Tri vježbe disanja koje smiruju kad je vani prevruće: Isprobajte | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Tri vježbe disanja koje smiruju kad je vani prevruće: Isprobajte

Tri vježbe disanja koje smiruju kad je vani prevruće: Isprobajte

Tehnike disanja dokazani su način smirivanja uma i živčanog sustava, što može usporiti otkucaje srce i pomoći nam da skrenemo misli s tjeskobe i nelagode od vrućine

VIDEO

Ne samo da vam izvođenje nekoliko vježbi disanja može pomoći da se psihički smirite, već može pomoći i prirodnom smanjenju tjelesne temperature, pa ćete se i osjećati svježije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vježba disanja 01:07

- Moguće je da tjelesnu temperaturu kontrolira mozak. Otkrili smo da se povišenje temeljne tjelesne temperature može postići pomoću određenih tehnika meditacije, koje bi mogle pomoći u jačanju imuniteta u borbi protiv zaraznih bolesti - rekli su znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru u studiji objavljenoj u časopisu 'PLOS ONE', koja se usredotočila na tehnike disanja za zagrijavanje tijela.

Iako nema mnogo znanstvenih dokaza o hlađenju tijela, ljudi koji prakticiraju jogu vjeruju da određene vrste disanja pomažu kod hlađenja tijela. Tehnike disanja dokazani su način smirivanja uma i živčanog sustava, što može usporiti otkucaje srce i pomoći nam da skrenemo misli s tjeskobe i nelagode od vrućine.

Učitelj joge i meditacije Travis Eliot je podijelio tri vježbe disanja:

Naizmjenično disanje

U udobnom sjedećem položaju desnim palcem zatvorite desnu nosnicu. Udahnite kroz lijevu nosnicu brojeći do četiri. Na kraju udisaja odmaknite palac s desne nosnice i zatvorite lijevu nosnicu desnim prstenjakom. Udahnite kroz desnu nosnicu brojeći do četiri. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.

Čekate odmor da biste 'napokon udahnuli': Znate li uopće kako pravilno disati i opustiti se?
Čekate odmor da biste 'napokon udahnuli': Znate li uopće kako pravilno disati i opustiti se?

U jogi je lijevi kanal yin, ili hladna energija, a desni kanal je yang ili topla energija. Prema njihovom vjerovanju, ovakvim disanjem povećavate hladnu energiju i smanjujete toplinu.

Nejednaki omjeri disanja

Ova vježba disanja može se izvoditi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zatim izdahnite brojeći do osam. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.

Udisaji aktiviraju simpatičku granu autonomnog živčanog sustava, a izdah pomaže aktivirati parasimpatičku granu. Kad su izdisaji duži od udisaja, to omogućuje tijelu da se ne pregrije i ohladi.

Savršeno disanje

Ova vježba disanja može se izvoditi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Udišite kroz nos oko 5,5 sekundi, a zatim izdišite kroz nos 5,5 sekundi. Prakticirajte ovu vježbu 5,5 minuta.

Vježba disanja od 16 sekundi za snižavanje stresa: Možete je provoditi bilo gdje i bilo kada
Vježba disanja od 16 sekundi za snižavanje stresa: Možete je provoditi bilo gdje i bilo kada

Procjenjuje se da prosječna osoba udiše oko 16 do 17 udisaja u minuti što stvara veće potrebe za energijom u tjelesnim sustavima, uključujući i krvni tlak. Usporavajući dah, tjelesni sustavi djeluju s većom učinkovitošću. Također, udišući i izdišući kroz nos, zadržavamo više vlage u tijelu. Disanje na usta uzrokuje gubitak 40 posto više vode iz tijela, pa možete osjećati suhoću u dišnim putevima, piše Yahoo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 72

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke