Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Trikovi da hrana traje dulje: Jaja okrenite prema dolje, a rajčice ne stavljajte u hladnjak

Trikovi da hrana traje dulje: Jaja okrenite prema dolje, a rajčice ne stavljajte u hladnjak

Narezan na kriške ili cijeli, kruh će u zamrzivaču ostati svjež i do tri mjeseca. Bobičasto voće trajat će dulje ako ga operete u otopini od dijela octa i deset dijelova vode. Rajčice držite na sobnoj temperaturi

VIDEO

Kako bi vam hrana što dulje bila svježa, trebate se držati nekih 'pravila' koje mnogi ni ne znaju. Primjerice, luk se može održati izvan hladnjaka čak osam mjeseci ako ga stavite u stare najlonke i zavežete čvor iza svake glavice. Tako pripremljen luk objesite u smočnicu. Ako vam je takav način čuvanja suviše neobičan, luk spremite u papirnate vrećice. Nikada ga ne držite u plastici jer tada može popljesniviti ili proklijati. A ako ste narezali previše luka, čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 7-12-2021 01:22

Plastična folija dobro će vam doći i za čuvanje banana - njome čvrsto omotajte mjesto gdje se spajaju peteljke na grozdu banana kako ne bi bilo izloženo zraku, što potiče kvarenje. Banane je dobro čuvati što dalje od ostalih namirnica jer se iz njih oslobađa najviše plina etilena, koji ubrzava kvarenje. Srećom, postoje i namirnice s neograničenim rokom trajanja. Čak i ako je promijenio boju ili se kristalizirao, med je itekako upotrebljiv jer ga antibiotska svojstva čuvaju od kvarenja. Pokvariti se ne mogu ni šećer, sol i škrobno brašno jer se u njima ne mogu razvijati bakterije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kruh tri mjeseca ostaje svjež u zamrzivaču 

Hladnjak nije dobro mjesto za držanje kruha jer će se ondje brže osušiti nego na sobnoj temperaturi. No ako ga zamrznete (cijelog ili narezanog na kriške), kruh će zadržati svježinu najmanje tri mjeseca i nakon odleđivanja bit će ukusan kao svjež.

Jaja dulje traju ako se smrznu "naopačke"

Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut prema dolje. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom.

Nedostaje vam motivacije na poslu? Probajte ovih 13 savjeta
Nedostaje vam motivacije na poslu? Probajte ovih 13 savjeta

Pranje u otopini octa dobro je za maline i jagode

Bobičasto voće trajat će dulje ako ga operete u otopini od dijela octa i deset dijelova vode. To će mu produljiti rok trajanja za tjedan dana, a okus octa neće se osjetiti. 

Posuda s ledom produljuje rok morskih plodova

Morske plodove najbolje je zamrzavati u originalnom pakiranju, a čuvate li ih u hladnjaku, pakiranje stavite na posudu napunjenu ledom.

Citrusno voće i krumpir ne drže se u hladnjaku

Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili naranče u hladnjaku, kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni. U hladnjaku nije dobro držati ni krumpir jer mu preniske temperature kvare okus.

Sapun za ruke je koristan i u kućanstvu: Popravlja bravu, zaustavlja škripanje vrata ...
Sapun za ruke je koristan i u kućanstvu: Popravlja bravu, zaustavlja škripanje vrata ...

Maslacu ne trebaju jako niske temperature

Maslac je najbolje čuvati na početku police ili u vratima jer će se tako lakše mazati i rezati, a traje tri, četiri mjeseca. Neotvoren margarin u hladnjaku se može se čuvati od četiri do pet mjeseci, no otvoren se mora potrošiti za mjesec dana.

Rajčice treba držati na sobnoj temperaturi

Ne čuvajte rajčice u plastičnim vrećicama jer će brže istruliti. Najbolje ih je držati s peteljkom prema dolje, u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji, tako da se ne dodiruju. Umjesto u hladnjaku čuvajte ih na sobnoj temperaturi na tamnome mjestu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme