Lifestyle

Komentari 25

Puno ih tako sjedi, no mogu li prekrižene noge štetiti zdravlju?

Puno ih tako sjedi, no mogu li prekrižene noge štetiti zdravlju?

Prekriženih nogu najčešće sjede žene jer je to 'ženstveno' no postoje i muškarci koji su usvojili tu naviku. Sada liječnici preispituju utjecaj ovakve poze na zdravlje - od vena u nogama do držanja tijela i porasta tlaka...

Kod sjedenja jako puno žena ima nešto zajedničko: prekriže noge jednu preko druge, a prvotno je ta poza nastala kako bi se 'spriječilo zavirivanje pod suknju'. Danas nije neobično vidjeti ni muškarce da tako sjede i mnogi su preuzeli tu naviku, koju je teško prekinuti.

Međutim, takvo sjedenje ima svojih mana, piše Times of India

Pogledajte video o olakšavanju bolova prirodnim putem:

Škodi stopalima i živcima

Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.

Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Veza s povišenjem tlaka

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni tlak u tijelu čak i ako problemi s tlakom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Varikozne vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak tzv. "paukovih vena". Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekriženih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Ali, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Lošije držanje i bolovi

Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u kukovima.

Najčitaniji članci