni. 

- Nakon svih kozmetičkih tretmana dolazi faza oporavka kože tijekom koje je ona vrlo osjetljiva, možda sklona crvenilu ili peckanju, međutim, to su uobičajene reakcije. U slučaju da crvenilo bukne, obvezno je konzultirati se s liječnikom koji će primijeniti odgovarajuću terapiju - objašnjava dr. Ivana Nola.

To se osobito odnosi na tretman depilacije voskom nakon kojeg je koža iziritirana ili čišćenja lica koje može burno reagirati na istiskivanje prištića i akni. No ne trebate zato vi tako burno reagirati, nego samo pustiti kožu da se nakon dan, dva smiri. 

Mnogo godina stručnjaci prozivaju i tretman sunčanja u solariju, a koliko ono ima posljedica na zdravlje i koliko je štetno za kožu popisala je Svjetska zdravstvena organizacija izdavši upozorenje o potencijalnim opasnostima. 

Dreamstime

- Korištenje solarija prije tridesete godine života povisuje rizik obolijevanja od melanom 75 posto. U skladu s tim, mnoge države imaju uređene zakone za korištenje solarija. Njemačka je, primjerice, zabranila korištenje solarija maloljetnima, a mnoge druge države prate taj primjer. Melanom tu nije jedina opasnost, povećava se i rizik od planocelularnog i bazocelularnoga karcinoma kože. Također, korištenje solarija s vremenom ubrzava starenje kože što na kraju i estetsku svrhu čini upitnom - govori nam dr. opće medicine Ana Zelić Kerep. 

Dermatologinja Ivana Nola dodaje kako je zadatak dermatologa da obično moraju govoriti da je solarij vrlo štetan samo kako bi ljudi to uzeli u obzir. 

- U dermatologiji se UVA i UVB zrake koriste u terapijske svrhe, za liječenje dermatitisa i slično, stoga je umjereno izlaganje umjetnom svjetlu neškodljivo. Nekontrolirano izlaganje postaje problem, osobito na koži koja je svjetlijeg tipa ili čak lagano crvenkasta te ima velik broj madeža - tvrdi dr. Nola. Ističe i da je najbolje u tom slučaju posjetiti dermatologa i savjetovati se o eventualnom uklanjanju madeža. 

Rašpica je leglo bakterija: tražite da se koristi nova

Manikurom i pedikurom može se zaraditi bakterijska ili gljivična infekcija. Koža ubrzo postaje crvena i natečena, a ispod noktiju pojavljuju se bijele, crne ili žute mrlje. 

- Škarice i rašpica ne smiju se rabiti na više klijenata. Važno je da su dezinficirani ili posebno pakirani - kaže Nola. 

Ispod gela cijela se površina nokta sterilizira

Geliranjem se oštećuju nokti jer se prije moraju sastrugati. Ako nokat prije tretmana nije steriliziran (što znači da nema nikakvih mikroba na površini), dolazi do infekcije nakon koje se nokat nekad mora i ukloniti. A treba mu šest mjeseci da se oporavi, napominje dr. Nola. 

Iglama barataju samo liječnici, a ne kozmetičari

Filere i botoks nikako ne bi smjele uštrcavati u lice i druge dijelove tijela nestručne osobe. U kozmetičkim salonima to je zakonom zabranjeno, iako sve više kozmetičara to radi na svoju ruku. Za baratanje iglom ovlašteni su samo liječnici i kirurzi, kaže dermatologinja.

Iglice za akne moraju biti sterilizirane, a spužvice nove

Čišćenje lica izrazito je opasno ako je provodi nestručna osoba ili se nije provela dezinfekcija lica jer dolazi do bakterijskih infekcija. 

- Kozmetičari bi lice trebali prati jednokratnim spužvicama, a ne ih samo ispirati nakon prethodnoga klijenta. Iglice kojima se pikaju akne ne smiju se ostavljati na madracu ili na ručniku nego u futrolici - kaže Nola. 

Bikini zona nije toliko osjetljiva ako poslije dođe dezificijens

Nakon depilacije voskom na kožu se nanosi dezificijens kojim se mažu sva izdepilirana područja kako bi se spriječile eventualne upale kože. 

- Ako vas namažu samo uljem za skidanje voska, postupak nije cjelovit - kaže Nola i dodaje da je isti postupak vrijedi za sva područja, bilo da se radi o bikini zoni ili skidanju dlaka s intimnih dijelova tijela.  

Laser je terapija, ali može oštetiti i DNK

Opasnosti od laserskog uklanjanja dlačica nisu izravno dokazane, kaže doktorica Ana Zelić Kerep, no postoje opravdani strahovi o mogućim štetnim učincima koji se akumuliraju kroz vrijeme. 

- Tijekom uklanjanja dlačica laserom dolazi do oslobađanja mutagenih tvari koje s vremenom mogu oštetiti naš DNK i učiniti mnogo štete. Za sada nema znanstvenih dokaza najviše razine - kaže Zelić. Dermatologinja Nola smatra da epilacija nije opasna jer laserska zraka prepoznaje samo svoj cilj, tamnu dlaku (odnosno korijen dlake) koju mora spaliti. 

- Laser postaje opasan ako se dlaka do kraja ne obrije nego je se spali, a ona svojom reakcijom ošteti vrh lasera koji onda nehotice može opeći kožu - tvrdi Nola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi