Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Trikovi kako dobiti savršeno prhko tijesto za božićne kolače

Trikovi kako dobiti savršeno prhko tijesto za božićne kolače

Mijesiti tijesto može biti uživancija, pogotovo ako volite raditi kolače. Međutim s ovih nekoliko savjeta prhko tijesto ćete svaki puta uspješno zamijesiti, bez da se raspada ili ne može razvaljati

VIDEO

Prije nego što započnete, kao i kod većine kolača koje pečete, važno je dobro se pripremiti i onda je cijeli postupak mnogo lakši i brži. Prvo, odaberite recept i upoznajte se s uključenim koracima. Od tijesta možete raditi pite, ali i sitne kolačiće.

POGLEDAJTE VIDEO Božićni kokteli:

Pokretanje videa...

Božićni kokteli VIDEO

Najbolje je sve sastojke izvagati, posebno brašno i maslac. Malo više ili manje bilo kojeg sastojka može upropastiti kore. Pripremite i svu potrebnu opremu. Imati sve pri ruci znači da ćete brže raditi, bez kopanja po ormarićima s rukama od brašna. Za većinu recepata trebat će vam: protvan, oklagija, nož, ravna lopatica, plastična folija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Cheesecake od malina koji se ne peče - isti recept na dva načina
Cheesecake od malina koji se ne peče - isti recept na dva načina

Postoji stara izreka da hladne ruke prave dobro tijesto. Zato "zlatno pravilo" izrade prhkog tijesta glasi da sve sastojke, uključujući i zdjelu, površinu i ruke držite što svježije odnosno hladnije. Kad smjesa za tijesto postane previše topla, krajnji rezultat je masna i teška masa koju ćete teško razvaljati. 

  • Prije miješenja tijesta ruke stavite pod hladnu vodu.
  • Ako se maslac ili mast previše zagrijavaju jer vam je, primjerice, u kuhinji jako toplo povremeno ih dodajte u hladnjak.
  • Tijesto razvaljajte na hladnoj površini - idealna bi bila mramorna ploča - i neka je posuta brašnom.
storyeditor/2022-04-03/146101344_l.jpg

Ne tratite vrijeme prilikom miješenja tijesta. Ispast će bolje, a tijesto će biti svjetlije i hrskavije ako ga umijesite brzo. Zbog toga su prethodni savjeti da sve sastojke i opremu držite na hladnom toliko važni. Nemojte tijesto pretjeran mijesiti jer može postati gusto i lomljivo.

Nakon što je tijesto zamiješeno, omotajte ga u plastičnu u foliju ili mastan papir i ostavite u hladnjaku najmanje 15 minuta. Odmaranje omogućava da se gluten (proteini) u tijestu opuste.

Nikada ne valjajte svježe napravljeno tijesto jer će se pri pečenju smanjiti. U idealnom slučaju stavite ga u hladnjak preko noći, ili barem nekoliko sati. Neki kuhari preporučuju da nakon što ste ga razvaljali i stavili u protvan, sve stavite u zamrzivač na još jedan sat i pečete tako smrznuto. 

Ne morate sve odmah pojesti: Višak kolača se može zamrznuti
Ne morate sve odmah pojesti: Višak kolača se može zamrznuti

Ako pokušate razvaljati tijesto odmah nakon što ga zamijesite, čak i ako je omjer dobar, a tijesto hladno, smanjivat će se u prvotni oblik, a i u pećnici će se smanjiti.

Tijesto uvijek stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 200°C. Ako je pećnica nedovoljno zagrijana, tijesto će se samo rastopiti, a ne speći. 

Ne želite da vam je donja kora natopljena nadjevom? Možete staviti protvan za pečenje u pećnicu dok se zagrijava. Kad ste spremni, koru stavite izravno na zagrijani protvan, pa opet stavite u pećnicu. 

POGLEDAJTE VIDEO: KOJE DEKORACIJE SU U TRENDU OVOG BOŽIĆA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru