Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Trikovi kako da vam tehnologija dulje radi i što manje se kvari

Trikovi kako da vam tehnologija dulje radi i što manje se kvari

Baterije su često ono što prvo 'izdahne' u elektroničkim uređajima, stoga o njima treba voditi posebnu brigu, a ne smije se zanemariti niti redovito čišćenje

VIDEO

S obzirom na situaciju oko korona krize, svi se sve više oslanjamo na tehnološka pomagala pri radu, zabavi, a i da ostanemo u kontaktu s bližnjima. Zbog toga je mudro obratiti posebnu pažnju na održavanje svih tih elektroničkih naprava koje danas 'život znače', piše The New York Times

POGLEDAJTE VIDEO (za što sve možete iskoristiti stari mobitel):

Pokretanje videa...

01:24

Ovo su neki od najučinkovitijih trikova kojima možete produžiti vijek trajanja svojih pametnih telefona, tableta i kompjutera:

Provjerite bateriju

Počnite razmišljati o baterijama u svojim uređajima kao o gumama na automobilu, koje vjerojatno redovito mijenjate. Baterije mogu biti napunjene određeni broj puta prije nego počnu propadati i stoga su to često prve stvari koje 'odlaze' u mobitelima i laptopima.

- Za različite naprave, različit je i vijek trajanja baterije; baterija pametnog telefona trajat će oko dvije godine, a one kod laptopa i tableta oko tri ili četiri godine prije nego će ih trebati zamijeniti - kaže Kyle Wiens, direktor u iFixit-u, internetskoj stranici koja nudi upute kako da sami popravite gadgete.

Postoje mnoge aplikacije i programi koji vam mogu reći kada je bateriju u vašem uređaju potrebno zamijeniti.

- Korisnici Appleovih iPhonea i iPada mogu otvoriti Settings pa odabrati Battery i onda Battery Health

- Korisnici androida mogu koristiti aplikaciju AccuBattery kako bi saznali zdravlje svoje baterije

- Korisnici Mac-a mogu kliknuti na ikonu Applea, zatim About This Mac te na System Report pa Power kako bi vidjeli zdravlje baterije

- Korisnici Windowsa zdravlje svoje baterije mogu pratiti aplikacijom BatteryInfoView

Uglavnom je dobro pratiti zdravlje svoje baterije, a ako je kapacitet pao ispod 60% vrijeme je za promjenu baterije.

Rashladite svoj dom uz pomoć leda, ventilatora, mokre plahte
Rashladite svoj dom uz pomoć leda, ventilatora, mokre plahte

Duboko čišćenje

Gadgeti trebaju redovito čišćenje jer se u njima mogu nakupljati prašina i razna druga prljavština. To može dovesti do pregrijavanja, što skraćuje život elektronskim uređajima.

Cleaning the cell phone

- Kod mobilnih uređaja, dobro pregledajte sve utore, a pogotovo onaj od punjača baterije. Zrakom pod pritiskom i iglom možete očistiti eventualnu prljavštinu.

- Kod kompjutora, trebalo bi barem jednom godišnje ispuhati ventilator jer se na njemu može nakupiti prašine i dlaka, a što je ventilator prljaviji, uređaj se više zagrijava.

Mama Ljiljana i kći Marijana: Iza nas je rak i pet dijagnoza!
Mama Ljiljana i kći Marijana: Iza nas je rak i pet dijagnoza!

'Počistite' svoje podatke

Što više prostora za spremanje podataka iskoristite, to uređaj postaje sporiji i stoga barem jednom pročistite svoje podatke i izbrišite nepotrebne aplikacije i slično.

Za korisnike iPhonea postoji alat iPhone Storage, koji vam pokazuje listu aplikacija i koliko ih često koristite, a kod androida postoji alat Files, koji radi istu star. Iskoristite te alate kako bi izbrisali aplikacije koje malo ili nikada ne koristite.

Kod kompjutera možete otvoriti svoje foldere i sortirati ih po tome kada su zadnji put otvoreni. One koje niste koristili godinama slobodno izbrišite.

Ako vam se ne da brisati podatke ili to ne želite učiniti, uvijek možete kupiti dodatnu memoriju za svoje uređaje ili vanjske uređaje za pohranu podataka, kojima ćete rasteretiti svoj uređaj.

Ivana i Alen obnovili kuću staru 80 godina: Noću smo planirali, a po danu gradili - i to sve sami
Ivana i Alen obnovili kuću staru 80 godina: Noću smo planirali, a po danu gradili - i to sve sami

Čuvajte svoju opremu

Većina vlasnika pametnih telefona kupuje i zaštitu koja im štiti uređaje od grebanja i lomova. Ukoliko niste jedni od njih, promijenite naviku i uložite u neku zaštitu, bit će vam drago kada vam sljedeći put slučajno ispadne mobitel iz ruke.

Pronađite dobrog majstora

Nekada ne možete sami popraviti neki sitni kvar zbog kojeg cijeli uređaj ne radi kako treba. Umjesto da odmah odete po novi uređaj, pronađite dobrog majstora, koji će ćam popraviti uređaj za puno manju cijenu nego što bi stajao novi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu