Lifestyle

Komentari 0

Tenisice i torbe postale su unosan biznis, prodaju se po cijenama od više milijuna kuna

Tenisice i torbe postale su unosan biznis, prodaju se po cijenama od više milijuna kuna

Tenisice se danas prodaju u velikim aukcijskim kućama, uz bok radovima slavnih slikara, a neki modeli, oni stari po tridesetak godina ili oni koji se više ne proizvode, postižu astronomske cijene

Na aukciji u Sotheby's u New Yorku prije nekoliko je dana par tenisica prodan za nešto više od milijun kuna, a riječ je o ručnom radu Billa Bowermana, suosnivača kompanije Nike. No, one nisu najskuplje, već je ta čast pripala tenisicama Michaela Jordana Air Jordan 1 iz 1985. godine. Njihova je cijena bila gotovo 4 milijuna kuna.

Ovo je samo dio rastuće scene street style dodataka koji ulaze u najluksuznije aukcijske kuće svijeta i prodaju se po astronomskim cijenama.

Očito su tenisice postale novi način zarade, odnosno unosna kupnja, a riječ je o limitiranim i brendiranim tenisicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Život Karla Lagerfelda

Prema analitičarima podataka GlobalData, tržište polovne luksuzne robe trebalo bi biti vrijedno oko 370 milijardi kuna do 2023. godine, u usporedbi s 168 milijardi kuna, koliko je vrijedilo prije dvije godine.

Iako je dostupno niz online dućana koji prodaju unosnu second hand robu, odnedavno su se u igru uključile i aukcijske kuće, što znači da su u igri velike cifre.

Aukcijska kuća Bonhams, osnovana 1793. godine, u srpnju će održati prodaju nekolicine luksuznih torbi, među njima su Keepall torba koju je osmislio Virgil Abloh za Louis Vuitton te Hermès Birkin iz 2019. godine.

Meg Randell, voditeljica odjela za torbe osnovanog u Bonhamsu ove godine, ističe da potražnja za luksuznim second hand stvarima raste više nego ijedna druga.

- Neki kupci žele stvari koje više ne možete dobiti nove, primjerice ne možete ući u Hermèsov butik i kupiti Birkinicu. Kompanija, naime, nema više listu čekanja, već ih radi samo za izabrane. Drugi žele kupiti rabljenu robu jer je jeftinija od nove, a potražnja je i za kreacijama od posljednjih 20 godina. Primjer je Fendi Baguette, hit iz 2000. godine, jedna od statement torbica - tumači Randell.

I Hermès Kelly je jedna od kraljica ovoga tržišta, njezina je vrijednost od 2010. godine porasla za 129%.

Sotheby je prvi od velikih aukcijskih kuća napravio aukciju tenisica.

- Prodali smo 100 pari tenisica, među njima su i Nike Moon Shoe iz 1972. godine, čija je cijena bila gotovo 3 milijuna kuna - komentirao je Brahm Wachter iz Sothebyja za The Guardian.

Najčitaniji članci