Obavijesti

Lifestyle

Komentari 78

Tko tu koga?! Nema ni traga banani, a zove se čoko banana

U ‘najbogatijem’ slatkišu je osam posto kaše od banane. Ostale sadrže između 0,1 i šest posto praha, kaše ili pirea. Slatkiši sadrže i šećer, vodu, bjelanjak, tvari za želiranje te arome i boje iz kurkume ili šafranike

VIDEO

Iako bismo po izgledu i nazivu mogli zaključiti kako sadrže bananu, na popisu sastojaka nekih pjenastih čokoladnih bananica tog voća nema, a okus i miris daju im arome i bojila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Na prvome mjestu na popisu kod svih čokoladnih bananica čiji smo sastav analizirali su šećer ili glukozno-fruktozni sirup, koji je jeftinije sladilo. Glavni su sastojci pjenastog dijela, odnosno onoga što se nudi kao “banana”, ali nalazimo ih i u čokoladnom preljevu.

U jednoj bananici može biti i više od dvije žličice šećera. Sadrže i sorbitol, koji je stabilizator i zaslađivač niske energetske vrijednosti, a smatra se bezopasnim.

Među sastojcima nema banane

Osim šećera, taj pjenasti dio ili “bananu” sačinjavaju još voda, bjelanjak, tvari za želiranje poput agar-agara biljnog podrijetla te limunska kiselina, koja regulira kiselost. Na popisu sastojaka objavljenom na ambalaži nekih čokoladica možemo pronaći bananu u prahu te u obliku kaše, a na nekima, poput čokoladice Stark, banane ni nema na popisu sastojaka.

Štede i na kakao maslacu

Banana je inače voće bogato energijom i kalijem, koji štiti zdravlje srca te pomaže kod povišenoga krvnog tlaka. U ovim čokoladicama glume ih bojila i arome. I dok su arome nedefinirane, unutarnji dio slatkiša boje kurkumin iz kurkume ili ekstrakt šafranike.

Različiti dijelovi biljke šafranike sadrže mnoštvo ljekovitih tvari koje čuvaju zdravlje.

Za kurkumin iz kurkume smatra se da pozitivno utječe kod želučanih tegoba, ljudi koje imaju žučne kamence trebali bi ga izbjegavati.

Pjenasti dio u ovim proizvodima preliven je čokoladom. Osim kakaa te kakao maslaca, koji ima specifičan miris kakaa, čokoladnog je okusa i po sastavu kvalitetniji od ostalih biljnih hidrogeniranih masti, preljev sadrži i emulgatore.

U prvom redu to je sojin lecitin, koji nije štetan za zdravlje. No u ovim čokoladnim slatkišima možemo pronaći i poliglicerol – poliricinolea. Njegova je oznaka E476, a u prehrambenoj industriji koristi se za smanjenje udjela masti u čokoladama. Često je i zamjena za skuplji kakao maslac.

Aditiv opasan za djecu

Neka istraživanja povezuju ga s crijevnim tegobama i alergijama.

Dopušten je vrlo mali dnevni unos i djeca ga lako mogu prekoračiti ako konzumiraju puno čokolade koja ga sadrži. Stoga bi roditelji trebali pažljivo čitati deklaracije i izbjegavati proizvode koji sadrže ovaj poliglicerol – poliricinolea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'