Lifestyle

Komentari 1

Top lista najskupljih zemalja za život - evo gdje je Hrvatska

Top lista najskupljih zemalja za život -  evo gdje je Hrvatska

TOP LISTA Švicarska je proglašena najskupljom državom na svijetu, Norveška je druga, a Island treća. Hrvatska je na 53. mjestu, Bosna i Hercegovina na 96., a Srbija na 98.

Svjetski poslovni magazin za rukovoditelje tvrtki, CEOWORLD, sastavio je popis najskupljih zemalja za život. Analizirali su 132 zemlje, među kojima je i Hrvatska, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Švicarska je proglašena najskupljom državom na svijetu, Norveška je druga, a Island treća.

Hrvatska je na 53. mjestu, Bosna i Hercegovina na 96., a Srbija na 98. mjestu. Od susjeda je ispred nas Slovenija na 47., Austrija na 21. i Italija na 28. mjestu.

Danska i Luksemburg također su se plasirali u europsku 'tešku desetoricu', zajedno s Japanom, Bahamima, Izraelom, Singapurom i Južnom Korejom. SAD je na 20. mjestu liste koju je sastavio poslovni magazin CEOWORLD, a Velika Britanija sedam mjesta niže na 27. mjestu.

Osim što je sveukupni lider, Švicarska je svrstana u najskuplju zemlju za hranu i cijene restorana. Ova alpska zemlja je i visoko pozicionirana u Big Mac Indexu, koji mjeri cijenu Mc Donalds proizvoda u svijetu. Big Mac košta 6,50 švicarskih franaka (45 kuna). U Hrvatskoj on stoji 22 kune.

Najskuplji izvan Europe

Japan je na četvrtom mjestu na ukupnom popisu, kao najskuplja država izvan Europe. Istočnoazijska zemlja ocijenjena je daleko jeftinijom od europskih lidera u kategorijama najma i restorana. Hong Kong je ocijenjen kao najskuplje tržište najma na svijetu.

Pakistan je najjeftiniji od 132 zemlje, uglavnom zbog vrlo jeftine cijene najma. Hrana je najjeftinija u Afganistanu, a slijede ga Pakistan, Uzbekistan i Sirija razorena ratom. Prema tablici, najniže cijene restorana u svijetu naći će se u Tunisu, a slijedi ga Alžir. Pakistan, Indija i Afganistan također su bili u najjeftinijoj petici u indeksu cijena restorana.

Popis najskupljih zemalja:

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci