Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Trikovi za bolje držanje: Leđa će vam biti zahvalna - isprobajte ih

Trikovi za bolje držanje: Leđa će vam biti zahvalna - isprobajte ih

Ovih sedam jednostavnih navika ne zahtijevaju puno truda i vremena, a mogu vam pomoći da značajno popravite držanje te smanjite pritisak na kralježnicu i bol. Isprobajte ih i uvjerite se sami da čine razliku

VIDEO

Loše navike krivog držanja čest su uzrok bolova u donjem i gornjem dijelu leđa. Ako vas bole i leđa i želite spriječiti buduće dugotrajne ozljede, započnite s nekoliko jednostavnih korektivnih vježbi za poboljšanje načina sjedenja, stajanja i hodanja. 

I ne brinite, za savladavanje dobrog držanja ne treba vam puno vremena. Ustvari, često se radi samo o tome da budete svjesni svog držanja i da ne ležite u stolcu niti da grbite leđa gledajući u mobitel, piše Bright Side.

Pogledajte video za vježbanje kod kuće:

Pokretanje videa...

01:28

1. Postanite svjesni svog držanja

Prvi korak je da postanete svjesni svoje posture, odnosno držanja tijela. Slika govori više od 1000 riječi, stoga zamolite nekog da vas fotografira s prednje, stražnje i bočne strane, bez da se puno namještate i ispravljate. Pogledajte fotografije, usporedite te se svjesno odlučite da ćete popraviti svoje držanje.

2. X na leđa

Specijalističke trake ili steznici su jedno od sredstava koje može držati tijelo u ispravnom položaju te stvoriti svijest o tome koliko se pogrbljujete. Steznici ne rješavaju problem zaobljenih leđa u gornjem dijelu (torakalna kifoza), ali mogu poslužiti u olakšavanju vizualizacije ispravnog položaja donjeg dijela leđa. 

3. Sjednite sa stopalima na podu

Česta je navika križanja nogu pri sjedenju. Dugotrajno držanje nogu preko noge smanjuje cirkulaciju u nogama i time višestruko šteti vašoj posturi i izgledu tijela. Usvojite naviku sjedenja tako da vam leđa s nogama čine pravi kut, a stopala su položena ravno na pod.

Puno ih tako sjedi, no mogu li prekrižene noge štetiti zdravlju?
Puno ih tako sjedi, no mogu li prekrižene noge štetiti zdravlju?

4. Stavite ručnik na sjedalo

Automobilsko sjedalo je mjesto gdje se često pogrbljujemo, a pomoći si možete zarolanim ručnikom koji ćete staviti u njegovo dno. To će poduprijeti lumbalni dio kralježnice i spriječiti loše držanje.

5. Kad stojite - stavite ruke u stražnje džepove

Kad stojite i dobro se držite, onda 'stojite visoko'. Ako ste više navikli da ramena imate prema unutra,  a gornji dio leđa nagnut prema naprijed, postoje neke jednostavne vježbe za brzo mijenjanje ove navike. Primjerice, stavljajući ruke u stražnje džepove, primorate otvaranje ramena i odmah ćete se uspraviti.

6. Uvucite trbuh kad god vam se pruži prilika

Kada stojite, hodate ili sjedite uvucite trbuh, ne samo zbog estetike već i zbog prevencije bolnih stanja. Držanje stalnog tonusa mišića trbuha štiti vašu kralježnicu i drži je u povoljnijem položaju. Ovaj lagani tonus mišića ne podrazumijeva zadržavanje daha, nego uvlačenje trbuha pomoću mišića trbuha. Rezultati će biti i više nego zadovoljavajući.

Cijeli dan ste za laptopom? Evo kako smanjiti ukočenost i bol
Cijeli dan ste za laptopom? Evo kako smanjiti ukočenost i bol

7. Dok držite mobitel

Osim da smanjite upotrebu mobitela možete osvijestiti svoje držanje pri njegovoj upotrebi tako da podignete ruke, a ne da savijate vrat prema naprijed.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno