Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Tajna velikih majstora peke je u svježem mesu, ribi i uljima

Tajna velikih majstora peke je u svježem mesu, ribi i uljima
6

Domaća svinjska mast, vino ili temeljac dodaci su vještih kuhara koji zaokružuju savršeno meso ispod peke. Vatra se loži najmanje sat vremena prije pripreme

VIDEO

Peka na domaćoj svinjskoj masti je razlika između neba i zemlje u usporedbi s uobičajenom pekom, govori Jolanda Škrabić iz dalmatinske konobe Roko u Gornjim Brelima.

- S dodavanjem masti ne smije se pretjerati; za osam ljudi stavljaju se tek dvije žličice. Danas ljudi izbjegavaju masnije komade mesa pa se najčešće bira teleća plećka ili janjetina koje suprug Roko nareže i pripremi, ali ne postoji meso s kojim možete pogriješiti. Odličan je i vrat, kao i rebra te koljenica, ma sve je dobro jer se meso peče u vlastitu soku - priča Jolanda koja sa suprugom Rokom vodi konobu u koju rado svrate domaći posjetitelji i turisti. Zaljubljenik u dobru peku je i poznati chef Branko Ognjenović, koji kaže da je za sočnost ključno dodavanje tekućine. 

- Važno je da se peka podlije u sredini postupka pečenja. Možemo podliti peku vodom, temeljcem, vinom, ali u svakom slučaju najbolji izbor je vino. U posudu za pečenje slaže se najprije krumpir, pa meso u sredinu, a okolo se stavlja povrće. Sve treba zaliti maslinovim uljem, začiniti, pokriti zagrijanom pekom pa žarom - kaže Branko Ognjenović i nastavlja: 

- Ribu rjeđe stavljamo ispod peke, ali ako se odlučite na tu varijantu, najbolje je staviti neku ribu plosnaticu, npr., list, romba. Također, odličan izbor je i brancin, zubatac ili grdobina s krupno narezanim povrćem ispod peke. Osobito su ukusni mekušci - sipe, lignje i hobotnice. 

Od začina se koriste sol i papar, a ovisno o vrsti mesa ili ribe, lovor, ružmarin, bosiljak... A od povrća se najčešće stavljaju krumpir, rajčica, luk, češnjak, paprika i tikvice.

Na vrijeme 

Vatra se loži najmanje sat vremena prije pripreme kako bi podloga za pečenje peke bila dobro ugrijana, savjetuje Jolanda. 

Dalmatinska peka iz konobe Roko 

Sastojci: meso (teleće ili janjeće), krumpir, povrće (rajčica, luk, paprika, češnjak, mrkva), začini (ružmarin, lovorov list, sol, papar, vegeta, crvena paprika), malo svinjske masti, ulje s usitnjenim češnjakom, malo bijelog vina

Priprema: U plitku metalnu posudu poslažite povrće te dodajte ružmarin, lovorov list i mast. Izmiješajte meso i narezani krumpir sa začinima te dodajte povrću. Prelijte uljem s češnjakom. Pecite na ugrijanoj podlozi koju očistite od žeravice. Pokrijte pekom koju prekrijte užarenim ugljenom. Nakon pola sata otvorite. Višak tekućine izlijte, dodajte vino, izmiješajte i pecite još pola sata.

Domaći kruh

Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, 40 g soli, žlica masti, oko 500 ml vode, žlica šećera, 2 žlice brašna 

Priprema: Otopite kvasac u malo mlijeka ili vode, dodajte žlicu šećera, dvije žlice brašna, izmiješajte i ostavite da se digne. Pomiješajte oštro brašno, vodu, sol i jaja. Dodajte kvasac, svinjsku mast i umijesite tijesto pa ostavite da se diže sat vremena. Premijesite tijesto, stavite u posudu za pečenje i ostavite 20 min. Pokrijte ga pekom i pecite oko pola sata. 

Morska peka

Sastojci: kg lignji, 2,5 kg hobotnice, 1,5 kg krumpira, 3 mrkve, 4-5 češnja češnjaka, maslinovo ulje, luk, papar, ružmarin

Priprema: Narežite hobotnicu na komade i kuhajte 20 minuta. Posudu za pečenje nauljite maslinovim uljem i u nju stavite hobotnicu. Prekrijte je krumpirom, mrkvom te češnjakom i lukom pa dodajte očišćene lignje. Ulijte četiri dl vode u kojoj se kuhala hobotnica i prelijte s malo maslinova ulja. Začinite. Pecite ispod peke i nakon 30 minuta otvorite posudu, promiješajte te pecite još pola sata.

Svježe meso ili riba, mirisno ulje, začini iz vrta i domaći krumpir je sve što vam treba 

Za slasnu peku dodajte i maslinova ulja, savjetuje Sandi Chiavalon, istarski maslinar i uljar čije je ulje proglašeno jednim od 15 najboljih na svijetu.

- Peka je naše tradicionalno jelo i većinom je prijateljima pripremam po jednostavnoj recepturi. Koristim lokalno povrće poput domaćega krumpira i meso od istarskih farmera. Ovisno o prigodi, biram ili meso od boškarina ili janjetinu - kaže stručnjak za maslinarstvo, ali i peku iz Vodnjana te dodaje:

- Koristim svoje maslinovo ulje jer bez dobrog ulja nema ni dobrog pečenja - otkriva Sandi, a dok prijatelji hvale njegove kulinarske vještine, on skromno govori da je peka jednostavno jelo za koje su važne samo vrhunske namirnice. Umjesto jedanput Sandi često dva puta okreće meso i miješa ga s krumpirima kako bi se ispeklo kako treba. Od začina upotrebljava sol, papar i ružmarin koji s obitelji sam uzgaja. Meso boškarina istarski je specijalitet koji se u cijeloj Hrvatskoj smatra delicijom, a za peku je dobar izbor meso plečke ili koljenice. No ne treba zanemariti niti slast koju daje hobotnica ili jadranska lignja. U Istri se peka naziva i čripnja, a nekada se mnogo češće koristila za pripremu kruha, povrća, morskih plodova i mesa.

Čripnja je zvono od pečene gline od koje se rade i crepovi za krovove, ali s vremenom su je zamijenili moderniji materijali poput lijevanog željeza.

Janjetina s krumpirom

Sastojci: 1,5 kg janjetine, 2 dl maslinova ulja, kg krumpira, 2 dl crnog vina, 3 režnja češnjaka, 3 glavice luka, 3 paprike, ružmarin, bosiljak, sol, papar

Priprema: Narežite meso na krupnije komade i, prema potrebi, očistite. Popaprite ga. Krumpire i luk ogulite. Narežite luk na ploške, a krumpir na četvrtine. Očistite papriku i narežite. U nauljenu posudu dodajte meso pa ga prekrijte krumpirom, povrćem i začinima. Poklopite, pecite oko sat i pol na laganoj žeravici te otklopite, zalijte vinom i stavite meso na vrh. Nastavite peći još 30-ak minuta.

Boškarin ispod peke

Sastojci: Plećka ili koljenica boškarina, domaći krumpir, sol, papar, ružmarin i maslinovo ulje

Priprema: U metalnu posudu narežite krumpir na veće dijelove pa ga začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Dodajte nekoliko grančica ružmarina. Narežite meso na veće dijelove. Posolite ga i popaprite te prelijte maslinovim uljem. Poklopite, zatrpajte žarom i pustite 30 minuta. Otvorite i okrenite meso te promiješajte krumpir. Nakon 15 minuta opet okrenite meso. Pecite još desetak minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao
Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama
BUNDEK, JARUN...

Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama

Pomama za klupicama i kućicama iz godine u godinu je sve veća, a kad su praznici, poput 1. maja, klupicu treba zauzeti već u rano jutro. Evo koje su najpopularnije lokacije za besplatno roštiljanje u glavnom gradu