Lifestyle

Komentari 12

Trik muzeja: Očistite dom kao i oni i prašinu nećete dugo vidjeti

Trik muzeja: Očistite dom kao i oni  i prašinu nećete dugo vidjeti

U muzejima je prašina neprijatelj broj jedan, jer ne samo da ružno izgleda nego uništava stare umjetnine. Otkrijte kojim se trikom oni služe i primijenite ga sami pa prašinu nećete vidjeti u domu barem 10 dana

Prašina će se najmanje primijetiti na namještaju svjetlijih boja, no nema mjesta u domu koje je imuno na slojeve prašine koji se rado skupljaju - čak i ako ih brišete svakih par dana.

Muzeji znaju koliko je prašina iritantna, a kod njih čak i opasna za eksponate, pa su zato razvili posebnu metodu uklanjanja prašine s kojom se ona ne vraća tako brzo.

POGLEDAJTE VIDEO: Prirodna sredstva za čišćenje

U čemu je tajna?

Muzeji koriste glicerin, sredstvo za čiju ste primjenu vjerojatno već čuli u medicini, kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Glicerin je sredstvo koje je korisno imati na svojim policama, a jeftin je i dostupan. Najbolje ga je nabaviti u ljekarnama gdje mu se cijena kreće oko deset kuna po 100ml.

Sve što trebate napraviti je dodati malo glicerina u kantu s vodom (3 velike žlice na 5 litara vode) te umočiti krpu i mješavinu, a zatim s tom krpom prebrisati podove, ogledala i namještaj. Čistačice u muzejima tvrde kako s ovom metodom prašinu ne biste trebali vidjeti najmanje mjesec dana.

Očistite teške mrlje

Mrlje od bobičastog voća možete ukloniti tako što ćete sat vremena držati u glicerinu umrljano mjesto, a poslije ga isprati u slanoj vodi. Također, lako ćete očistiti svježu mrlju od kave ili čaja ako na zaprljan dio odjeće nanesete smjesu glicerina i kuhinjske soli u omjeru 1: 1. Čim mrlja izblijedi, odjeću operite na uobičajen način.

Obnovite kožne stolce, kauče...

Ako se vaš kožni namještaj ili pak torba i jakna s vremenom 'pohabao', naprosto izlijte malo glicerina na krpicu i prebrišite oštećene dijelove.

Operite prozore

Za dulje čišće prozore napravite mješavinu glicerina i etilnog alkohola u omjeru 1:10 i s njom prebrišite prozore.
 

 

 

Najčitaniji članci