Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Svi teško i neizlječivo bolesni imaju pravo na palijativnu skrb

Svi teško i neizlječivo bolesni imaju pravo na palijativnu skrb
1

Cilj takve skrbi je poboljšati život i smanjiti bol čovjeku s dijagnozom neizlječive bolesti, a pravo na nju imaju i članovi obitelji oboljelih kojima nužno treba pomoć

VIDEO

Zbog napretka medicine i sve većeg broja preživjelih od onkoloških i drugih teških bolesti, u drugoj polovici 20. stoljeća počela se razvijati palijativna medicina, čiji je cilj poboljšati kvalitetu teško oboljelih.

- Prioritet je bolesniku olakšati bol, ali i članovima njegove obitelji pružiti psihosocijalnu pomoć te na sve načine podići kvalitetu života od trenutka dijagnoze do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika - rekla je doc. dr. sc. Marijana Braš iz Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine. Dodaje da palijativnu skrb provodi multifunkcionalan tim koji čine educirani liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, psiholozi, socijalni radnici, duhovnici, volonteri i drugi stručnjaci. 

- Ovaj oblik skrbi bolesniku je potreban dok je kod kuće, u bolnici ili u domu za starije i nemoćne - objašnjava docentica Braš. U nekoliko domova zdravlja u Hrvatskoj pokrenuti su tzv. pilot projekti uvođenja palijativne medicine na razini primarne zdravstvene zaštite pa timovi palijativne medicine djeluju u domovima zdravlja u Osijeku, Čakovcu, Puli, Rijeci, Domu zdravlja Zagreb-Centar... 

- U Rijeci su u siječnju 2013. otvorili i Ustanovu za palijativnu skrb s 14 postelja koja se razvila u pravi i ogledni primjer palijativne skrbi na ovim prostorima - rekla je Braš. 

Dodaje kako je izvrsno organiziran i odjel palijativne skrbi u bolnici u Strmcu. 

- Još nekoliko hrvatskih bolnica ima palijativne postelje, a nadamo se da će skore zakonske i podzakonske izmjene omogućiti još kvalitetnije i organiziranije otvaranje ambulanti, odjela i dnevnih bolnica palijativne skrbi u našoj zemlji, kao i samostalnih ustanova za palijativnu skrb. Važan korak bilo je i osnivanje Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je postao akademsko središte za brojne edukacije stručnjaka i laika o palijativnoj skrbi - rekla je Braš. 

Pred njom i kolegama je jedno od najintenzivnijih razdoblja u razvoju palijativne skrbi i njezine implementacije u zdravstveni sustav. Potrebno je jasno definirati stručne kriterije kad počinje palijativna skrb i tko će o tome odlučivati.

- Očekujemo otvaranje odjela u nizu hrvatskih bolnica, a prema nacionalnom strateškom planu, do kraja 2016. godine sve bolnice u Hrvatskoj trebale bi imati neki od oblika palijativne skrbi - tvrdi Braš te dodaje kako je važno i stvaranje mreže palijativne skrbi financirane od HZZO-a s jasno definiranim popisom usluga. Potrebno je napraviti i posebne strateške planove za dječju palijativnu skrb, kao i za palijativnu skrb u psihijatrijskim ustanovama.

O palijativnoj medicini treba se educirati

Tijekom zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj nije bilo palijativne skrbi uklopljene u zdravstveni sustav, a elementi palijativne skrbi provodili su se djelovanjem brojnih udruga, volontera ili stručnjaka.

Oni su se educirali u inozemstvu i kroz djelovanje stručnih društava u Hrvatskoj. U prosincu 2013. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je Strateški plan razvoja palijativne skrbi u nas za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Tijekom zadnje četiri godine organiziran je niz javno-zdravstvenih aktivnosti o važnosti uvođenja palijativne medicine u hrvatski zdravstveni sustav, a to je konačno i rezultiralo otvaranjem prvih palijativnih jedinica u Hrvatskoj. 

Potrebe 

U Hrvatskoj oko 46.000 pacijenata treba palijativnu skrb. Nažalost, dobije je tek nekoliko stotina jer timovi i ustanove za takvu skrb u Hrvatskoj nisu dovoljno razvijeni.

Skrb je oboljelom potrebna jednako kod kuće i u bolnici

Otprilike polovica bolesnika u palijativnoj skrbi boluje od neke onkološke bolesti, a značajan dio bolesnika koji trebaju palijativnu skrb ima neku neurološku bolest ili neke teže bolesti srca, jetre i dr.

Često se palijativna skrb pogrešno povezuje samo sa starijim bolesnicima, iako od teških i neizlječivih bolesti obolijevaju i umiru ljudi svih dobi, a nažalost i djeca. Palijativna skrb ne odnosi se samo na posljednje dane života, nego je nerijetko potrebna mjesecima, pa i godinama - od spoznaje o dijagnozi neizlječive bolesti pa do razdoblja žalovanja poslije smrti bolesnika. 

- U palijativnoj skrbi uvijek se brinemo i o oboljelome i o članovima njegove obitelji. Nastojimo svima očuvati najbolju moguću kvalitetu života - rekla je doc. dr. sc. Marijana Braš. 

Dodaje da svaka opća bolnica, klinička bolnica i klinički bolnički centar trebaju organizirati tim, službu, ambulantu ili bolnički centar za palijativnu medicinu. Pomoć mogu tražiti svi oni čija je bolest u fazi kad medicina više ne može dovesti oboljelog do ozdravljenja. Pomoć u svakom trenutku može tražiti i član teško oboljelog, zdravstveni radnik ili volonter koji se u svojem radu susreće s terminalno oboljelim ljudima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro