Lifestyle

Komentari 31

Tijelo 'odustane' od ovulacije: Manje seksa, ranija menopauza

Tijelo 'odustane' od ovulacije: Manje seksa, ranija menopauza

Britanski istraživači pratili su seksualne živote 3000 Amerikanki tijekom 10 godina te otkrili poveznicu između seksualnog života žene i vremena kada nastupi menopauza

Rezultati naše studije pokazuju da ako se žena ne seksa i ne postoji mogućnost trudnoće, tijelo 'odluči' da se neće 'zamarati' ovulacijom jer za nju nema koristi, objasnila je jedna od autorica studije Megan Arnot sa University College London.

- Moguće je da se radi o biološkoj preraspodjeli energije između ovulacije i nečega drugog, poput čuvanja unuka ili aktivnog života - objasnila je Arnot.

Američka ginekologinja dr. Jennifer Wu kaže kako je to samo još jedan pokazatelj da je zdrav seksualni život pozitivan za ženu.

- Liječnici već dugo znaju da postoje koristi od seksualne aktivnosti i u poznim godinama, a kasnija menopauza znači i snažnije kosti i manje razine kolesterola kod žena - kaže dr. Wu.

Da ima nade i za žene bez partnera pokazuje podatak da će menopauzu odgoditi i aktivnosti poput oralnog seksa, petinga ili masturbacije.

U studiji je tijekom deset godina praćeno 3000 žena, koje su na početku studije imale 45 godina. Prosječna dob za početak menopauze praćenim ženama bila je 52 godine, a one koje su imale odnose jednom tjedno imale su 28% manju šansu za početak menopauze u bilo kojoj dobi, dok je kod onih koje su imale odnose jednom mjesečno šansa bila manja za 19%.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci