Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tko ne doručkuje svaki dan sa srcem igra opasni 'ruski rulet'

Tko ne doručkuje svaki dan sa srcem igra opasni 'ruski rulet'
1

Znanstvenici su lani objavili studiju koja je obuhvatila 6500 pacijenata, a koja je još jednom dokazala da preskakanje doručka povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti

VIDEO

Preskakanje doručka može biti loše za vaše srce. Istraživanja su, naime, potvrdila da je doručak povezan s faktorima rizika za srčane bolesti, poput visokog krvnog tlaka, pušenja i dijabetesa. Također, postoji veza s većim rizikom smrti od kardiovaskularnih bolesti, čak i kad ne postoje drugi čimbenici, ili su pod kontrolom, upozoravaju znanstvenici. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:46

Tako je studija iz 2019. godine objavljena u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health dokazala je da je preskakanje doručka povezano s faktorima srčanog rizika poput pretilosti, dijabetesa i visokog kolesterola. Povezano je i s drugim ponašanjima koja mogu dovesti do srčanih bolesti, poput pušenja, jedenja previše kalorija i previše šećera, te nedovoljno vježbanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i kada su ti rizični čimbenici pod kontrolom, studija objavljena 2019. u časopisu American College of Cardiology, pokazala je da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

- Osobe koje ne doručkuju imale su 87 posto veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti - kaže dr. Wei Bao, epidemiologinja  na Sveučilištu za javno zdravstvo Iowa, te glavna autorica studije. 

Pet recepata za doručak s malo ugljikohidrata - za više energije
Pet recepata za doručak s malo ugljikohidrata - za više energije

- Ova je procjena već uzela u obzir dob, spol, rasu/etničku pripadnost, socioekonomski status, prehrambene i životne faktore, indeks tjelesne mase i kardiovaskularne faktore rizika - ističe. U obzir su uzeti podaci za 6500 odraslih osoba u dobi između 40 i 75 godina, koje su istraživači pratili tijekom 17 godina.

Fotolia

Ljudi koji su izvijestili da nikada ne doručkuju imali su 1,87 faktor opasnosti od kardiovaskularne smrtnosti - relativno povećanje od 87 posto - u usporedbi s onima koji su doručkovali svaki dan. 

Zagrepčani obožavaju doručak: Jedu se poširana jaja, kaše...
Zagrepčani obožavaju doručak: Jedu se poširana jaja, kaše...

- Sam je nalaz vrlo jednostavan: ljudi koji redovito preskaču doručak imali su povećan rizik od kardiovaskularne smrtnosti i ukupne smrtnosti - pojašnjava autorica. No priznaje da je studija imala dva ograničenja: ljudi su sami prijavljivali svoje navike oko doručka, tako da istraživači nisu mogli provjeriti koliko su tvrdnje točne, kao ni provjeriti što ljudi jedu za doručak - dobre ili loše namirnice.  

Ipak, dr. Bao kaže kako su rezultati bili u skladu s prethodnim studijama, koje su pokazale da je preskakanje doručka povezano sa hipertenzijom, dijabetesom i drugim faktorima kardiovaskularnog rizika, piše Insider. 

Jedite veće obroke za doručak, to je tajna zdravlja i vitke linije
Jedite veće obroke za doručak, to je tajna zdravlja i vitke linije

Što čini zdravi i uravnotežen doručak?

Mnoge promjene životnog stila koje mogu utjecati na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, poput vježbanja ili smanjenja konzumacije soli, ljudi teško provedu. Zato je važno poručiti im da ih moraju razmotriti, da bi si osigurali zdravlje, dodaje dr. Bao. 

Katherine Stys, voditeljica wellness programa u Regionalnom medicinskom centru AtlantiCare, kaže da odabir zdravog doručka može biti jednostavan. Usredotočite se na cjelovite žitarice, voće i zdrave bjelančevine i preskočite sokove, ili kavu s puno dodanog šećera.

Isprobajte: 'Ovaj doručak jamči skidanje 10 kg u mjesec dana'
Isprobajte: 'Ovaj doručak jamči skidanje 10 kg u mjesec dana'

Evo nekoliko primjera koje predlaže za doručak: muffin od cjelovitog brašna s maslacem od kikirikija, zobena kaša sa svježim voćem i orasima, cjelovite žitarice i mlijeko s malo masnoće te malo voća, ili domaći smoothie s jogurtom, voćem, orašastim plodovima i začinskim biljem i povrćem. Dobar izbor su i tvrdo kuhana jaja, s rajčicom, na primjer. 

Stručnjaci: Ne jedite banane za doručak, to je najlošiji odabir
Stručnjaci: Ne jedite banane za doručak, to je najlošiji odabir

Zašto preskakanje doručka šteti srcu?

Znanstvenici još nisu do kraja otkrili zašto je preskakanje doručka povezano s lošijim kardiovaskularnim zdravljem. Još uvijek nema studija koje bi otkrile temeljni mehanizam. No neka istraživanja pokazala su da preskakanje obroka može utjecati na tjelesni cirkadijanski ritam ili unutarnji sat. Poremećeni cirkadijanski ritam povezan je s dijabetesom i hipertenzijom, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Sveukupno, istraživanje je otkrilo da je konzumacija obroka u pravilnim i predvidljivim intervalima najbolji pristup zdravlju. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za srijedu 17. travnja: Blizanac se boji ljubavi, a Rak će susresti srodnu dušu
ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za srijedu 17. travnja: Blizanac se boji ljubavi, a Rak će susresti srodnu dušu

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost