Lifestyle

Komentari 1

Svjetski je dan darivatelja krvi: 'Dobrovoljci spašavaju milijune'

Svjetski je dan darivatelja krvi: 'Dobrovoljci spašavaju milijune'

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja pa Hrvatski Crveni križ (HCK) podsjeća javnost na važnost darivanja krvi, jer se broj darovatelja u pandemijskim okolnostima smanjio za deset posto kod nas

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa organizira u ponedjeljak 14. lipnja akciju darivanja krvi u vremenu od 12 do 14 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, u ulici Crvenog križa 14.

POGLEDAJTE VIDEO:

HCK ističe kako se akcije darivanja krvi što ih organiziraju njegova društva odvijaju redovito uz poštivanje epidemioloških mjera.
Napominje kako je cilj i ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi podizanje globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju, a za što je ključan doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. 

Obilježavanje ovoga dana, naglašava, prilika je za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

krv

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu, napominje HCK i dodaje kako dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. 
Ističe kako je potreba za krvlju univerzalna, ali nije pristup krvi za sve one koji je trebaju.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život", jer poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju.

Napominje i kako će posebna usredotočenost ovogodišnje kampanje biti uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.