Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

TV medicina je opasna za život zbog glumaca koji malo znaju

Liječnici iz "Hitne službe" i "Uvoda u anatomiju" ne bi položili ni prvu godinu medicinskog fakulteta, a u svakoj epizodi serije "Dr. House" pronađe se jedna mana

24sata
Foto: 24sata
5 komentara

Mislite li da ćete iz “liječničkih sapunica” naučiti nešto o medicini, u opasnoj ste zabludi, tvrdi dr. Andrew Moeller. Odgledao je 364 epizode serija “Dr. House”, “Uvod u anatomiju” i “Hitna služba” te utvrdio da njihovi liječnici nemaju pojma, osobito o epilepsiji. U 46% scena napadaja grand mal pokušavaju pacijenta zadržati na mjestu (čime bi ga samo mogli ozlijediti) i stavljaju mu nešto u usta kako se ne bi ugrizao za jezik (što je zastarjeli postupak). Kanadski liječnik dr. David Greenberg obožavatelj je serije “Dr. House”, no svakoj epizodi pronađe barem jednu manu. Tako je “uhvatio” sveznajućeg liječnika kako pogrešno daje injekcije, a u jednoj epizodi sam upravlja rendgenom, za što uopće nije osposobljen. A malo i kasni u svojim genijalnim zaključcima:

- Imao sam izvanrednog mentora. Da je on na mjestu dr. Housea, svaka epizoda trajala bi oko tri minute jer bi odmah shvatio što muči pacijenta - tvrdi dr. Greenberg.

Podvezivanje uda može biti kobno

U filmovima krvarenje često zaustavljaju podvezivanjem uda, čak i ako je riječ o sitnim ogrebotinama. No to dovodi do prekida cirkulacije, što može izazvati odumiranje tkiva, pa se u stvarnosti primjenjuje samo iznimno - kad sve druge metode zakažu.

Oživljavanje je presporo

Scene reanimacije najčešće su medicinske scene u filmovima, ali i često sadrže najviše pogrešaka. Masaža srca najčešće je prespora, a i traje prekratko, oko nekoliko minuta prije nego što pacijenta proglase mrtvim. U stvarnosti reanimacija traje barem 45 minuta, a može se oduljiti i nekoliko sati. Također, TV liječnici pogrešno primjenjuju defibrilator.

Crtane ribice bolje prikazuju amneziju od ‘ozbiljnih’ filmova

U većini filmova pacijenti koji pate od amnezije često gube svoju osobnost i identitet. No amnezija ne mijenja osobnost, nego narušava sposobnost učenja i pamćenja novih informacija. Zbunjena ribica Dora iz “Potrage za Nemom” tako pokazuje simptome prave amnezije. U Hollywoodu udarac u glavu najčešće izliječi amneziju, što nema nikakvog uporišta u medicini.

Kloroform nije bezopasan

Pogreške su česte i u krimićima. Žrtve omamljene kloroformom bude se bez povraćanja i trajnih oštećenja organa. Rane od metka brzo zacjeljuju čim se metak izvadi bez obzira na moguća oštećenja žila, živaca i kostiju, a detektivi onesviješteni udarcem u glavu uvijek izbjegnu potres mozga, trajna oštećenja mozga, pa i amneziju.

Pacijenti u komi nisu trnoružice

U filmovima pacijenti koji godinama leže u komi uredno su obrijani, preplanuli i mišićavi, a u stvarnosti pate od atrofije mišića i rana od ležanja. Izgledaju kao da spavaju, a u stvarnosti se često grče i imaju otvorene oči. Iz kome se bude naglo, katkad i od uboda komarca, te su često odmah svjesni i pokretni iako bi im za to trebali mjeseci fizioterapije. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message