Lifestyle

Komentari 49

U 10 koraka do samokontrole: Osvijesti ljutnju i nađi rješenje

U 10 koraka do samokontrole: Osvijesti ljutnju i nađi rješenje

Čim vas nešto iznervira, aktivira se amigdala i tjera vas da reagirate impulzivno. No možete je istrenirati da ‘otpleše’ od problema, tvrdi psihijatar Mark Goulston

Mozak je evolucijski predodređen za sreću, baš kao što je automobil predodređen za vožnju. No kao što je automobilu potrebno gorivo kako bi se pokrenuo, mozgu su potrebni hormoni i neurotransmiteri. Srećom, da biste ga napunili, dovoljno je trčati ili provesti strastvenu večer jer fizički napor i seks, čak i bez orgazma, potiču lučenje endorfina. Ovaj je prirodni analgetik čak 20 puta moćniji od morfija, prema kojem je dobio ime, i zahvaljujući njemu maratonci mogu završiti stazu iako bi trebali “umirati” u bolovima. 

Hormon koji je našim davnim predcima omogućio da ranjeni pobjegnu gladnim lavovima ne samo da će vas pretvoriti u superjunaka nego će i ojačati imunitet te smanjiti glad. Ako vam se baš i ne da trčati - pojedite kockicu, dvije čokolade ili se nasmijte od srca i bezbolno potaknite lučenje ove “droge”. 

Nakon što razvijete supermoći, pobrinite se za zadovoljstvo - dopamin. Bez obzira na to jeste li pronašli izgubljene ključeve ili ste upravo obojili sobu, ovim spojem vam mozak poručuje “bravo” te nagrađuje osjećajem uzbuđenja i sreće. Zato si za dnevnu dozu euforije postavite cilj te ga ostvarite. A za dvostruku dozu - složite popis obveza i usrećite se svaki put kad nešto precrtate. Kako je praljude poticao da istražuju i da budu uporni, ima dvije itekako ugodne nuspojave. Povećava motoričke sposobnosti i budnost te se aktivira čim je nagrada na vidiku. Baš kao što je žednog pračovjeka usrećio pogled na oazu, modernog će čovjeka usrećiti to što se bliži kraj radnog dana. S druge strane, radoholičari koji ostaju na poslu ovisnici su o serotoninu. 

Kad pobijedite u igri “čovječe ne ljuti se”, održite besprijekornu prezentaciju ili vas prijatelj pohvali, javlja se hormon koji potiče samopouzdanje. Zbog njega su se prvi kromanjonci natjecali tko će uloviti većeg jelena, a danas potiče ljude da se natječu i “hrane” tuđim pohvalama. No za ovaj “egoistični” hormon zadovoljstva nije nužno nadmašiti druge nego povećati samopouzdanje. Tako će pasti ako čovjek izbjegava sukob pod svaku cijenu, osjeti se isključenim ili prešuti nepravdu, a povećati čim vas netko pohvali. Hobiji su najbolja “ljekarna” za redovitu nabavu oksitocina. Od slikanja do sporta, bavite se onime u čemu ste dobri i zaslužite svojih pet minuta slave.  

Za četvrtu vrstu sreće zagrlite dijete, poigrajte se s kućnim ljubimcem, otiđite na kavu s prijateljem ili podijelite bezazleni trač s kolegom. Mozak će početi stvarati oksitocin, “molekulu povezivanja”. U prošlosti, zahvaljujući njemu, ljudi su se ugodnije osjećali u društvu pa, kad vam nedostaje partner koji je već tjedan dana na putu, zapravo patite od apstinencijske krize - zbog premalo zagrljaja i vođenja ljubavi padaju i razine oksitocina na koje ste navikli. I neće pomoći ni Skype, ni “Fejs”, ni ostale društvene mreže - ovaj hormon se luči samo kod izravnog razgovora i dodirom, a prava “poplava” nastaje kad mama grli bebu. 

Blaženi nakon treninga

Intenzivna vježba osim endorfina potiče i endokanabinoide, spojeve slične marihuani. Osim zadovoljstva taj mehanizam tjera ljude da se odmore.

Hormon energije 

Adrenalin smanjuje bol, povećava snagu i puls pa stvara i svojevrsnu ovisnost. No uništava srce i slabi finu motoriku. 

Ne pucaj, kontrola se može istrenirati

Stres je ubojica sreće i blokira mehanizme mozga. Kako biste ga se riješili, razmišljajte kao zebra. 

- Stavite se nakratko u njezinu kožu. Dok pase, svaki tren može je zaskočiti lav. Dok ide na pojilo, može je zaskočiti lav. Dok ide spavati, može je zaskočiti gepard. Ali ona se ne brine. Da na čovjeka vreba krvoločni predator svaki put kad ode na ručak, u kupaonicu ili krevet, umro bi od brige - ističe u knjizi “Zašto zebre nemaju čir” dr. Robert Sapolsky. 

Zebre, baš kao i ljudi, osjećaju stres, koji je itekako koristan mehanizam. U djeliću sekunde daje supermoći. Pred neposrednom opasnosti aktivira adrenalin, ubrzava reflekse, daje snagu i poboljšava vid. No zebra je pod stresom samo kad se opasnost pojavi. Ne brine se oko toga što će biti sutra, ne brine se hoće li pašnjak i dogodine imati trave niti hoće li njezine male zebre odrasti u uspješne preživače. Zahvaljujući čeonom režnju, čovjek može planirati i predviđati budućnost, no zbog njega će jednako reagirati na zamišljeni crni scenarij kao i na lava u neposrednoj blizini. 

Ne postoji jednostavan recept za brisanje stresa osim redovitog “pražnjenja” trčanjem, opuštanjem i treniranjem razlikovanja stvarne opasnosti od brige na koju ne možemo utjecati. No za psihu je najpogubnija amigdala. Aktivira se čim vas nešto uzruja, a ako vas nešto posve rastroji, “otet” će mozak i tjerati ga da reagira impulzivno. No taj emotivni dio mozga možete istrenirati da “otpleše” od problema. I to u samo deset koraka. Amigdala je emotivac “lak na okidaču”, a uz vježbu psihijatra dr. Marka Goulstona problemom će se početi baviti dio čeonog režnja koji je razumniji. 

U deset koraka naučite koristiti dio mozga koji je zadužen za samokontrolu

Najčitaniji članci