Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tajne ski čarobnjaka: Evo kako brinuti o skijama da traju dulje

Tajne ski čarobnjaka: Evo kako brinuti o skijama da traju dulje

Rubovi skija prije spremanja mažu se vazelinom da ne hrđaju, kaže Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie, bivši pomoćni trener i serviser Ivice Kostelića

VIDEO

Kako bi skijaška oprema što spremnije dočekala sljedeću sezonu, važno ju je pravilno uskladištiti. 

- Nakon skijanja skije je preporučljivo što prije servisirati, a to znači prvo popraviti kliznu podlogu od oštećenja i premazati je voskom predviđenim za mazanje skija te nabrusiti rubnike. Treba prekontrolirati i vezove te snagu veza. DIN skalu potrebno je spustiti na minimum, kako bi i opruge ostale opuštene tih nekoliko mjeseci kad se skije ne koriste u ljetnim i jesenskim mjesecima. Tako pripremljene skije preporučljivo je staviti na suho mjesto, bez većih oscilacija u temperaturi. Podrum i vlažne prostorije svakako treba izbjegavati jer vlaga može dovesti do korozije i oksidacije metalnih dijelova - govori Ivica Franjko iz poznatog servisa Ski Frankie u Samoboru. “Njega” skija i vezova, dodaje, počinje već pri povratku sa skijanja. 

- Povratkom sa skijanja nije dobro voziti skije nezaštićene na krovu automobila jer su tijekom vožnje skije izložene velikoj količini soli koja se nalazi na cestama i podiže se u atmosferu tijekom vožnje automobilom (pogotovo na brzim cestama i autoputevima). Sol koja je ostala na rubnicima vrlo brzo će napraviti debelu naslagu hrđe koju ćemo kasnije vrlo teško skinuti. Sol će imati i loš utjecaj na opruge u samim vezovima - objašnjava nam bivši pomoćni trener Ivice Kostelića i njegov serviser.  

Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu
Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu

Skijaške cipele (pancerice) nakon svakog skijaškog dana potrebno je dobro posušiti, pa isto vrijedi i nakon skijaške sezone. Ne ostavljajte ih otkopčane jer će se deformirati.

Pokretanje videa...

skijanje 01:01

- Najbolje ih je čuvati tako da se zategnu sve kopče na pancerici na najmanju snagu (najveći volumen) kako ne bi kroz godinu izgubile oblik i formu modela skijaške cipele. Mnogi modeli pancerica imaju unutrašnju cipelu napravljenu od specijalnog materijala koji je oblikovan prema stopalu pa ih nikako nemojte ostaviti s izgužvanim unutarnjim dijelom ili ulošcima ispod samog stopala jer će vas ti dijelovi smetati i žuljati tijekom svakog sljedećeg skijanja. Kao i skije, najbolje ih je držati u toplim i suhim prostorijama - objašnjava ski serviser. U ski servisu Ski Frankie ne pruža usluge skladištenja skija i ostale opreme jer drži oko 1600 kompleta opreme koju iznajmljuje svake zime. 

- Skoro sva naša oprema se tijekom cijele godine može unajmiti, a postoji i mogućnost prodaje, osim najnovijih testnih modela skija Elan i Rossignol, koje prodajemo tek na kraju skijaške sezone, nakon 15. 3. - kaže Franjko.

Osobna trenerica: 'Ovo je moj trik za savršeno čiste tenisice'
Osobna trenerica: 'Ovo je moj trik za savršeno čiste tenisice'

Ulošci Uloške pancerica možete oprati, ali većina je termo prilagodljiva pa ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi. 

Pranje skija Prije pospremanja skije obrišite ili čak operite slatkom vodom kako biste skinuli sve kemikalije ili sol koja se nakupila. 

Vosak Skije treba dobro očistiti i osušiti, a zatim na kliznu površinu nanijeti sloj voska, kako biste spriječili hrđanje. 

Položaj Ne naslanjajte skije na beton i ne zamatajte u najlon. ostavite ih uspravne, naslonjene na suhu površinu. 

Oštećenja Ako ste na skijama uočili ožiljke, pogotovo na donjoj strani i rubnicima, odnesite ih serviseru da spriječite uvlačenje vlage u skije.

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje