Lifestyle

Komentari 0

Trikovi za bolje držanje: Leđa će vam biti zahvalna - isprobajte ih

Trikovi za bolje držanje: Leđa će vam biti zahvalna - isprobajte ih

Ovih sedam jednostavnih navika ne zahtijevaju puno truda i vremena, a mogu vam pomoći da značajno popravite držanje te smanjite pritisak na kralježnicu i bol. Isprobajte ih i uvjerite se sami da čine razliku

Loše navike krivog držanja čest su uzrok bolova u donjem i gornjem dijelu leđa. Ako vas bole i leđa i želite spriječiti buduće dugotrajne ozljede, započnite s nekoliko jednostavnih korektivnih vježbi za poboljšanje načina sjedenja, stajanja i hodanja. 

I ne brinite, za savladavanje dobrog držanja ne treba vam puno vremena. Ustvari, često se radi samo o tome da budete svjesni svog držanja i da ne ležite u stolcu niti da grbite leđa gledajući u mobitel, piše Bright Side.

Pogledajte video za vježbanje kod kuće:

1. Postanite svjesni svog držanja

Prvi korak je da postanete svjesni svoje posture, odnosno držanja tijela. Slika govori više od 1000 riječi, stoga zamolite nekog da vas fotografira s prednje, stražnje i bočne strane, bez da se puno namještate i ispravljate. Pogledajte fotografije, usporedite te se svjesno odlučite da ćete popraviti svoje držanje.

2. X na leđa

Specijalističke trake ili steznici su jedno od sredstava koje može držati tijelo u ispravnom položaju te stvoriti svijest o tome koliko se pogrbljujete. Steznici ne rješavaju problem zaobljenih leđa u gornjem dijelu (torakalna kifoza), ali mogu poslužiti u olakšavanju vizualizacije ispravnog položaja donjeg dijela leđa. 

3. Sjednite sa stopalima na podu

Česta je navika križanja nogu pri sjedenju. Dugotrajno držanje nogu preko noge smanjuje cirkulaciju u nogama i time višestruko šteti vašoj posturi i izgledu tijela. Usvojite naviku sjedenja tako da vam leđa s nogama čine pravi kut, a stopala su položena ravno na pod.

4. Stavite ručnik na sjedalo

Automobilsko sjedalo je mjesto gdje se često pogrbljujemo, a pomoći si možete zarolanim ručnikom koji ćete staviti u njegovo dno. To će poduprijeti lumbalni dio kralježnice i spriječiti loše držanje.

5. Kad stojite - stavite ruke u stražnje džepove

Kad stojite i dobro se držite, onda 'stojite visoko'. Ako ste više navikli da ramena imate prema unutra,  a gornji dio leđa nagnut prema naprijed, postoje neke jednostavne vježbe za brzo mijenjanje ove navike. Primjerice, stavljajući ruke u stražnje džepove, primorate otvaranje ramena i odmah ćete se uspraviti.

6. Uvucite trbuh kad god vam se pruži prilika

Kada stojite, hodate ili sjedite uvucite trbuh, ne samo zbog estetike već i zbog prevencije bolnih stanja. Držanje stalnog tonusa mišića trbuha štiti vašu kralježnicu i drži je u povoljnijem položaju. Ovaj lagani tonus mišića ne podrazumijeva zadržavanje daha, nego uvlačenje trbuha pomoću mišića trbuha. Rezultati će biti i više nego zadovoljavajući.

7. Dok držite mobitel

Osim da smanjite upotrebu mobitela možete osvijestiti svoje držanje pri njegovoj upotrebi tako da podignete ruke, a ne da savijate vrat prema naprijed.

Najčitaniji članci