Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
136 komentara

U 2 mjeseca 6 kg sala manje: Dril za skidanje masnoća...

Trening razvijen za vojnike obožavaju žene koje brzo izgube višak masnoća. Može se izvoditi bilo gdje, a kasnije je dovoljno 20 min vježbe na dan za održavanje

Borna Filić/Pixsell
Foto: Borna Filić/Pixsell
136 komentara

Vježbe ‘pakleni marinci’ ili ‘medvjeđi hod’ ni meni kao bivšoj sportašici nisu prizivali ugodno prijepodne na Jarunu. 

Zamišljala sam da ću na treningu bootcampa, koji je razvijen iz vojničkog treninga, iskusiti dril američkih marinaca, no sunce i umirujući glas fitness trenera Dragana Šurlana natjerao me da nakratko zaboravim muke koje me čekaju. 

- Počinjemo dinamičkim zagrijavanjem i razgibavanjem, a zatim vježbamo s težinom vlastita tijela; dakle, bez utega i dodatnih pomagala. Trening koji radimo kombinacija je aerobnih i vježbi snage. Bootcamp obožavaju žene jer ojačava mišiće cijelog tijela, poboljšava kondiciju te sagorijeva višak masnoća i od njega se ne dobiva na masi - objasnio je Dragan, a meni su se svejedno u mislima vrtjele slike žestokih kondicijskih treninga čučnjeva, sklekova i trbušnjaka. Trening sam počela lagano trčeći uzbrdicom do skrivenog blaga (tzv. bootcamp scavenger hunt), odnosno popisa vježbi koji je Dragan skrio na obližnjem stablu, a prema kojem sam radila sljedećih 60 minuta. Lagano sam se zadihala, kao i nakon svake vježbe marinaca, sklekova, puzanja na sve četiri te istrčavanja laganih uzbrdica. Dok sam na kraju blago umorna provodila vježbe istezanja svih mišića koje sam uposlila, Dragan mi je rekao kako je, jedanput kad ljudi nauče vježbati, dovoljno trenirati 20-ak minuta na dan za efekt kakav biste htjeli. 

Borna Filić/Pixsell

- Većina postaje zadovoljnija tijelom jer radimo na uspostavljanju pozitivnog odnosa s njim. A to je po meni nešto ‘čudesno’. Izgubiti šest kilograma masnoće u šezdeset dana je O.K., no osjetiti promjenu na tijelu i usvojiti način života koji pruža bolju kvalitetu je neprocjenjivo - govori profesor psihologije koji je studij završio u Americi te se tamo školovao i za fitness trenera. Mene je, umjesto iscrpljenosti, pozitivan naboj (uz pokoji lagano bolni mišić od polučučnjeva i sklekova dan poslije) natjerao da cijeli dan uživam u osjećaju da sam nešto dobro učinila za svoje tijelo.

Pravilno disanje

Glavni dio treninga provela sam u skokovima ‘berući voće’, koljenima pokušavši dotaknuti laktove u položaju za sklek, a zatim se spuštala na rukama i, pužući kao medo na sve četiri, jedva izvlačila po jedan sklek. Slijedile su dvije serije polučučnjeva pa istrčavanje dvije uzbrdice. Pri vrhu svake sam skoro ispustila dušu pa mi je Dragan rekao da udišem na usta kod tako ekstremnog napora.

Borna Filić/Pixsell

Plan bootcamp treninga: Marinci, skokovi i istezanje

  • Zagrijte se pet minuta (trčanje + dinamično zagrijavanje - razgibajte se)
  • Započnite vježbe - skokovi iz polučučnja, spuštanje u poziciju skleka i natrag(radite svaku vježbu 30 sekundi po dvije serije)
  • Odmorite se minutu 
  • Potrčite otprilike 20 metara i prohodajte natrag te napravite 30 sekundi planka. Ponovite još dva puta
  • Napravite 5 marinaca, 10 iskoraka i 20 jumping jacks-ova
  • Popijte vode i odmorite se minutu
  • Istegnite se
  • Kako se osjećate?

Zapišite cilj, izradite plan i nećete odustati

Dok sam trčala uza zadnje dvije uzbrdice, Dragan mi je rekao da razmislim o zdravom obroku koji ću pojesti nakon treninga. 

Koliko ima grama proteina u žlici kikirikija, pitao me, a ja sam dvojila. Uslijedilo je potpitanje: ‘Koji ćeš zdrav međuobrok pojesti poslije treninga?’. Kao iz topa sam izvalila: ‘Šaku suhih smokava ili jabuku’. 

A on se nadovezao. 

- Možeš uzeti i malo kvalitetnih proteina, bademe ili kikirikije. Svako jutro možeš popiti čašu mlake vode s četvrtinom iscijeđena limuna. Preporučujem dan početi doručkom. To može biti zeleni smoothie (s bananom, špinatom i žlicom samljevenih lanenih sjemenki). I pij do 2,5 litre vode na dan - napomenuo je te dodao da bi rekreativci trebali jesti četiri manja, balansirana obroka te izbjegavati čips i čokoladice između obroka. Prehrana i vježbanje, odnosno cjelovit pristup zdravlju, važni su za tijelo i izgradnju samopouzdanja, kaže.

Borna Filić/Pixsell

- Treba unositi što manje toksina kroz hranu i pića. Svaki dan pronađite vremena za rituale za umanjivanje stresa; dovoljno je pet minuta. Svjesno dišite, poslušajte omiljenu pjesmu, prošećite po suncu ili uživajte u šalici zelenog čaja. Na pitanje kako ostati motiviran jedanput kad ostvarimo cilj (na primjer, smršavimo), kaže da, ako zapišemo ciljeve i zapitamo se koliko su nam važni, bit će se lakše pokrenuti, vježbati i jesti zdravo. 

- Krećemo li u dan s namjerom da se posvetimo sebi i cilju, veća je mogućnost da ćemo ustrajati. A ako vidimo i osjećamo rezultate, nećemo odustati - govori.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message