Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Testovi na hrčcima dokazali učinkovitost zaštitnih maski

Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu

Foto: Dreamstime
1 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Predivna priča: 'Spasila mi je život pa postala moja supruga'

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koja proučavaju može li nošenje maski spriječiti nositelje korona virusa - bilo da imaju ili nemaju simptome - da zaraze druge osobe. 

Pod vodstvom profesora Yuen Kwok-Yunga, priznatog stručnjaka za koronavirus, znanstvenici su stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka. Kirurške maske su stavljene između dva kaveza uz protok zraka od zaraženih životinjica prema zdravima. 

Rezultati su pokazali da je prijenos virusa bio smanjen za više od 60 posto kada su između kaveza bile postavljene maske. Dvije trećine zdravih hrčaka je zaraženo u tjedan dana kada su maske maknute.

Stopa zaraze je pala na malo više od 15 posto kada su maske stavljene na kavez zaraženih životinja i na 35 posto kada su stavljene na kavez zdravih životinja.

- Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe nose maske - rekao je Yuen novinarima.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Psiholozi otkrili kojih 9 stvari ljude najviše muče zbog korone

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message