Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top akcija: 'Uzorak nije samo broj, nego čovjek' - dođite i vi

Žele skrenuti pozornost i na rad Zaklade Ana Rukavina s porukom „Lijek je u nama“ i potaknuti građane na upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

VIDEO

Povodom Međunarodnog dana medicinsko-laboratorijskih djelatnika (15.4.) i Svjetskog dana zdravlja (7.4.), Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Grad Zagreb – gradski ured za zdravstvo, Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Zaklada Ana Rukavina pozivaju sve građane da se u subotu, 8. travnja, od 9.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu priključe akciji „Uzorak nije samo broj, nego čovjek“, gdje će imati priliku besplatno napraviti krvnu sliku, testirati kolesterol/trigliceride, glukozu i PSA iz uzorka krvi.

Zaklada «Hrvatska kuća srca» osigurat će građanima savjetovanje i procjenu kardio-vaskularnog rizika od 12.00 h, a Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od 9.00 do 11.00 h. Obilježavanje podržavaju i KBC Sestre Milosrdnice te KB Merkur.

Cilj akcije „Uzorak nije samo broj, nego čovjek“ je približiti širem građanstvu medicinsko- laboratorijske djelatnike i njihov poziv te istaknuti kako je svaki uzorak (krv, urin) neizmjerno važan jer se iz njega iščitava ljudska sudbina. Medicinsko-laboratorijski djelatnici sastavni su dio svakog dijagnostičkog tima, oni su neizostavna karika u lancu pri zaključivanju svih dijagnoza.

Zahvaljujući stručnim znanjima, vještinama i iskustvu, medicinsko-laboratorijski djelatnici stvaraju temelje za dijagnostiku svakog pacijenta. Najveći broj dijagnoza postavlja se na temelju laboratorijskog nalaza koji određuje daljnju dijagnostiku, terapiju ili operativni postupak u cilju liječenja ili prevencije bolesti.

- Sa srcem i odgovorno pristupamo svakom uzorku jer uzorak nije samo broj, nego čovjek i njegova sudbina koja ovisi upravo o našim nalazima. Vlastitim iskustvom mogu svjedočiti koliko su preciznost, osjećaj za detalje, visok stupanj savjesnosti, odgovornosti i sabranosti te koncentriranost i ljubav prema poslu važni u našoj struci. I najmanja greška može prouzročiti velike komplikacije - izjavila je Jasna Matić, bacc.med.lab.diagn., dopredsjednica HKZR-a i voditeljica Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost.

Hrvatska komora zdravstvenih radnika želi ovom akcijom skrenuti pozornost i na rad Zaklade Ana Rukavina s porukom „Lijek je u nama“ kako bi potaknula građane na upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Hrvatskom registru mogu se pridružiti svi građani dobrog općeg zdravlja između 18 i 40 godina starosti.

Građani će moći u subotu napraviti sljedeće pretrage:

  • Uzimanje uzoraka krvi – kolesterol/trigliceridi (09.00 – 10.00 h)
  • Zaklada Ana Rukavina – uzimanje uzoraka radi upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (09.00 – 11.00 h)
  • Uzimanje uzoraka krvi – krvna slika (10.00 – 13.00 h)
  • Uzimanje uzoraka krvi – glukoza u krvi, PSA (11.00 – 14.00 h)
  • Savjetovanje s liječnicima iz Zaklade Hrvatske kuće srca (12.00 h)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'