Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Top 20 recepata koji pomažu kod glavobolje, nervoze, upale

Top 20 recepata koji pomažu kod glavobolje, nervoze, upale

Listovi majčinskog vratića spriječit će napadaje migrene, a ako do njih ipak dođe, bit će mnogo blaži nego inače. Kora vrbe djeluje protuupalno, snižava temperaturu i umanjuje bol

VIDEO

Iako je liječnici ne smatraju bolešću nego simptomom koji se uklanja tabletama, narodna medicina glavobolju obično ublažava biljem.

Glavobolje uglavnom nisu opasne, no posjetite liječnika ako su se glavobolje prvi put počele pojavljivati nakon 40. godine, ako su glavobolje promijenile lokaciju, jačinu ili postale učestalije. Opasne su i ako su popraćene vrtoglavicom ili zamagljenim vidom. U ostalim situacijama katkad je dovoljno napraviti male promjene u načinu života - recimo, ako često nosite kosu čvrsto stegnutu u konjski rep, možda je baš to uzrok nesnosnih bolova.

Također, može se javiti zbog izloženosti presnažnom svjetlu ili sintetičkim mirisima, pijenju previše kofeina ili najobičnijemu manjku tekućine. Stoga nećete pogriješiti počnete li piti više biljnih čajeva, a neki od njih korisni su u ciljanom uklanjanju tegoba s glavoboljom i migrenom.

Korom vrbe još su indijanski vračevi liječili pripadnike svojih plemena kad bi ih boljela glava, kad bi imali groznicu, bolove u mišićima, pa čak i kad bi ih “zgrabio” reumatizam. I starim je Rimljanima bio dobro poznat blagotvorni učinak vrbine kore, a njezin prah bio je neizostavan dio srednjovjekovnih apoteka.

Iz iskustva svi su oni znali da kora vrbe djeluje protuupalno, snižava temperaturu i umanjuje bol. Pomaže kod bolesti praćenih povišenom temperaturom, grloboljom, glavoboljom, bolovima u zglobovima. Olakšava tegobe kod gihta, reume, upale jajnika. Danas se zna da je za takvo djelovanje zaslužan sastojak salicin, koji se koristi u tabletama protiv bolova. 

Majčinski vratić (Tanacetum parthenium) odličan je u liječenju migrene. Ova biljka izgleda poput križanca između tratinčice i kamilice, a listovi i cvjetovi ispuštaju snažan, vrlo gorak miris. Nekoć se majčinski vratić, poznat i pod imenom rumencvjet i povratić, sadio oko kuće kao zaštita od bolesti, a danas se najviše cijeni njegov učinak protiv glavobolje.

Za medicinske svrhe upotrebljavaju se listovi. Iako točan uzrok migrene nije poznat, mnogi liječnici smatraju da ona nastaje kad se krvne žile u glavi stisnu, a zatim naglo prošire.

Takva nagla promjena izaziva otpuštanje tvari koje izazivaju bol i upalu. Majčinski vratić sprečava da do toga dođe, pa tako i napadaje migrene, no nažalost, nije učinkovit kad se napadaj pojavi. Prema istraživanjima, majčinski vratić smanjuje učestalost migrene za 24 posto, a kad se napadaji i pojave, mnogo su blaži.

Za liječenje migrene obično se rabe standardizirani pripravci u obliku tableta s 260 mg preparata koji je standardiziran tako da sadrži 0,4 posto partenolida. Prema iskustvima oboljelih od migrene, važno ga je dugo uzimati jer i kratkotrajan prekid uporabe može dovesti do novog napadaja, pa prestanak uzimanja mora biti postupan.

Majčinski vratić također se rabi za ublažavanje menstrualnih tegoba, osobito grčeva, koji su posljedica proizvodnje prostaglandina u sluznici maternice.

Prostaglandini su tvari slične hormonima koje izazivaju bol i upalu, a majčinski vratić smanjuje njihovu proizvodnju. Ovu biljku trebaju izbjegavati ljudi alergični na biljke iz porodice glavočika, npr. kamilicu i stolisnik, kao i oni koji imaju vrlo osjetljiv želudac.

20 recepata

1. Đumbir

Narežite 2-3 cm đumbira i prelijte s dvije šalice vrele vode. Pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta. Čaj možete piti svakodnevno i kao prevenciju jer nema neželjenih učinaka.

2. Ružmarin

Ružmarin poboljšava cirkulaciju glave te tako može ukloniti glavobolju. U narodnoj medicini najčešće se koristi protiv niskog tlaka. Žličicu suhog ružmarina prelijte s 250 mililitara prokuhane vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i popijte.

3. Gospina trava

Gospina trava najbolji je biljni lijek protiv zimske potištenosti, a uklanja i glavobolju, osobito onu izazvanu stresom. Jednu žličicu gospine trave prelijte s 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 10 minuta, procijedite i lagano pijte tijekom dana.

4. Limunada

Rastopite prstohvat soli u žlici tople vode, dodajte čašu hladne vode i limunov sok te popijte.

Fotolia

5. Čaj od cimeta

Cimet je izvor mangana, željeza, vlakana i kalcija. Izuzetno je učinkovit u borbi protiv glavobolje. Izlomljen štapić cimeta ili žličicu cimeta u prahu prelijte šalicom vrele vode. Pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta. Po želji možete dodati vrećicu svog omiljenog čaja i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zasladite po ukusu i pijte, ali ne više od tri šalice na dan. 

6. Vrba je prirodni aspirin

Čaj se priprema tako što se puna žličica kore stavi u 250 ml hladne vode, kuha pet minuta, ostavi da odstoji deset, a zatim procijedi. Na dan se piju dvije šalice zaslađene medom.

7. Kamilica

Poznata kao sedativ, kamilica sadrži sastojke koji pomažu u ublažavanju bola i opuštaju. Jedan je od najsigurnijih čajeva protiv glavobolje, a poželjno ga je svakodnevno piti. Vrećicu čaja prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Po želji poluohlađen čaj zasladite medom. Pijte ga lagano, s uživanjem.

8. Paprena metvica

Stavite žličicu osušenih listova metvice u 150 ml vrele vode. Ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta pa procijedite. Pijte šalicu čaja poslije svakog obroka ili kao umirujuće sredstvo popijte šalicu navečer. 

9. Čaj od riže

Potrebne su vam 1-2 žlice smeđe riže i 300 ml vode. Žitarice operite i posušite. Zagrijte debelu tavu (najbolje od lijevana željeza) te pržite žitarice dok ne postanu zlatne i počnu ispuštati orašast miris. Prelijte kipućom vodom i lagano kuhajte 15-20 minuta. Ostavite da odstoji pet-deset minuta i procijedite.

10. Kičica

U liječenju glavobolje vrlo je korisna i kičica (Centaurium erythraea). Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili 1/2 šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Ova čajna mješavina koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje i žučnih kamenaca.

11. Krema protiv glavobolje

Potrebno vam je 10 g svježeg mažurana, 10 g svježe kadulje, 10 g svježe metvice, 100 g maslaca i 100 g kreme bez mirisa. Maslac rastopite nad parom vruće vode, umiješajte usitnjeno svježe bilje i kratko zagrijavajte. Pustite da odstoji 24 sata, a potom smjesu ponovno rastopite.

Maslac kroz gazu procijedite u staklenku i pomiješajte s kremom. Kod akni i prištića namažite kožu ujutro i navečer nakon čišćenja. Kod glavobolje kremu prema potrebi utrljajte u čelo i sljepoočnice.

12. Matičnjak

Dvije žlice suhih ili svježih listova matičnjaka prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Pijte šalicu čaja nekoliko puta na dan kod glavobolje i stresa.

13. Kupusov oblog

Narodna medicina, osim čajeva, preporučuje masiranje rakijom ili obloge. Nekoliko listova glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput na dan, sve dok bol ne prođe.

14. Tinktura od metvice

Prelijte 20 g suhih listova paprene metvice sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavite da stoji 15 dana pa procijedite. Kod glavobolje tinkturu možete koristiti kao eterično ulje ove biljke - masiranjem u sljepoočnice ili inhalacijom.

No ona ima i druga korisna svojstva - uzima se od 15 do 20 kapi kod grčeva želuca i crijeva te žučnih tegoba. Kod katara gornjih dišnih putova i upala usne šupljine tinkturu upotrebljavajte za ispiranje. Kod uboda kukaca, svrbeža kože i drugih kožnih tegoba nanosite je razrijeđenu ili nerazrijeđenu.

15. Migrena

Gram suhih listova majčinskog vratića preliti šalicom vruće vode, ostaviti da odstoji pet minuta i procijediti. Pijte šalicu do dvije na dan. Pomaže protiv migrene, prehlade i crijevnih bolesti. 

16. Mažuran u vinu

Kod glavobolje izazvane napetošću (tenzijska glavobolja), kao i kod izloženosti stresu i protiv nesanice pomaže napitak od bijelog vina i mažurana. Stavite 30 g suhog mažurana u staklenku, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnom. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja.

17. Čaj od odoljena

Korijen odoljena (jednu do dvije žličice) prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dvije, tri šalice na dan. Osobito se preporučuje prije spavanja. Za djecu je dovoljno pola te količine. Da bi se pokazalo njegovo djelovanje, čaj treba piti dulje. Kod djece je dovoljno tjedan dana.

18. Oblog za djecu

Kod glavobolje kod djece narodna medicina preporučuje naribati sirov krumpir i krpom pričvrstiti na čelo. Noge moraju biti tople. 

19. Tinktura od odoljena

Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcija. Odoljen pomaže djeci kod spavanja i poteškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka.

Zbog mnogima neugodnog mirisa, odoljen je najpraktičnije upotrijebiti u obliku tinkture, koju možete kupiti u ljekarni, ali i načiniti sami. Prelijte 50 g svježe osušenoga korijena odoljena sa 100 ml 70-postotnog alkohola i ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu (na 25 do 30 stupnjeva). Procijedite u tamnu bočicu. Uzimajte od 15 do 20 kapljica na kocki šećera ili u pola čaše vode prije spavanja.

20. Smirujuća mješavina

Pomiješajte 20 g korijena odoljena, 20 g češera hmelja, 20 g listova matičnjaka, 20 g cvjetova lavande i 20 g cvjetova kamilice. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta.

Procijedite pa, prema želji, zasladite medom. Piju se dvije šalice na dan, ujutro i navečer. Najbolje od tri do četiri tjedna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje