Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tri razloga zašto je koža ruku suha i kako riješiti problem

Tri razloga zašto je koža ruku suha i kako riješiti problem

Ispucala, crvena i osjetljiva koža nije samo neugodna, svrbi ili neugledna, već može uistinu biti bolna. Izbjegavanje krema za ruke radi masnog dojma i osjećaja također ne pomaže

VIDEO

Ruke su konstantno izložene te su nerijetko žrtve isušenog zraka pa postaju crvene i ispucale. Tijekom zimskih mjeseci to može postati problematično jer mogu postati bolne i neugodne. No tu su neki rituali koji će pomoći svim tipovima kože.

I dok su suhe ruke češće u ovo doba godine, zahvaljujući hladnom, suhom vremenu i grijanju u zatvorenom prostoru, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih ispucala koža jednostavno ne nestaje.

Treba hidratizirati odmah nakon pranja

Redovito pranje ruku je obavezno. No ne može se poreći činjenica da ono skida lipide barijere kože, naročito kada je vaša lipidna barijera kontinuirano ugrožena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vesna Lamer 01:20

Zato je ključna obnova tih lipida, što možete lako učiniti uz hranjivu kremu za ruke.

Dermatolozi općenito preporučuju nanošenje kreme što je prije moguće nakon pranja ruku, ali prema riječima certificirane dermatologinje, dr. Whitney Bowe, bilo koje vrijeme kraće od dvije minute može zadržati vlagu - samo nemojte odgađati dulje od toga.

- Ako predugo čekate, propustit ćete tu priliku da stvarno uhvatite i zapečatite te hranjive sastojke u koži prije nego što sva voda ispari s površine, dodatno ugrožavajući vašu kožu - naglasila je.

Oštećenje kožne barijere povezano je sa starenjem

Kada govorimo o promjenama na koži i rukama s godinama, obično mislimo na sitne bore i tamne mrlje, ali jedna od najpodmuklijih promjena je gubitak hidratacije.

Kako starimo, koža gubi strukturne komponente koje je održavaju gipkom i snažnom, a prirodna proizvodnja ulja u tijelu također se smanjuje. Zato se pojavljuju razne bore i borice.

Ubrzo dolazi do dubinskog dobitka hidratacije, radi toga dermatolozi naglašavaju važnost gustih krema.

Važno je pronaći formule koje koriste humektanse, omekšivače i okluzivne sastojke, budući da oni zajedno djeluju kako bi kožu dugotrajno hidratizirali.

Humektanti privlače i zadržavaju vodu u koži, pa su izvrsni za zadržavanje vode. Potražite aloe veru, glicerin i hijaluronsku kiselinu. Kreme omekšivači pomažu u održavanju barijere kože, osiguravajući hranjive tvari za jačanje kože. Otkrijte sastojke poput ekstrakata zobi, ceramida, peptida i biljnih ulja.

Izmasirajte usne četkicom za zube pa će ruž bolje izgledati
Izmasirajte usne četkicom za zube pa će ruž bolje izgledati

Okluzivi se nalaze na vrhu kože, zatvarajući svu vlagu i stvarajući barijeru. Tu pomažu shea maslac, gusta biljna ulja kao što su  maslinovo ili kokosovo i vosak.

Također će pomoći kreme bogate antioksidansima, koje mogu pomoći koži u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i izbjeći daljnje znakove starenja. Postoji mnogo izvrsnih antioksidansa, ali neki od najpopularnijih su vitamini C i E i CoQ10.

Sulfati u sredstvima za pranje ruku

Sulfati, kao što je natrijev lauril sulfat ili natrijev lauret sulfat (SLES), oštri su deterdženti koji remete mikrobiom kože i barijeru te mogu izazvati upalu. Zbog toga većina kozmetičkih tvrtki ima nježnije alternative od tog sastojka.

Međutim, sulfati su još uvijek prilično sveprisutni u kremama za njegu ruku. Iako ne možete uvijek kontrolirati koje sredstvo za pranje ruku koristite, za doma bi bilo bolje imati ono bez sulfata.

Prirodni maslac za tijelo kožu čini mekšom i hidratizira je
Prirodni maslac za tijelo kožu čini mekšom i hidratizira je

Idealne su površinski aktivne tvari biljnog podrijetla kao što su kokamidopropil betain, natrijev metil oleoil taurat i natrijev kokoil glicinat (iako postoji mnogo više sulfatnih alternativa).

Super ako je sapun za ruke formuliran i s hidratantnim sastojcima, poput aloe, glicerina i biljnih ulja.

Suhe su ruke svakodnevica, osobito u ovo doba godine. Na njih utječe sve, od pretjeranog pranja do promjena na koži povezanih s godinama. Ako imate česte probleme s rukama, pokušajte se prebaciti na pranje ruku bez sulfata i odmah zatim nanesite hidratantnu kremu bogatu antioksidansima, piše mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom