Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

U Brazilu rođena prva beba iz maternice preminule donorice

Liječnik u Sveučilišnoj bolnici u Sao Paulu, Dani Ejzenberg, koji je vodio istraživanje, kazao je da ovaj zahvat otvara mogućnost ostvarenja majčinstva svim ženama koje se bore s neplodnošću

Medical team hold the first baby born via uterus transplant from a deceased donor, at the hospital in Sao Paulo
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Brazilka kojoj je presađena maternica preminule zdrave donorice u utorak je na svijet donijela zdravu djevojčicu, što je prvi takav slučaj u svijetu, ističu liječnici i znanstvenici koji su o njemu izvijestili u medicinskom časopisu Lancet. 

Doctors perform the womb transplant procedure at the hospital in Sao Paulo | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Velika je to nada za žene koje se u cijelom svijetu bore s neplodnošću, smatraju znanstvenici, a rođenje djevojčice značajno će proširiti mogućnost tretmana za sve parove koji su dosad bez uspjeha pokušali dobiti potomstvo.

Slični su operativni zahvati već primjenjivani u Švedskoj i Americi, no dosad se uvijek radilo o maternici žive donorice. Naime, svih dosadašnjih deset pokušaja obavljenih u Sjedinjenim Državama, Češkoj i Turskoj, tijekom kojih se pokušalo obaviti presađivanje maternice preminule donorice dosad je bilo neuspješno. 

Objavljuje Dani EjzenbergPetak, 12. listopada 2018.

Prekretnica je brazilski slučaj. Majka djevojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog rijetkoga genetskog poremećaja rođena bez uterusa.

U rujnu 2016. godine u klinici u Sao Paulu presađena joj je maternica 45-godišnje donorice koja je umrla uslijed izljeva krvi u mozak. 

Operativni zahvat trajao je gotovo 11 sati. U iznimno zahtjevnoj operaciji kirurški je tim pažljivo povezivao vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.

KASNIJE TRUDNOĆE Čak 82% žena iznad 35 godina uspijeva jako brzo zatrudnjeti

Sedam mjeseci nakon operacije u uspješno presađenu maternicu usađeno je osam oplođenih jajnih stanica, a trudnoća je prošla pod liječničkim nadzorom i bez komplikacija.

Zdravo žensko novorođenče rođeno je carskim rezom u 35. tjednu trudnoće i teži 2,550 grama.

Liječnik u brazilskoj Sveučilišnoj bolnici u Sao Paulu, Dani Ejzenberg, koji je vodio istraživanje kazao je da ovaj operativni zahvat otvara mogućnost ostvarenja majčinstva svim ženama koje se bore s neplodnošću i ne mogu začeti ili održati trudnoću do termina porođaja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message