Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Tijekom zime koristite masnije kreme i zaštite kožu lica i ruka

Kad su vanjske temperature ispod ništice, a uz to puše i hladan vjetar, bilo bi dobro koristiti proizvode za zaštitu kože. Uvijek su bolje masnije kreme, a dobre su i jeftine

Foto: Dreamstime
19 komentara

Također, zbog boravka u presuhim prostorijama zbog centralnog grijanja, te korištenja pretople vode, dolazi do dodatnog isušivanja kože. Stoga je, kako preporučuju dermatolozi, korisno stavljati zaštitne kreme.

Kreme i njima slični pripravci za zaštitu kože su otopine ili emulzije masnih tvari i vode. U emulziji su pomiješane dvije ili više različitih tekućina koje se inače ne miješaju. Kreme su najčešće načinjene od vodene i masne faze, često biljnih ulja koja su raspršena u vodi. Kako se emulzija ne bi “raspala”, u kreme se stavljaju i tvari koje sprečavaju da se stajanjem emulzija razdvoji, a to su emulgatori. 

Kreme za njegu kože zimi sadrže mnoštvo blagotvornih sastojaka koji pomažu očuvanju vlažnosti kože, a mogu pomoći i kod vlaženja, njeguju je ili potpomažu zacjeljivanju. U kremama se često nalazi i alkohol glicerol. Glicerol ili glicerin je sastojak koji se nalazi u sastavu mnogo vrsta krema, losiona te drugih kozmetičkih proizvoda, koristi se i u prehrambenoj industriji, u proizvodnji lijekova i dr.  Inače je prisutan u prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkoću kože. 

Thinkstock PROTIV SUŠENJA 6 trikova dermatologa za divnu i meku kožu tijekom cijele zime

U procesu priprave krema upotrebljavaju se biljna ulja, koja se mogu koristiti za najrazličitije tipove kože. Nezaobilazni su i humektansi, odnosno tvari za omekšavanje kože, očuvanje vlažnosti i gibljivosti. Osim glicerola često se koristi pantenol, sorbitol, omega masne kiseline, karite maslac, urea, laktati i dr. Ne samo da djeluju lokalno ovlažujući kožu nego čuvaju kremu od isušivanja. Kreme za njegu mogu sadržavati i protuupalne tvari, vitamine, posebice vitamin E, tvari iz kamilice, nevena i slične. 

Konzervansi se stavljaju u kreme kako bi im se produljio vijek trajanja. Također, u uporabi su i konzervansi iz reda parabena. Pomoću njih se povećava trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Ovi konzervansi izazivaju mnoge rasprave i među kupcima i među stručnjacima, no činjenica je da su parabeni sveprisutni te ih svaki dan unosimo kroz razne proizvode.

ZIMSKA ZAŠTITA Spas za suhe ruke zimi: Dobro bademovo ulje i karite maslac

Za privlačnost krema u njih se stavljaju razni sastojci koji pridonose mirisu poput ulja agruma, tj. voćni mirisi na uljnoj bazi: limuna, naranče, te cvjetni mirisi, poput sastojaka iz ruže. 

Ovi sastojci mirisa u pravilu nisu snažni kao kod parfema. Kod nas se danas može kupiti mnoštvo krema za ovu svrhu, a dermatolozi zimi preporučuju masnije kreme. Nikako se ne smije zaboraviti njega usnica, zbog povećanog isušivanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message