Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Tijekom infekcija na intimnom području izbjegavajte šampone

Rak grlića maternice najčešći je maligni tumor kod mladih žena, povezan je s infekcijama pa su pregledi ključ prevencije. Redoviti ginekološki pregledi jednom godišnje su osnova intimnog zdravlja

Foto: Dreamstime
35 komentara

Rano otkrivanje promjena u papa testu, te pravovremena terapija, u gotovo sto posto slučajeva prevenira rak grlića maternice, ističe dr. Tihana Mazalin, specijalistica ginekologije i opstetricije, iz Poliklinike za ginekologiju i radiologiju – ultrazvučnu dijagnostiku Mazalin. 

Što je godišnji pregled?

Treba imati na umu da je riječ o jednome od najučestalijih malignih tumora kod mladih žena, kod kojega je smrtnost još velika, iako je gotovo uvijek povezan s infekcijama koje se uspješno mogu liječiti. Uzročnikom te vrste karcinoma smatra se HPV infekcija, zbog čega je vrlo važno da mlade žene koje postanu spolno aktivne ozbiljno shvate savjet o redovitim pregledima.

Foto: Dreamstime

- Bilo bi svakako dobro da djevojka i prije stupanja u spolni odnos posjeti ginekologa kako bi se posavjetovala o kontracepciji i upoznala sa svojim liječnikom. Ako djevojka i prije stupanja u spolne odnose ima određenih poteškoća, na primjer problema s ciklusom, bolove, obilna krvarenja, subjektivne smetnje poput svrbeži i peckanja, tada i prije stupanja u odnose treba posjetiti ginekologa, a nakon stupanja u spolne odnose takve bi preglede svakako trebalo obavljati jednom godišnje - ističe sugovornica. 

Dodaje kako bi godišnji pregled trebao uključivati: klinički pregled (pregled vanjskog spolovila, rodnice, palpatorni pregled maternice i jajnika), uzimanje papa testa (citološkog brisa rodnice i vrata grlića maternice) i ultrazvučni pregled (kako bi se isključile promjene u smislu polipa, mioma ili cisti na jajnicima). 

Također, žene same trebaju voditi računa o promjenama u iscjetku, promjenama mirisa ili znakovima infekcija koje se mogu pojaviti u genitalnom području. 

Foto: Dreamstime

- Mnoge su žene sklone infekcijama u genitalnom području. Glavne subjektivne smetnje na koje se pacijentice žale su svrbež, pečenje, crvenilo, nelagoda i bolni odnosi. Najčešće se radi o poremećaju PH rodnice, što za posljedicu ima aktivaciju gljivica - pojašnjava Mazalin. 

Kad treba poći liječniku?

Tipični simptomi gljivične infekcije su bijeli, grudičasti iscjedak, svrbež i crvenilo. 

- Ako se pacijentica ne može javiti ginekologu u kraćem roku, može u slobodnoj prodaji bez recepta nabaviti preparate - antimikotske vaginalete i kreme - koji bi trebali pomoći već u roku od nekoliko dana. No ako se simptomi nisu povukli, svakako se treba obratiti liječniku, kao i ako se simptomi infekcije pojavljuju učestalo - savjetuje.

OPREZ S TRETMANIMA Trudnice ne smiju izbjeljivati zube niti odlaziti na liposukciju

Za vrijeme terapije, dodaje, treba izbjegavati agresivne šampone, treba se prati običnom vodom te nositi isključivo pamučno donje rublje i izbjegavati dnevne uloške.

U dvadesetima je jak PMS

Žene u dvadesetima češće su podložne lokalnim infekcijama, neredovitim ciklusima i problemima s bolnim menstruacijama, odnosno često je kod njih izražen PMS, kaže dr. Tihana Mazalin.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Problemi u toj dobi najčešće nisu patološki, iako je dobro javiti se ginekologu, na uobičajen, palpatorni pregled, kako bi se isključila endometrioza, pojava kod koje se tkivo koje inače raste unutar maternice pojavi izvan maternice (često na jajniku, jajovodu, mokraćovodu...). 

Što donose tridesete?

U 30-ima najčešći su problemi oko planiranja trudnoće, ističe sugovornica. Naime, žene u toj dobi često počinju koristiti kontracepciju, što može dovesti do suhoće rodnice, zbog toga što pilula zaustavlja ovulaciju, a time se ograničava i prirodno vlaženje rodnice oko ovulacije.

Foto: Dreamstime

S druge strane, ako se žena u ovom razdoblju odluči na trudnoću, to može donijeti niz promjena – od promjene boje kože, pojave vena na vaginalnom području, pa do slabljenja mišića zdjelice. Srećom, većina tih promjena se nakon trudnoće povlači, a jedan od načina da ‘doskočite’ nekima od njih su Koegelove vježbe za mišiće zdjelice. Možete ih obavljati bilo gdje, tako da stisnete mišiće zdjelice na nekoliko sekundi, kao da pokušavate zaustaviti mokraću, pa otpustite.  

KUĆNI WELLNESS Sami napravite 'zimske kupke': Smilje njeguje, lavanda smiruje

U 40-ima javljaju se prve promjene u menstrualnom ciklusu

Između 40. i 50. godine pacijentice ulaze u predmenopauzu, pojavljuju se promjene u menstrualnom ciklusu i redovitosti ciklusa te subjektivne smetnje predmenopauze. To je i razdoblje tijekom kojeg se češće dijagnosticiraju miomi, polipi i ciste, upozorava dr. Tihana Mazalin.

Foto: Dreamstime

Među subjektivnim smetnjama koje se javljaju u ovo doba su promjene raspoloženja, problemi sa spavanjem ili valunzi. Zbog pada razine estrogena žene mogu imati problema zbog suhoće rodnice, a to može biti i uzrok prorjeđivanja dlaka na intimnom području. 

U 50-ima je česta suhoća rodnice 

Suhoća rodnice često može izazvati bol tijekom seksa, a zbog toga je često povećana osjetljivost na infekcije. Ipak, uz pomoć lubrikanata i odgovarajuću higijenu to je razdoblje u kojem možete itekako uživati. Naime, mnoge žene upravo s gubitkom ciklusa, kad više ne moraju voditi računa o prevenciji trudnoće, posebno uživaju u seksualnom životu. 

Uz nadzor liječnika i zdrav stil života više se uživa u šezdesetima

U 60-ima su žene u postmenopauzi i mnoge imaju subjektivne smetnje menopauze (noćna znojenja, vrućine, suhoću rodnice, bolne odnose). Suhoća rodnice dodatno se može pogoršati, a kako su odnosi tad bolni, žene ih mogu početi izbjegavati.

Foto: Dreamstime

- Bez obzira na životnu dob, preporučuje se što zdravija prehrana, uzimanje vitamina te tjelovježba za održavanje zdravlja. Također, redovitim ginekološkim pregledima mnoge se smetnje mogu prevenirati, odnosno u suradnji s ginekologom provest ćete terapiju koja će ublažiti ili otkloniti neugodne simptome - ističe sugovornica. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message