Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U 40 godina nestalo više od 50 posto populacije orangutana

U 40 godina nestalo više od 50 posto populacije orangutana
4

Više od 50 posto ukupne populacije orangutana nestalo je u posljednjih nekoliko desetljeća. Za to je najviše kriv čovjek koji zbog proizvodnje palmina ulja uništava njihova staništa

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ako može ona, mogu svi: S 34 godine i Sandra zna oprati ruke

Osim što masovno krčenje šuma radi proizvodnje govedine i palminog ulja utječe na klimatske promjene, ono je ugrozilo i mnoge životinjske vrste. A među one koje se nalaze pred izumiranjem spadaju orangutani čije je stanište na Borneu i Sumatri gotovo u potpunosti uništeno u posljednja četiri desetljeća. I za to je najviše kriv čovjek. 

POGLEDAJTE VIDEO: Orangutan napao bager koji mu je srušio stablo

Pokretanje videa...

01:29

Tamošnje tropske šume krče se radi proizvodnje palmina ulja, masovne izgradnje naselja i cesta, a dodatno ih uništavaju razorne klimatske promjene zbog kojih su uslijedile i suše. Njihovu opstanku prijeti i ilegalno trgovanje egzotičnim životinjama, a orangutani se masovno izlovljavaju i zbog hrane - jedu ih domorodački narodi Bornea, ali i migranti te drvosječe budući da tamo još nema zabrane izlova ove vrste. Uslijed svih ovih čovjekovih aktivnosti, godišnje čak od 2000 do 3000 tisuće orangutana doslovno nestane s lica zemlje.

U posljednja četiri desetljeća tako je nestalo više od 50 posto populacije orangutana, a ako se ovako nastavi u idućih 50 godina mogli bi u potpunosti izumrijeti. Prema posljednjim podacima, u tropskim šumama Sumatre trenutno živi 14.600, a na Borneu 104.700 jedinki ove vrste.  Ipak, napori nekih znanstvenika bude nadu u njihov opstanak. 

Deforestation and wildlife in Borneo

Konzervatorica i znanstvenica dr. Biruté Mary Galdikas već 40 godina proučava zajednicu orangutana na Borneu. Tamo je prvi puta došla još 1971. godine. Mjesto na kojem je u suradnji s kolegama znanstvenicima htjela osnovati udrugu koja će se baviti istraživanjem i zaštitom orangutana, nije bilo ni ceste, telefonskih veza ni električne struje pa su je mnogi kolege odgovarali od nauma, uvjeravajući je kako je njezina misija nemoguća. 

Deforestation and wildlife in Borneo

No nije se dala razuvjeriti, a njezina se upornost isplatila. Osnovala je kamp nadjenuvši mu ime Leaky po svom mentoru, antropologu dr. Louisu Leakeyju. Četiri godine kasnije, u nadi da popularizira problem s kojim se suočava populacija orangutana, napisala je naslovnu temu za National Geographic. Sve ostalo je povijest pa je tako do sada njezina organizacija, koja je utrošila više od 150.000 sati istraživačkog rada, u prirodno stanište vratila više od 500 jedinki. 

Trenutno u centru na Borneu živi 300 orangutana koji će nakon oporavka biti vraćeni u prirodu. U centru brigu oko zlostavljanih, izmučenih i ozlijeđenih orangutana brigu vodi 135 ljudi. Svatko tko želi, može im pomoći. Na stranicama organizacije Orangutan.com možete uplatiti godišnju donaciju u visini od 100 američkih dolara. 

Pogledajte video koji su snimili zaposlenici centra, a u kojem Krista dr. Galdikas pjeva 'Sretan rođendan': 

Donacijom možete olakšati i Kristin život. Ova je orangutanica na svijet došla upravo u ovom centru. Nažalost, majka ju je odbacila vrlo brzo nakon porođaja. Od tada o njoj brinu njezini vršnjaci uz čiju pomoć savladava sve životne prepreke. Sada je u fazi prilagodbe na život u divljini pa na šetnje u šumi ne voli ići sama, s njom uvijek moraju ići barem dva dobrovoljca. Uzme ih oboje za ruke, pa se tek onda uputi u šumu. No, čim osjeti strah, grčevito ih obgrli oko nogu. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Apel amazonskih poglavica: Spriječite bušenje nafte i uništavanje prašume

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...