Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top savjeti za roditelje kako se nositi s dječjim noćnim morama

Top savjeti za roditelje kako se nositi s dječjim noćnim morama

Najbolje je učiniti njihovo okruženje sigurnim, a zatim mirno sjediti i čekati da epizoda straha prođe, poljubiti ih na brzinu u čelo ili obraz i otići na spavanje. Dijete će utonuti u san i ujutro se neće ničeg sjećati

VIDEO

Najgore je kada se probudite usred noći, a vaše dijete, prestravljeno noćnom morom, vrišti i plače. Ne brinite, prema riječima stručnjakinje, postoje načini da ružne snove učinite manje stresnima za cijelu obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čudne stvari koje se događaju tijekom sna 01:16

Nema djeteta koje barem jednom nije imalo problem sa spavanjem – bilo da se često budilo ili je imalo atake neuobičajenog ponašanja u tijeku spavanja koje zbunjuju i brinu roditelje. Srećom, većina tih 'noćnih mora' su prolazne prirode i nazivaju se parasomnijama. 

U naravi se mogu ispoljavati na različite načine.

Najbitnije je zapamtiti da su dječje noćne more uobičajene, a čak i korisne, iako ih naravno nije ugodno doživjeti.

- Noćne more dio su ljudskog mehanizma preživljavanja i uče nas kako se nositi s nečim zastrašujućim kad se suočimo s tim. Samo morate staviti u glavu da je to normalna pojava i da ona prolazi - objašnjava Annie Simpson, suosnivačica Infant Sleep Consultants i stručnjakinja za spavanje i snove.

- Možete shvatiti što se događa prema tome u kojem dijelu noći se to događa - kaže Annie.

Zastrašujući snovi, u kojima se dijete uzbudi zbog doživljaja da je napadnuto, proganjano, ozlijeđeno, viče, mrlja ili plače, rezultira buđenju uz osjećaj intenzivnog straha koji mu otežavaju ponovno usnivanje. 

Takvi snovi traju obično jednu do dvije minute, rijetko nešto više od deset minuta.

- U prosjeku se noćni strahovi događaju za vrijeme prve trećine sna te vrlo rijetko dok dijete odmora tokom dana - govori Annie.

Za vrijeme noćnog straha, osim vikanja i općeg stanja uznemirenosti koje uključuje ubrzan puls, crvenilo lica i slično, dijete može sjediti u krevetu, imati potpuno otvorene oči, ali djelovat će distancirano, teško će se moći probuditi, a ako se probudi, djelovat će dezorijentirano.

Porazni podaci: Na listi čekanja za domove je čak 724 djece
Porazni podaci: Na listi čekanja za domove je čak 724 djece

Kako se nositi s noćnim morama?

- Instinktivno će roditelji htjeti utješiti svoje dijete, ali ponekad ćete, ako pokušate intervenirati, produžiti epizodu. Najbolje je učiniti njihovo okruženje sigurnim, a zatim mirno sjediti i čekati da epizoda straha prođe, poljubiti ih na brzinu u čelo ili obraz i otići na spavanje. Dijete se neće sjećati noćne more niti da ste bili u sobi - tvrdi Annie.

Nakon toga dijete će brzo utonuti u san i ujutro se neće ničeg sjećati.

Noćni strahovi obično prolaze s dobi, pa većina djece 'preraste' noćne strahove do adolescencije. Neki roditelji brinu da su noćni strahovi znak temeljne traume, ali Annie objašnjava da je to vrlo rijetko slučaj.

- Iskreno, to uopće nije znak bilo čega zlokobnog. Obitelj zna je li njihovo dijete imalo traumatičan događaj - dodaje.

Navečer, prije nego dijete zaspi, budite uz njega i razgovarajte o ugodnim i umirujućim temama. Pokušajte također saznati je li vaše dijete pod nekom vrstom stresa, osjeća li tjeskobu zbog nečega što se događa u njegovom životu. To može ponuditi odgovor o tome zašto vaše dijete ima noćne more.

Noćne more mogu se općenito podijeliti u dvije vrste:

  • zamišljeni strahovi (čudovišta, vještice itd.)
  • realnije opasnosti (poput divljih životinja - lav, tigar, vuk i slično)

- Objasnite djetetu da ne postoje čudovišta ni vještice. Ako dijete sanja tigra, recite mu da nema šanse da se tigar nalazi u njegovoj sobi. Objasnite djetetu gdje tigar živi i gdje ih ima. Uvjerite svoje dijete u istinite stvari kako bi bili bezbrižni - kaže Annie.

Važno je da roditelji ne stvaraju djetetu strah.

- Roditelji vole 'rješavati problem' pa će se možda odlučiti ići pronaći i uloviti 'čudovište'.  Primjerice, kupiti će ukrasnu bocu i reći djetetu sada ću ja posprejati sprej protiv čudovišta i više neće dolaziti. S tim što radite samo aludirate na to da čudovišta ipak postoje. Nemojte to raditi koliko god zabavno bilo - objašnjava.

Fotolia

Iz istog razloga, Annie savjetuje da ne dopustite djetetu da spava u vašem krevetu nakon buđenja iz noćne more.

- Ako vam je dijete prišlo i reklo: 'Sanjao sam da je tigar ispod mog kreveta’, a vi ste mu dopustili da uđe u vaš krevet, dijete će misliti da ipak postoji mogućnost da je tigar ispod kreveta i mislit će da ga vi spašavate. Budite kraj njih, objasnite im sve o tigru i da nema nikakve šanse da se tu nalazi tigar. Uvjerite ih u to i poljubite za laku noć. Vaše dijete treba misliti kako je krevet sigurno mjesto - nadodaje.

Ako vaše dijete učestalo ima noćne more, provjerite ono što svakodnevno konzumira, čita i sluša. Provjerite je li njegovo okruženje mirno i prikladno njegovoj dobi.

- Noćna svjetla mogu stvoriti sjene, a sjene mogu uplašiti djecu - govori Annie.

Znakovi da doma imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece
Znakovi da doma imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece

Annienih pet savjeta kada se dijete suoči s noćnim morama:

1. To je normalno i proći će - nemojte strahovati
2. Nemojte poticati strah - objasnite da ne postoji opasnost
3. Nemojte dijete dovoditi u svoj krevet - neka spava u svom krevetu (uvjerite ga da je to mjesto sigurno)
4. Provjerite što dijete čita, gleda i sluša i utječe li to na njegove snove
5. Uvjerite se da se nalazi u mirnom okruženju, piše The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti