Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top savjeti kako da vam kiselo tijesto za kruh uspije svaki put

Top savjeti kako da vam kiselo tijesto za kruh uspije svaki put
1

Za dobro kiselo tijesto ne treba puno sastojaka, pa ni vremena, no ima nekoliko tajni koje treba imati na umu: pripazite na toplinu, vrstu brašna, količinu koju odbacujete, ističu stručnjaci

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 2 super recepta: Jogurt lepinje bez kvasca i fine balon lepinje

Rado biste iskušali recept sa tijestom koje se priprema od kvasca koji ste sami uzgojili, ali ne znate odakle početi, ili vam prvi puta nije uspjelo? Ne morate biti profesionalni pekar, naravno, stvari nisu toliko komplicirane. Treba vam nekoliko osnovnih sastojaka, dobar recept, malo vremena i savjeti pravih stručnjaka, pišu na portalu mbgfood

A evo i 10 savjeta koje su njihovi stručnjaci dali po koracima u pripremi tijesta, tako da se nije problem snaći:  

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Anita Šumer: Kvasomanija 02:48

1. Mome početnom tijestu (starteru) treba dugo vremena da 'naraste' - zašto je to tako?

To se može dogoditi u bilo kojem trenutku - kada kreirate starter, odnosno početno tijesto s kvascem, ili nakon što ste već sve umijesili. Prvo pronađite toplo mjesto na kojem vaš starter može napredovati. Ako nije dovoljno toplo u prostoriji, omotajte topli ručnik oko staklenke, stavite ga ispod stolne svjetiljke, ili blizu radijatora, da se stvari ubrzaju (ne na njega, samo blizu!). Također, možete pokušati koristiti toplu vodu u pripremi kvasca. Problem bi mogao biti i u brašnu: za pripremu startera uvijek koristite brašno koje je manje tretirano. 

 

2. Mogu li koristiti komercijalni kvasac za brži rast mog startera? 

Komercijalni kvasac će ubrzati dizanje tijesta, no to onda nije pravi domaći kvasac. A onda i kruh od takvog kvasca nije takav. . 

3. Mogu li napraviti kiselo tijesto od cjelovitog brašna, primjerice od pira ili raži?

Da, tijesto od pira ili raži obično je uspješno zbog visokog sadržaja minerala. Međutim, ta su brašna su skuplja od ostalih brašna. Kako prije hranjenja treba ukloniti dio startera, to možda neće biti praktična opcija. 

Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom
Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom

4. Zašto moram ukloniti i odbaciti dio startera?

To je jedno od najčešćih pitanja. Imajte na umu da nije zapisano u kamenu koliko startera treba odbaciti - to ovisi o njegovom stanju, o tome kako izgleda i kako miriše. Preporuka je ukloniti barem pola tog tijesta, što je prilično lako odmjeriti od oka. Na taj način će se uravnotežiti razina kiselosti u kulturi, što daje blagi kiseli okus.

Drugo, ako ne uklonite dio startera, zamislite koliko ćete ga imati na kraju! Time zapravo smanjujemo tijesto na praktične proporcije, što olakšava upravljanje njime. Dobra vijest je da u većini slučajeva ostatak startera možete spremiti za upotrebu u receptima koji nisu nemaju veze s kruhom. 

5. Jednom kad se moj starter udvostruči, ili dosegne maksimum, koliko može stajati dok ga ne upotrijebim?

Sve ovisi o prirodi vašeg startera. Neki će se dan tako brzo uzdizati i pasti da će vas zbuniti. Druge dane  će satima ostati na vrhuncu. Ako ga hranite u omjeru 1: 1: 1, s vremenom ćete upoznati njegov 'temperament' i bit će vam lakše procijeniti. No, preporuka je da ga iskoristite što je prije moguće, po mogućnosti u roku sat vremena od kad se udvostručio, prije nego što padne. 

6. Kako mogu znati imam li dovoljno startera za recept?

Tipični recepti zahtijevaju od 50 grama (¼ šalice) do 250 grama (1¼ šalice). To možete lako prilagoditi slijedeći upute u sljedećem odgovoru. 

7. Kako mogu povećati ukupnu količinu startera?

Prvo, po potrebi prebacite starter u veću posudu. 'Nahranite' ga i pričekajte da postane aktivan. Prije nego što padne, nahrante ga još jednom, samo prvo uklonite polovicu. Ponavljajte ovu tehniku ​​dok ne postignete željenu količinu. 

8. Odlazim na odmor. Hoće li moj starter umrijeti dok nas nema?  

Ne brinite, ne treba mu dadilja. Nahranite starter i stavite ga u hladnjak. I dalje će se dizati, možda ćete primijetiti i mjehuriće. Ali, na kraju će 'zaspati'. Nakon što se vratite s odmora, nemojte se iznenaditi ako mu treba nekoliko dana da oživi. Hranite ga dalje na sobnoj temperaturi ako je potrebno da se 'probudi'. 

Borbe za kvasac? Pažanin dao recept za kruh bez tog sastojka
Borbe za kvasac? Pažanin dao recept za kruh bez tog sastojka

9. Kako mogu oživjeti starter koji je prestao rasti? 

Moguće je da vaš starter nakon nekog vremena u pozadini hladnjaka izgubi boju, postane siv i dobije jako kiseo miris. No, ne odustajte. Odbacite veći dio takvog tijesta, prebacite ostatak u novu, čistu staklenku i hraite ga nekoliko dana ispočetka. Budite dosljedni, jer oživljavanje može potrajati  i tjjedan do dva. Ako niste uspjeli, napravite novi starter. Također, ako ikad vidite plijesan na tijestu, započnite ispočetka. 

10. Što je kvasac, a što starter?

Često ćete čuti termine 'kvasac' i 'starter', a da ne znate što je što. Jednostavno rečeno: Starter je ono što ste uzgojili, kao osnova za tijesto koje se diže, a kvasac je izdanak tog startera. Kvasac možete hraniti različitim vrstama brašna kako biste dobili različite okuse  bez promjene osnove izvornog startera. Na primjer, ako neki starter prebacite u zdjelu i nahranite ga raženim brašnom, stvorili ste kvasac.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: U izolaciji pokušavaju napraviti sendviče kao iz McDonald'sa

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin

Pokretanje videa...

00:34
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku