Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Svjetski dan kroasana: Oni nisu francuski i jeli su ih samo imućni

Svjetski dan kroasana: Oni nisu francuski i jeli su ih samo imućni

Ovom omiljenom pecivu malo tko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine

VIDEO

Kako su pekari prvi ustajali prvi su i primjetili da Turci namjeravaju napasti grad te su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca  - i to u Austriji!

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.

POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice):

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je  postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30.siječnja što pokazuje koliko je popularan

Kuhari: Ovo su najčešće greške koje se rade kod pripreme luka
Kuhari: Ovo su najčešće greške koje se rade kod pripreme luka

Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 1.5 vrećica suhog kvasca
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • Žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 0,5 dl ulja

Priprema:

U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko. Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krumpire ikad!
SAVRŠENO HRSKAVI

Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krumpire ikad!

Australka je na društvenoj mreži podijelila recept za, kako kaže, najbolje pečene krumpire koje ćete ikad probati. Tvrdi da je tajna u tome da ih dobro protresete u cjedilu prije pečenja

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom
UČINKOVITO RJEŠENJE

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom

Iako standardni savjet za odmrzavanje preporučuje da jednostavno isključite uređaj i pustite led da se sam otopi, postoji i jednostavnije rješenje koje će ovaj proces skratiti
Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima
INTRIGANTNA TEORIJA

Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima

Pripadnike ovog znaka, osim iscjeliteljskih sposobnosti, krase snažan intelekt i iskrenost, ali i jaka seksualna privlačnost kojoj je teško odoljeti. Radi se o znaku naziva Zmijonosac