Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Tajne Borninog psihologa: Iz rječnika izbacite "ne mogu"

Tajne Borninog psihologa: Iz rječnika izbacite "ne mogu"
1

Pobijedite prepreke: Ako ste izgubili motivaciju ili ne možete istrčati zadnjih sto metara, poigrajte se s davanjem obećanja samima sebi, kaže Igor Čerenšek

VIDEO

Radi dok tvoji idoli ne postanu tvoji suparnici, a potom dok ih ne pobijediš, ispisao je na svojoj stranici na Facebooku sportski psiholog Igor Čerenšek nakon što je tenisač Borna Ćorić u četvrtfinalu ATP turnira u Baselu porazio Rafaela Nadala. 

- Ova je misao vrlo blizu mog uvjerenja. No to je samo početak. Time osvajate tek prvi vrh, a planina ima mnogo - dodaje Čerenšek, koji s mladim tenisačem radi na mentalnoj spremi. To je oblik treninga koji kod sportaša razvija mentalne kapacitete, omogućava bolju kontrolu emocija i ponašanja te razvija mentalnu čvrstoću. 

- Mentalni trening ne pomaže samo vrhunskim sportašima nego i rekreativcima koji se svakodnevno bore s motivacijom ili su zapeli u rutini iz koje ne znaju izaći - kaže Igor Čerenšek. 

Kako biste razbili situaciju u kojoj ste se našli, poigrajte se s davanjem obećanja samima sebi. 

- Obećanje samom sebi glasi: Postat ću mentalno čvršći, birat ću situacije koje smatram izazovnima, prihvaćat ću odgovornosti i zasluge jednako, svaki sljedeći dan bit ću snažniji nego prošli, neću se samosažalijevati, birat ću svoj put i stajati čvrsto iza svojih odluka, gubit ću s ponosom jer ću se boriti do kraja, a ‘ne mogu’ ću izbrisati iz rječnika - govori Čerenšek. 

Osim razgovora sa savjetnikom ili sa samim sobom, kao u slučaju ovog obećanja, mentalni trening podrazumijeva i učenje tehnika poput vježbi disanja, meditacije i vizualizacije. Tijekom vizualizacije sportaš ili rekreativac može zamišljati ishod nekog natjecanja, ali i posve smireno okruženje u kojem se osjeća zaštićeno i u koje se može “vratiti” kad se nađe pod pritiskom. To može značiti da, ako tijekom trčanja redovito dolazite do razine koju ne možete prijeći, vizualizirajte kako posve neopterećeni prolazite tu točku i nastavljate trčati. 

Da bismo bili uspješni, trebamo poznavati svoje granice, povremeno ih testirati, rijetko prelaziti, a često pomicati, sportski psiholog o još jednom ključnom faktoru uspjeha

- Vizualizacija je jedna od tehnika koja izravno utječe na sportski uspjeh. Međutim, trener je tu nužan jer nesustavno ‘vizualiziranje’ neće pomoći - tvrdi Čerenšek. Naposljetku, za svaki je uspjeh nužno poznavati vlastite granice. 

- Često se pitam je li moguće da su mobiteli i računala pametniji od nas. Oni, kad se pregriju, odbijaju rad, resetiraju se i odmore. Ponekad ispišu na ekranu da su registrirali sistemsku pogrešku i da trebaju resetiranje. Mi, s druge strane, guramo dalje dok se jednog dana ne ugasimo za sva vremena. Dobro je poznavati svoje granice, povremeno ih testirati, rijetko prelaziti, a često pomicati - poručuje sportski psiholog kojeg možete pratiti na Zdravakrava.hr.

Pobjedniku je strah prilika za hrabrost

Pobjednik nikada ne odustaje jer to nije ponuđena opcija. Pobjednik prepoznaje strah kao priliku za hrabrost. Bez straha ne možemo biti hrabri. Pobjednik ne dopušta da mu se postavljaju granice. On ili ona sam sebe definira i za nju/njega granice su tu da se ruše svakodnevno, kaže Čerenšek.

Bez snage uma nema rezultata

Mentalni aspekt treninga jednako je važan kao i kondicijska, tehnička i taktička priprema. Uzalud je sportaša pripremati u tim aspektima ako mentalna priprema izostaje jer onda obično u ključnom trenutku izostane i rezultat, objašnjava Čerenšek. 

Smireniji i precizniji u teškim trenucima

Pomoću vizualizacije poboljšavaju se i fizičke i fiziološke reakcije. Sportaši i rekreativci vizualizacijom mogu izgraditi samopouzdanje te se u ključnim trenucima lakše nositi s pritiskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju