Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept

Talijani danas slave svoj Dan tiramisua: Imamo slatki recept

Koliko Talijani vole ovaj desert pokazuje činjenica da je, unatoč pandemiji, njegova prodaja porasla za pet posto u dostavnim službama koje su ga imale u ponudi

VIDEO

Ako pandemija nije dovoljno opravdanje za uživanje u desertu Italija ima pravi izgovor - nedjelja je međunarodni dan njihove slastice tiramisua.

Talijanska novinska agencija ANSA ponosno je objavila da će se desert od mascarponea, kave i piškota slaviti ovaj vikend.

Talijanima taj kolač očito pruža utjehu jer je u proteklih godinu dana njegova prodaja porasla pet posto.

Dostavne službe koje su ga imale u ponudi dobro su poslovale u pandemiji, prema ANSA-i.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Realistične torte 01:11

Nedjelja tiramisua lansirana je 2017. kad se oko ideje okupilo nekoliko stručnjaka za hranu.

U normalnim vremenima održavana su natjecanja u izradi klasičnog kolača kao i drugih varijanti poput onih s maslacem od kikirikija, bananama ili jagodama, pa čak i zelenim čajem.

Kada je 2017. na festivalu slastica na zagrebačkom Zrinjevcu gostovao talijanski chef Franco Aliberti otkrio nam je u čemu je tajna savršenog tiramisua. 

- Tiramisu se nekad radio puno jednostavnije, mame su samo pomiješale jaja i šećer te dodale mascarpone. Ja radim nešto složeniju verziju te moj tiramisu ima savršeno balansirane okuse svaki put - pohvalio se Aliberti, koji je okupljenima poslužio tiramisu u čašicama. Za dobru slasticu najvažniji su brašno, kvalitetan maslac i jaja. Šećer je važan, ali ne uvijek, otkrio je naglasivši da su domaći sastojci najvažniji. Tom je prigodom sve sastojke donio sa sobom iz Italije. 

Ovo je njegov recept za tiramisu u čaši:

Sastojci: krema: 10 žumanjaka, 100 g šećera, 50 ml vode, 500 g mascarponea, 2,5 g želatine; Piškote s okusom kave: 5 bjelanjaka, 55 g šećera, korica pola limuna, 1 g soli, 
2 žumanjka, 75 g šećera za posipanje, 2 g kave u prahu, kakao u prahu.

Priprema: Pomiješajte šećer i vodu i ugrijte do 121°C te istucite žumanjke. Kada dobijete šećerni sirup, polako ga umiješajte u istučene žumanjke. Otopite želatinu prethodno rastopljenu u vodi i dodajte smjesi. Pomiješajte smjesu s mascarponeom koji ste miksali nekoliko minuta i izmiksajte. Za piškote istucite bjelanjke s pola šećera dodajući koricu limuna i sol. Istucite žumanjke s preostalim šećerom i dodajte smjesi. Umiješajte prosijano brašno i miješajte dok se ne upije. Oblikujte piškote, pospite šećerom u prahu i pecite 10 minuta na 180°C. Kad se ohlade, umačite komade piškota u skuhanu kavu pa slažite u čaše red piškota, red kreme i završite posipanjem kakaa u prahu. 

Tiramisu na tri načina: Rolada, sa malinama i kao prefina torta
Tiramisu na tri načina: Rolada, sa malinama i kao prefina torta

'Razveseli me'

Tiramisu inače ima brojne inačice, lagan je za napraviti, a okus je lagan, kremast i topi se u ustima. No obično sadrži puno kave, a i jaja koja se tuku na pari pa ga se ne preporučuje davati maloj djeci. Inače, samo ime tiramisu na talijanskom znači 'razveseli me'. 

Sam tiramisu nije viđen u kuharicama prije 1960-ih. Talijani tvrde da ga je prvi napravio Roberto Linguanotto, vlasnik restorana Le Beecherie u talijanskom Trevisu 1969. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi