Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Tajne recikliranja: Spužvicu za suđe ne bacajte među plastiku

Tajne recikliranja: Spužvicu za suđe ne bacajte među plastiku

Žarulja sa žarnom niti može u klasičnu kantu jer nije ‘problematična’, ali halogenke su opasne i idu u reciklažno dvorište, isto kao i razbijeno automobilsko staklo

VIDEO

Papir iz mesnice u kojem smo donijeli šnicle za ručak ne ide u plavi spremnik za papir, a spužvica za pranje posuđa ne ide u žuti s plastikom. Oni idu u miješani komunalni otpad. Omiljeni plastični auto na baterije vašeg djeteta nije plastika, nego opasni otpad i ide u reciklažno dvorište.

Ovo su tajne recikliranja na koje upozorava dr. sc. Aleksandra Anić-Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge gospodarenja otpadom.

U kokošjim kockama za juhu nema više od pet posto mesa
U kokošjim kockama za juhu nema više od pet posto mesa

- Dosadašnja iskustva u odvojenom prikupljanju otpada pokazuju da se u spremnicima za plastiku nalazi i do 40 posto otpada koji ne ide u ovaj spremnik. To je veliko opterećenje i stvara dodatne troškove. Problem se može riješiti jedino širenjem znanja od razine vrtića pa do starijih - kaže ova stručnjakinja.

U Prelogu, gradu koji je drugi najbolji u recikliranju u zemlji, na godinu su skupljali 4,5 tona papira i u njemu je bilo čak tri tone ostalog smeća. To je podatak iz 2004. godine. Oni više nemaju zelene otoke, kao što to ima većina gradova, nego Preložani recikliraju sami u svojim domovima te su postigli to da se 60 posto otpada razvrsta i kasnije prodaje kao sirovina. Što se bolje otpad razvrsta, to se može skuplje prodati. Ali puno je dvojbi. Gdje idu cipele? Naša sugovornica kaže da idu u spremnike za tekstil, kao i stare torbe te ruksaci. I kad mislimo da smo na sigurnom terenu, Aleksandra Anić-Vučinović pokazuje da to nije baš tako.

- Razbijeno staklo na prozoru? Nikako u zeleni spremnik za staklo, to ide u reciklažno dvorište. Isto je i s razbijenim automobilskim staklom - kaže naša sugovornica.

Svaki Zagrepčanin na godinu proizvede 400 kilograma otpada, oni u Prelogu, najbolji po recikliranju, samo 79.

Majstor za drek: U školjku ne bacajte blazinice, juhu, kosu...
Majstor za drek: U školjku ne bacajte blazinice, juhu, kosu...

Običnoj papirnatoj maramici treba i do četiri tjedna da se razgradi. Ali ona ne ide u plavi spremnik za papir, nego u biorazgradivi otpad. Aleksandra Anić-Vučinić kaže kako mnogi krivo misle da su obične klasične žarulje sa žarnom niti opasne.

- Nisu i one se odlažu u obične zelene spremnike s miješanim otpadom. Puno veći problem su fluolampe koje sadrže živu. Njih se mora odnijeti u reciklažno dvorište. A postoji i besplatni broj 0800 444 110 za sakupljanje elektroničkog i električnog (EE) otpada. Ako imate više od 30 kilograma EE otpada, sakupljač će ga odnijeti besplatno - otkriva naša sugovornica.

U ponedjeljak u Zagreb stižu prvi spremnici za biootpad
U ponedjeljak u Zagreb stižu prvi spremnici za biootpad

Kao alternativu jednokratnim plastičnim vrećicama, trgovci sve češće nude na blagajnama biorazgradive vrećice. Koštaju nekoliko kuna i redovito su na njima istaknute poruke o ekologiji. Iako je biorazgradiva, ona je i dalje plastična i to što je biorazgradiva znači samo da se može raspasti na manje dijelove.

Prelog - drugi po recikliranju, a prijeti im kazna od 25.000 kn
Prelog - drugi po recikliranju, a prijeti im kazna od 25.000 kn

- Zato poderana biorazgradiva vrećica ne ide u biootpad, nego u spremnik za plastiku - kaže naša sugovornica. Pelene, iako djeluju kao većim dijelom da su od plastike, ne idu u žute spremnike. Neki gradovi počeli su ih skupljati odvojeno i za njih su ljubičaste kante. Kod recikliranja treba paziti i na detalje - s plastičnih boca treba skinuti čepove, ne zato što je riječ o različitim vrstama plastika, nego samo zato što ju je lakše prešati. Kuhano povrće ne ide u biootpad jer izaziva smrad, nego u komunalni otpad. Jednokratne britvice za brijanje, ako na njima prevladava plastika, idu u žute spremnike.

DOŠAO NA WC I OSTAO ŠOKIRAN: Iz školjke su izvukli zmijurinu od 1,2 metra 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
OPUSTITE SE!

10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

Stres kod ljudi ne potiču samo vanjski utjecaji, često sami sebe dovodimo u stresne situacije zbog loših navika kojih nismo ni svjesni. Provjerite koje to navike uzrokuju ljudima najviše stresa