Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top trikovi za pranje osjetljivih materijala: Topla voda za kožu, a za badić tekući detedžent

Top trikovi za pranje osjetljivih materijala: Topla voda za kožu, a za badić tekući detedžent

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta a potom isperite

Odlazak u kemijsku čistionicu s osjetljivim komadima odjeće možete i izbjeći uz nekoliko trikova. Osim što ćete uštedjeti novac, odjeća će trajati dulje. Želite li da vam omiljeni komadi požive dulje, najidealnije bi bilo oprati ih ručno u hladnoj vodi.

POGLEDAJTE VIDEO: Što se događa u suđerici?

Pokretanje videa ...

Naravno, rijetko tko danas ima vremena rublje prati na ruke, pa neke manje osjetljive komade možete oprati i u perilici, ali hladnijom vodom u programu za osjetljive tkanine. Naravno, bez centrifuge. Koristite blage tekuće deterdžente.

Traper 

Želite li da vam omiljene traperice dulje požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u perilicu, obavezno ih okrenite naopačke kako boja ne bi brzo izblijedila. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na zraku. 

Koža 

Jaknu od kože ponekad je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. Ako se radi o hlačama, njih ipak treba bolje oprati. Kako bi zadržale svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite sve dok ih voda ne prožme. Potom ih osušite u sušilici na visokoj temperaturi. Na taj način će zadržati svoj oblik i finu teksturu.

Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti
Pomažu u domu i u njezi kože: Ne bacajte iskorištene vrećice s čajem - evo kako ih iskoristiti

Kupaći kostim 

Neovisno jeste li bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korištenja kako ga klor ili morska sol ne bi izgrizli, prenosi Daily Mail. 

Operite ga u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tekućeg deterdženta. Nemojte ga cijediti rukama već pustite da iskapa i osuši se na zraku, ali ne na direktnom suncu. Ako ga sušite u zatvorenom prostoru i ne želite da vam namoči pod, prije sušenja ga na nekoliko minuta umotajte u ručnik. 

Grudnjak 

Želite li uništiti grudnjak, stavite ga na pranje u perilicu i to na centrifugu. Grudnjaci su vrlo osjetljivi jer centrifugom mogu izgubiti oblik. Bez pravog oblika njihovo nošenje nema smisla jer grudi neće oblikovati kako želimo.

Kao i drugo osjetljivo rublje, i grudnjak bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u ručnik da se ocijedi. Potom ga stavite sušiti. 

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta a potom isperite.

Kod ispiranja ulijte čistu vodu u posudu i u nju dodajte tri žlice alkoholnog octa jer će pomoći ukloniti ostatke deterdženta i i svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu odjeću zarolajte kratko u ručnik. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Glačajte bez pare jer može ostaviti mrlje na svili. 

Napravite sami deterdžente za rublje, suđe i pranje kupaonice
Napravite sami deterdžente za rublje, suđe i pranje kupaonice

Odjeća od kašmira 

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na ručnik i zarolajte.

Neka odstoji nekoliko minuta. Potom stavite sušiti tako da stoji vodoravno. Naime, ako objesite kako inače sušite rublje, odjeća bi se mogla razvući.