Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Talijani: Ovo je najčešća greška ljudi kad pripremaju bolognese

Talijani: Ovo je najčešća greška ljudi kad pripremaju bolognese
1

Umak i tjestenina skupa i to bi trebalo biti to? Ne, kažu Talijani, za koje je dobro slaganje vrste tjestenine i umaka uz to gotovo vrsta znanosti sa svojim strogim pravilima

VIDEO

Iako su špageti Bolognese jedno od najpoznatijih svjetskih jela od tjestenine, bolognese uopće ne bi trebalo jesti sa špagetima, i da pitate Talijane oni bi to doživjeli gotovo kao svetogrđe. 

Pokretanje videa...

02:30

Naime, uz špagete bi Talijani, od vrhunskih kuhara sve do domaćica u ruralnim krajevima, obavezno će uz takvu vrstu gustog i ukusnog ragu umaka poslužiti velike školjke ili tjesteninu nalik cjevčicama, koje mogu 'zarobiti' meso ili umak. Idealan odabir su tagliatelle ili pappardelle.

Općenito, veći oblici tjestenine bolje idu uz guste, jake umake, dok 'mršavije' oblike tjestenine treba spajati s laganim, krem umacima. Slijedite njihove preporuke kako bi iz svojih jela izvukli najbolje od svih okusa.

Mršava i duga tjestenina (Spaghetti, linguine, fusilli lunghi, vermicelli) najbolje ide s umacima od morskih plodova te umacima na bazi ulja ili vrhnja.

Duga i deblja tjestenina (Tagliatelle, pappardelle, fettuccine, mafaldine) najbolje ide uz bogate, mesne umake.

Školjke (Conchiglie, lumache) također idu najbolje uz teške mesne umake, ali može i uz one s vrhnjem.

Zamotana tjestenina (Fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce, gemelli) je super uz lagane i glatke umake, poput pesta.

Tjestenina u obliku cijevi (Penne, rigatoni, macaroni, paccheri) se poslužuje uz umake s puno povrća ili zapečenu tjesteninu sa sirom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pasta. The infinite possibilities. #🇮🇹❤️ #eatitalian

Objavu dijeli Independent Italian Food (@independent_italian_food)

Mini tjestenina (Orzo, fregola, canestrini, stelline) najbolje ide u juhe i gulaše, kao i u salate.

Veliki oblici za punjenje (Ravioli, tortellini, cappelletti) idealni su za lagane umake s maslacem ili uljem kako su punjenja sama po sebi obično jaka, piše BBC.

Najbolji savjeti za kuhanje:

  • Nemate potrebe dodavati maslinovo ulje u tjesteninu tijekom kuhanja. Neće spriječiti lijepljenje i samo će završiti u odvodu dok izbacujete vodu iz tjestenine.
  • Tjesteninu i umak bi najbolje bilo pomiješati u istoj zdjeli nakon kuhanja kako bi se okusi sljubili.
  • Malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu dodajte umaku - to će mu dati gustoću i povećati volumen.
  • Tjesteninu uvijek kuhajte u vrlo velikoj zdjeli sa slanom, kipućom vodom. Ako ne date tjestenini dovoljno prostora za pomicanje u zdjeli, ona će se lijepiti. Talijani kažu da bi voda trebala biti slana kao i more kako bi okusi bili savršeni.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa