Umijeće uživanja: Kulinarska majstorica Kim O’Donnel otkriva kako kuhati veganski za ljubitelje mesa, ali i iz kuhanja izvući još više radoststi pravim stavom i voljom
Tajna majstorice: U kuhinji je najvažnije slijediti svoj instinkt
Jelo ne mora biti ‘dosadno’ ako u njemu nema mesa, ističe američka stručnjakinja Kim O’Donnel, autorica “Bezmesne kuharice za ljubitelje mesa”. Iako i sama ljubiteljica mesa, O’Donnel je, svjesna važnosti zdrave navike “bezmesnog ponedjeljka”, osmislila 52 ukusna veganska recepta koja pokrivaju sva četiri godišnja doba.
Tako vam je za Kimin nešto drukčiji umak pesto potrebno četvrtina ili pola šalice usitnjenih oraha, četiri šalice grubo nasjeckanih listova kelja, do dvije žlice soli, dva usitnjena češnja češnjaka, pola šalice maslinova ulja, pola šalice parmezana, sol i papar. U suhoj tavi na srednje jakoj vatri kratko propržite orahe dok ne zamirišu. Pripazite da ne zagore jer će jelo postati gorko. U loncu zakuhajte osam šalica vode te dodajte žličicu soli i kelj. Kuhajte nepoklopljeno desetak minuta pa ocijedite kelj.
U blenderu izmiješajte kombinaciju češnjaka, oraha i kelja. Uz sporije blendanje polako ulijevajte maslinovo ulje te dodajte pola žličice soli. Premjestite pesto u zdjelu pa mu dodajte parmezan i papar.
Domaćim začinima se otkriva čar trenutka
Kim O’Donnel je uvjerena i kako u tehnologijom zaluđenom svijetu uzgajanje vlastitih namirnica, barem začina, pomaže cijeniti sadašnji trenutak.
- Miris metvice, radost prve minirajčice, ima li što ljepše? - kaže Kim.
Zdrava podvala
Djecu je lakše nagovoriti na zdrave namirnice; ako ih servirate kao namaz, pojest će ga, tvrdi O’Donnel.
Bez alata...
Wok je ‘najbolji prijatelj’ ukusne, brze, zdrave, jednostavne i eksperimentalne kuhinje, ističe gastromajstorica.
Kim u zrnu je idealan partner kupusu
Kim u prahu sjajno se slaže s kupusom, no onaj u zrnu dat će mu ‘življi’ okus. Pripremite tri žlice ulja, dva češnja češnjaka, kupus, poriluk, pola žlice soli i pola žličice kima u zrnu. Propirjajte češnjak te dodajte kupus, poriluk i sol. Kuhajte deset min pa dodajte kim.
Pjevanje vodi savršenstvu
Unatoč iskustvu, tijesto za pizzu uvijek mi je ispadalo loše. Sve do posjeta prijateljice koja pizzu sprema pjevajući. Tad sam shvatila da sam pod stresom težnje za savršenstvom previše mijesila tijesto, kaže O’Donnel. Nakon što se opustila, ističe, stvari su sjele na mjesto.
Uživanje je stvar stava, a ne vještine
Doživljavate li kuhanje kreativnim činom - čak i ako pripremate najjednostavnije jelo, u kuhinji ćete više uživati, a specijaliteti će biti puno ukusniji. U kuhinji svi imaju određenu (veliku ili malu) dozu kreativnosti, tvrdi O’Donnel.