Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

U borbi protiv viroza pomažu čaj i juha, ali i sušilo za kosu

U borbi protiv viroza pomažu čaj i juha, ali i sušilo za kosu
1

Kokošja juha, češnjak, pa čak i grah s kiselim kupusom skratit će trajanje infekcija dišnih puteva, a kod prehlade pomaže i inhalacija vodene pare i eteričnih ulja

VIDEO

Prehlada i gripa rijetko su opasne, no njihovi simptomi redovito su vrlo neugodni. Reagirate li brzo, možete znatno ublažiti tegobe, kažu liječnici. I kod prehlade i kod gripe ključ brza oporavka je u dovoljnom unosu tekućine i hranjivih tvari u organizam te mirovanju. 

Prehlada i gripa, koje uzrokuju virusi različitih tipova, izrazito su zarazne; njihovi se virusi mogu prenositi zrakom i dodirom s predmetima kao što su telefoni i kvake. Stoga je važno paziti na higijenu, ali i ojačati imunitet prehranom.

- Odmah ujutro dobro je popiti čašu mlake vode s nekoliko kapi limuna s ili bez meda kako biste potaknuli izlučivanje sline i obranili se od infekcija - savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

U početnoj fazi prehlade i gripe najbolji je izbor kokošja juha. Znanstvenici smatraju da otprilike 1 i 1/2 šalica juhe može smanjiti upalne procese u plućima, što je uobičajen simptom mnogih bolesti dišnih puteva. Iako mehanizam djelovanja kokošje juhe još nije poznat, pretpostavlja se da ta juha pomaže usporiti aktivnost neutrofila, bijelih krvnih stanica koje mogu stvoriti nakupinu sluzi u plućima i tako izazvati začepljenost. Znanstvenici su otkrili da gotove inačice kokošje juhe, kao i one domaće, mogu postići jednak protuupalni učinak. Također, udisanje pare vruće juhe može privremeno pomoći otvoriti kanale u nosu. Nakon juhe dobro je prijeći na povrće:

- Prokulica, kupus, kiseli kupus, brokula i cvjetača su niskokalorične namirnice, sadrže prehrambena vlakna i vitamin C koji pomaže kod viroza. Pripremaju se na pari ili lagano kuhane. Kombinirajte ih s pirjanim mesom, kuhanim jajima ili integralnom rižom - kaže Sandra Marić Bulat i dodaje:

- Grah na varivo, osobito s kiselim kupusom, niskokalorijski je obrok bogat vlaknima. Od začina je dobro dodavati đumbir, kurkumu i čili. Češnjak u jela dodajte pred kraj kuhanja, a crveni luk možete staviti u početku, i to cijelu glavicu.

Češnjak je najbolji prirodni lijek protiv viroza

Aktivne tvari češnjaka su alicin i alin, koji dokazano ubijaju mikroorganizme. Ako možete, držite malen režanj češnjaka u ustima te udišite njegove pare u grlo i pluća. Kad okus postane prejak, brzo ga sažvačite u komadiće i progutajte s vodom. 

Cink jača imunitet 

Na prvi znak prehlade uzmite pastile cinkova glukonata svakih nekoliko sati. Studija je pokazala da osobe koje su uzimale pastile cinka, u kojima je bilo oko 13 mg ovog minerala, svaka dva sata riješile su se tegoba tri dana prije.

Vitamin C skratit će trajanje viroza 

Na prve simptome počnite uzimati vitamin C uz jelo. Iako neće izliječiti prehladu ili gripu, jača imunitet te skraćuje trajanje simptoma. Dobri izvori vitamina C su agrumi, kivi i paprika.

Brazilski oraščići bogati su selenom 

Nastojte jesti hranu bogatu antioksidantnim mineralom selenom. Istraživanja pokazuju da nedostatak selena može produljiti simptome gripe, uključujući i trajanje bolesti te plućne upale. Selena najviše ima u brazilskim oraščićima. 

Lakše se diše uz eterična ulja i sušilo za kosu

Udisanje zagrijanog zraka može vam pomoći da se brže riješite virusa koji izazivaju gripu i prehladu. Pritom vam može pomoći i sušilo za kosu. Prema britanskom istraživanju, ljudi koji su udisali ugrijani zrak imali su upola manje simptoma prehlade u usporedbi s onima koji su udisali zrak sobne temperature. Stavite sušilo za kosu na toplo (ne vruće), držite ga udaljeno od lica i udišite zrak kroz nos koliko dugo možete - najmanje dvije ili tri minute, a idealno bi bilo 20 minuta. 

Poznatija metoda čišćenja dišnih puteva je udisanje vodene pare. Izlijte kipuću vodu u veliku zdjelu, nagnite se preko zdjele, a preko glave i zdjele prebacite ručnik da napravite šator. Udišite kroz nos te izdišite kroz usta od pet do deset minuta. Nemojte staviti lice preblizu vodi da se ne opečete, a zdjelu stavite na čvrst stol. Da poboljšate učinkovitost inhalacije parom, dodajte u vodu nekoliko kapi ulja majčine dušice ili eukaliptusa. Zatvorite oči dok udišete jer kombinacija pare i eteričnih ulja može nadražiti oči. 

Vodi za inhaliranje možete dodati i sušeno bilje za čajeve. Osobito učinkovite pokazale su se majčina dušica, kadulja, ružmarin i bazga. Kad ispuhujete nos, trebali biste to raditi nježno. U suprotnom biste mogli stvoriti reverzni pritisak, koji može poslati viruse ili bakterije u sinuse. Da smanjite rizik, ispuhujte jednu po jednu nosnicu. Stavite nekoliko kapi ulja eukaliptusa na džepni rupčić. Kad osjećate da vam je nos začepljen, stavite ga na nos i udišite. 

Riječ stručnjaka: Tanja Pekez-Pavliško, dr. opće medicine

Kapi za nos važne su kod djece sklone upalama uha

Treba razlikovati gripu od ostalih viroza. Gripa se pojavljuje krajem kalendarske godine, prati je visoka temperatura koja se može popeti i do 40 stupnjeva i teško se skida te traje nekoliko dana. Ostale viroze praćene su nižom temperaturom, traju kraće, a kod prehlade povišena temperatura izostaje. Liječenje je simptomatsko, a sastoji se od skidanja temperature (tuširanje, uzimanje dovoljno tekućine, više nego uobičajeno, lagana hrana). Kod jako izražene prehlade uzimaju se kapi za nos, osobito kod djece koja su podložna upalama uha - tada to trebaju biti dekongestivi, a ne samo fiziološka otopina.

Kapi za nos

Ako vam je začepljen nos, poslužite se kapima, no nemojte ih upotrebljavati dulje od tri dana jer mogu imati suprotan učinak i pogoršati začepljenost nosa. Neškodljive kapi za ispiranje nosa možete napraviti tako da rastopite 1/4 šalice morske soli i 1/4 šalice sode bikarbone u 250 ml tople vode te medicinskom špricom lagano nanesite u jednu nosnicu dok drugu držite začepljenu. Pustite da iscuri i nježno ispušite nos. Ponovite dva-tri puta, a zatim prijeđite na drugu nosnicu.

Limun i sol pomažu kod bolova u grlu

Ako imate grlobolju, napunite čašu od 250 ml toplom vodom. Dodajte u vodu žličicu soli i grgljajte. Sol će ublažiti bol. Tradicionalna otopina za ispiranje grla je iscijeđen limun u čaši tople vode. Limun je idealan jer stvara kiselo okruženje koje je nepovoljno za rast bakterija i virusa te tako skraćuje trajanje bolesti.

Ukočenost vrata

Gripa može izazvati tešku ukočenost vrata. Da smanjite bol, smočite ručnik, iscijedite ga, stavite ga u plastičnu vrećicu i grijte u mikrovalnoj pećnici 60-ak sekundi. Ili jednostavno namočite ručnik u jako toplu vodu pa ga iscijedite. Provjerite da nije prevruć. Omotajte vrat i ramena te lezite (stavite ispod sebe veliki ručnik da ne smočite krevet). Da biste zadržali toplinu, oko mokrog ručnika omotajte suhi ručnik.

Gorušica za lakše disanje

Protiv kongestije (sluzi u prsima) smrvite tri žlice sjemenki gorušice u prah, dodajte to u šalicu brašna ili finu zobenu kašu pa ulijte dovoljno vode da napravite pastu. Preko prsa namažite sloj vazelina da zaštitite kožu pa nakon toga namažite pastu. Nemojte držati oblog dulje od 15 minuta jer može nadražiti kožu. Udisanje para gorušice pomaže i kod začepljenih sinusa.

Jednodnevni post ublažava sve tegobe

Želučana viroza ili virusni gastroenteritis pojavljuje se podjednako često kao gripa ili prehlada, a najčešće se prenosi prljavim rukama ili zaraženom hranom i pićem. Uglavnom je uzrokuju rotavirus ili norovirus, a od simptoma se pojavljuju vrućica, mučnina, povraćanje, glavobolja, grčevi te vodenasta dijareja. Prvi dan viroze simptomi su najjači, a drugi i treći dan polako će prestajati, osim kod težih slučajeva. 

Budući da je dehidracija najopasnija posljedica želučane viroze, spriječite je pravodobnim uzimanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine te tako da što češće sišete kockice leda ili uzimate male gutljaje vode, najbolje svakih pet minuta. Ako i nju povratite, pričekajte 30-60 minuta pa ponovno pokušajte. Tijekom zaraze vrlo je važno što više se odmarati. Izbjegavajte bilo kakve fizičke aktivnosti i spavajte koliko god možete. Prvi dan nakon zaraze najbolje je ništa ne jesti, a kad simptomi popuste, jedite dijetnu hranu poput dvopeka, riže, nemasnih juha i banana. 

Juha bi trebala biti nemasna, a neslana hrana bogata složenim ugljikohidratima (pire od krumpira, prepečenac ili riža) najmanje će nadraživati probavni sustav. Treba jesti bijelu rižu i oguljen krumpir jer slojevi mekinja smeđe riže i krumpirova ljuska sadrže netopljiva vlakna koja samo mogu pogoršati dijareju. 

Nepodnošenje laktoze, lijekovi i stres mogu izazvati probavne tegobe

Uzročnici dijareje mogu biti nepodnošenje laktoze, stres, hrana koja sadrži sorbitol, određeni lijekovi, prevelike doze vitamina C ili antacidi koji imaju magnezij. U tim slučajevima obično je dovoljno prestati uzimati tvari koje su dovele do dijareje. Upalna dijareja (ili kronična dijareja) nije toliko čest oblik bolesti i najčešće je povezana s medicinskim stanjima kao što su kolitis, sindrom prenadraženog crijeva te drugim bolestima probavnog trakta i crijeva. 

Crni čaj ili čaj od listova kupine olakšavaju tegobe

Pijte crni čaj sa šećerom. Čaj će rehidrirati tijelo te ima adstringentne tanine koji pomažu u smanjivanju crijevne upale i zaustavljaju apsorpciju toksina u crijevu. Taninima bogate kupine dugo se već koriste kao narodni pripravak za liječenje proljeva. Za pripravu čaja od kupina stavite 1,5 g osušenog kupinova lišća u šalicu kipuće vode. Ostavite deset minuta i procijedite.

Izbjegavajte kavu, suhe šljive, alkohol i sokove

Tijekom napadaja dijareje izbjegavajte hranu koja sadrži kofein jer on može pogoršati simptome stimulirajući aktivnost debelog crijeva. Ostala hrana koja može pogoršati dijareju uključuje suhe šljive, voće i voćne sokove, masnu hranu, jako začinjenu hranu i alkohol. Izbjegavajte i hranu bogatu netopivim vlaknima.

Korisno je uzimati probiotike

Iako je mliječne proizvode bolje izbjegavati tijekom želučanih viroza, iznimka su jogurt, kefir i acidofil sa živim bakterijama koji pomaže u obnovi zdrave razine tih bakterija u crijevu te može ubrzati oporavak od proljeva. Dobro je uzimati i kapsule s probioticima, koji pomažu i ako je proljev izazvan antibioticima.

Otopina za rehidraciju pomaže

Ako imate obilnu dijareju, trebate nadomjestiti tjelesne zalihe vodom te elektrolitima natrijem, kalijem i klorom. Mješavinu za rehidraciju možete nabaviti u ljekarnama (npr., Rehidromix) ili je napraviti sami tako da pomiješate 1/2 žličice soli i četiri žličice šećera s litrom vode. Dodajte malo soka od naranče ili limuna. Popijte litru tekućine tijekom dana. Nemojte rabiti veće količine šećera ili soli jer višak tih minerala može dehidrirati tijelo.

Banane su bogate vlaknima i kalijem

Hrana koja sadrži pektin, vrstu topljivih vlakana (poput jabuke, banane i mrkve), pomažu regulirati tvrdoću stolice. Banane su bogat izvor kalija, koji se često gubi tijekom prevelike eliminacije tekućina iz organizma. Treba izbjegavati jabučni sok jer može pogoršati proljev, a mrkvu je najbolje kuhati da malo omekša i izmiksati s malo vode da dobijete pire.

Stop želučanoj virozi: Olakšaj grčeve i probleme s probavom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'