Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jedite veće obroke za doručak, to je tajna zdravlja i vitke linije

Jedite veće obroke za doručak, to je tajna zdravlja i vitke linije
1

Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism otkrilo je da obilan doručak pojačava metabolizam radi termogeneze. U studiji je sudjelovalo 16 muškaraca

VIDEO

Jedenje obilnog doručka moglo bi vam pomoći da sagorite dvostruko veću količinu kalorija nego ako pojedete veći obrok za večerom. To bi mogao biti ključ gubitka kilograma i istovremeno zadržavanja razine šećera u krvi, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Lübeck u Njemačkoj, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:46

Njihova studija otkrila je da obilan doručak pojačava metabolizam radi termogeneze. Taj proces se odnosi na broj kalorija koje organizam potroši kako bi se zagrijalo tijelo i probavila hrana. Pokazalo se da dvostruko više kalorija troše oni koji su jeli više za doručkom nego za večerom.

S druge strane, niskokalorični doručak povećava apetit, posebno za slatkiše.

Jedite kiseli kupus! Ubrzat će vam metabolizam, očistiti jetru
Jedite kiseli kupus! Ubrzat će vam metabolizam, očistiti jetru

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism, a temelji se na laboratorijskom eksperimentu provedenom na 16 muškaraca.

Prvi dan konzumirali su niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a drugi dan obrnuto.

Termogeneza je bila 2,5 puta veća kada se visokokalorični obrok jeo ujutro. Taj proces zagrijavanja važan je zbog probave i transporta krvi. Različito vrijeme jedenja obroka utječe na to koliko kalorija tijelo koristi da bi se taj proces odradio.

Studija je također pokazala da je koncentracija šećera u krvi i inzulina nakon jela manja nakon doručka u odnosu na večeru. Isto tako, oni koji su jeli niskokalorični doručak, žudjeli su za slatkim. 

Ova studija također je dokazala da najveći obrok treba biti ujutro, a najmanji navečer.

Obožavate tjesteninu? Uz ovaj trik drastično smanjite kalorije
Obožavate tjesteninu? Uz ovaj trik drastično smanjite kalorije

- Jedenje više hrane za doručak umjesto za večeru može spriječiti pretilost i visok šećer u krvi - kaže dr. Richter, neurobiolog sa Sveučilišta Lübeck. Dodaje kako bi takav način prehrane trebali uvesti pretili, ali i zdravi ljudi.

Studija iz 2017. godine u kojoj su se proučavale prehrambene navike 50.000 ljudi, otkrila je da obilniji doručak, srednji ručak i mala večera dovodi do nižih indeksa tjelesne mase (BMI). Profesorica Daniela Jakubowicz, autorica knjige 'Veliki doručak', kaže da se oni koji jedu obilnije ujutro, osjećaju zadovoljnije, a to sprečava grickanje tijekom dana.

I druga studija profesorice Jakubowicz otkrila je da je konzumiranje čokolade ujutro spriječio žudnju za slatkom hranom kasnije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj